
7 Ocak 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yurt dışından yapılan alışverişlerde geçerli olan 30 euroya kadar gümrük muafiyeti kaldırıldı. Düzenleme, 6 Şubat 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra tutarı ne olursa olsun tüm yurt dışı siparişler gümrük işlemine tabi tutulacak.
Yeni uygulama kapsamında Temu, AliExpress ve Amazon gibi platformlardan verilen siparişlerde gümrük vergisi ödenmesi ve detaylı gümrük beyannamesi düzenlenmesi zorunlu olacak. Uygulanacak vergilere ek olarak tüketicilerden gümrük beyanname hizmet bedeli de tahsil edilecek.
Söz konusu muafiyet sınırı daha önce kademeli olarak daraltılmıştı. Ağustos 2024’te 150 eurodan 30 euroya düşürülen limit, Aralık 2024’te kargo bedelinin de bu tutara dahil edilmesiyle daha da sınırlandırılmıştı. Son kararla birlikte gümrüksüz alışveriş uygulaması tamamen sona ermiş oldu.
Yeni vergi düzenlemesine göre, değeri 1.500 euroyu aşmayan ürünlerde Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen eşya için yüzde 30, AB dışı ülkelerden gelen eşya için ise yüzde 60 oranında vergi uygulanacak. Ayrıca Özel Tüketim Vergisi’ne tabi olan ve lüks tüketim kapsamında yer alan ürünlerde bu oranlara ek olarak yüzde 20 ilave vergi alınacak.
Cumhurbaşkanı Kararı’nın uygulanmasından Ticaret Bakanlığı sorumlu olacak.

İlk yorum yapan olun