AB’den Google’a rekor ceza kapıda

Avrupa Birliği, pazar hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a yüz milyonlarca avroluk tarihi bir para cezası vermeye hazırlanıyor. – DEVAMI …


Avrupa Birliği (AB), arama sonuçlarında kendi servislerine öncelik tanıyarak haksız rekabet yaratmakla suçlanan teknoloji devi Google’a, yüz milyonlarca avroyu bulabilecek rekor bir para cezası kesmeye hazırlanıyor.

Alman yayın kuruluşu Handelsblatt’ın Avrupa Komisyonu kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Google’ın çatı şirketi Alphabet’e yönelik yürütülen antitröst (rekabeti koruma) soruşturmasında sona gelindi. AB Komisyonu, teknoloji devinin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda tarihi bir yaptırım uygulamaya odaklanmış durumda. Komisyon yetkililerinin ceza konusunda hemfikir olduğu, nihai kararın ise AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından yaz tatili öncesinde açıklanmasının beklendiği belirtildi. Bu ceza, yürürlüğe giren yeni Dijital Pazarlar Yasası kapsamında bugüne kadar kesilen en yüksek ceza olma niteliğini taşıyacak.

Soruşturmanın Merkezinde “Haksız Rekabet” Yer Alıyor

AB düzenleyicileri tarafından başlatılan antitröst soruşturması, Google’ın kendi arama motorunda rakip platformları dezavantajlı duruma düşürecek şekilde, kendi hizmetlerini öne çıkardığı suçlamasına dayanıyor.

Sürece ilişkin açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Sözcüsü Thomas Regnier, öncelikli amaçlarının şirketleri cezalandırmaktan ziyade kurallara uyumu sağlamak olduğunu vurguladı. Regnier, Reuters’a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Gelecekteki çözümlere yönelik müzakerelerimiz devam etse bile, gerekli adımları mümkün olan en kısa sürede atmaktan çekinmeyeceğiz.”

Google Düzenlemeleri “Hizmet Kalitesinin Düşmesi” Olarak Görüyor

AB’nin adımlarına karşı savunma pozisyonuna geçen Google cephesi ise yapılan yasal dayatmaların kullanıcı deneyimine zarar verdiğini savunuyor. Bir Google sözcüsü, Dijital Pazarlar Yasası (DMA) doğrultusunda arama motorunda yapılan değişiklikleri “ürün tarihinin en büyük gerilemesi” olarak nitelendirerek, bu durumun Avrupalı kullanıcılar için “ikinci sınıf bir deneyim” yarattığını belirtti.

Avrupa Komisyonu, şirket tarafından daha önce sunulan çözüm önerilerinin yetersiz kaldığını açıklayarak, yeni bir formül üretmesi için Google’a ek süre tanımıştı. Verilen bu ek sürenin ardından teknoloji devinin atacağı adımlar ve Brüksel’den çıkacak nihai karar, küresel teknoloji pazarlarındaki dengeler açısından kritik bir dönüm noktası olacak.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.