Google DeepMind’ın CEO’sundan Çin uyarısı: ABD’nin yalnızca birkaç ay gerisinde

Google’ın yapay zekâ şefi Demis Hassabis’e göre Çinli büyük dil modelleri Batılı rakiplerin yalnızca aylar gerisinde. DeepSeek ve Alibaba Qwen gibi modeller farkı kapatırken, asıl soru Çin’in sınırı aşacak gerçek bir yenilik yapıp yapamayacağı. – DEVAMI …


Google’ın yapay zekâdan sorumlu yöneticisi Demis Hassabis, Çinli büyük dil modellerinin artık Batılı modellere kıyasla yalnızca “aylar seviyesinde” geride olduğunu söylüyor. Bu fark, sadece birkaç yıl önce uzmanların öngördüğünden çok daha küçük ve ABD’nin Çin’i yavaşlatmak için uygulamaya koyduğu çip kısıtlamalarına rağmen ülkenin ayakta kalmayı başardığını gösteriyor.

CNBC’nin bir podcast’ine verdiği röportajda Hassabis şunları söyledi:

“Belki de bu noktada yalnızca birkaç ay gerideler. … Asıl soru şu: Sınırın ötesinde yeni bir şey icat edebilirler mi? Yani, yakalayabildiklerini gösterdiler … ve sınır çizgisine çok yaklaştılar … Ama gerçekten sınırı aşacak, örneğin yeni bir transformer gibi, tamamen yeni bir şey icat edebilirler mi? Bunun henüz gösterildiğini düşünmüyorum.”

Çin yapay zekâsının bugüne kadar ABD’ye karşı yarattığı en büyük sürpriz, DeepSeek’in piyasaya sürülmesi oldu. Yaklaşık bir yıl önceki lansman sırasında bu model, ücretsiz kullanıcılara “düşünen” bir modele erişim sundu; bu, ne Amerikalı ne de Avrupalı herhangi bir şirketin yaptığı bir şeydi. Üstelik DeepSeek R1 açık kaynak olarak sunuldu.

DeepSeek de yalnız değil; Alibaba’nın Qwen’i, MiniMax ve Manus AI gibi diğer modeller de mevcut ve Batılı modellerle aynı seviyede yer alıyor. DeepSeek’in bir sonraki yapay zekâ ürününü piyasaya sürmesine sadece haftalar kalmış olabilir; bu da Hassabis’in, Çin’in ABD modellerinin yalnızca az bir farkla gerisinde olduğu tezini kanıtlayabilecek ya da çürütebilecek bir turnusol testi olacak.

Hassabis, Jensen Huang’un şu sözleriyle de örtüşen bir görüş dile getiriyor:
“Çin, enerjide bizim oldukça ilerde. Çiplerde biz çok öndeyiz. Altyapıda tam oradalar. Yapay zekâ modellerinde de tam oradalar.”

Hem ABD hem de Çin’deki hükümetler, diğerinden önce yapay genel zekâya ulaşmak istiyor; çünkü bunun, karşı tarafa üstünlük sağlayacak bir dönüm noktası olacağına inanıyorlar. Bu hedefe ilk kimin ulaşacağını ise yalnızca zaman gösterecek.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.