
Central Intelligence Agency kısa adıyla CIA, Amerikan istihbarat servisi olarak 2000 yılında dünyanın geleceği üzerine tahminlerde bulunmuş ve o dönem CIA’ın bu öngörüleri şaşkınlık yaratmıştı. Peki neydi bu öngörüler ve hangileri gerçekleşti? Yorumu size bırakıyoruz:
– 2000 ila 2015 yılları arasında terör saldırıları daha sofistike bir yapıda olacak ve kitleleri öldürebilecek hale gelecek.

Bu tahmin oldukça tutarlı; zira 11 Eylül saldırıları bunun çok acı bir örneği…
– Dünya nüfusu 7.2 milyara çıkacak; yani 2000 yılına göre bir milyar daha artacak.

Doğru tahmin… Yani neredeyse… Bugün dünya nüfusu 7.3 milyara dayanmış durumda.
– Aids gibi hastalıklar ve devam eden ekonomik ve politik çıkmazlar özellikle pek çok Afrika ülkesinde nüfusun azalmasına yol açacak.

Yanlış! 2000’de 800 milyon olan Afrika nüfusu neredeyse 300 milyon artarak 1.1 milyara dayanmış. (2014 yılı rakamları itibariyle)
– Çin ekonomisi büyüyecek ve hatta Avrupa’yı da sollayarak ABD’nin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olacak.

Kısmen doğru. Ancak farklı ölçümlemeleri de hesaba kattığımızda Çin ekonomisinin yer yer ABD ekonomisinden de büyük olduğunu görüyoruz.
2015 yılına damga vuracak cihazlar
– Enerji kaynakları 2015 yılında da yeterli olacak.

Pek değil. Özellikle petrol üretimi konusunda son yollarda sıkıntı yaşanıyor.

İlk yorum yapan olun