Huawei nova 13 Pro inceleme

Huawei nova 13 Pro… Huawei’nin uzun yıllardır kullanıcılarıyla buluşturduğu nova serisi telefonlarının son halkası. Bu telefon özellikle kamera anlamında orta üst segmentte yetenekli telefonlar arasında yer alıyor. Tasarımından başlayarak diğer tüm donanım bileşenlerine bu videoda yakından bakacağız. O halde sözü çok uzatmadan gelin, Huawei nova 13 Pro’yu yakından tanıyalım. Hadi başlıyoruz! – DEVAMI …


Değişken diyafram özelliğini orta üst segmente getiren Huawei, 3x optik zoom yapabilen telefoto kamerasıyla bu telefonu iddialı bir konuma getirmiş. İşlemci konusunda ne kadar üst segment bir işlemci kullanamasa da, kendi işlemcisi olan Kirin 8000 işlemcisinden güç alıyor. EMUI 14.2 arabirimi ile akıcı bir deneyim sunuyor. Google ambargosu devam etse de üçüncü parti kurulumlarla Google servislerine erişimi kolayca sağlayabiliyoruz. 5000 mAh bataryası 100W hızlı şarj ile segmentinde en iyi seçeneklerden birisi gibi duruyor. Şimdi daha detaylara inelim ve bu özelliklere yakından bakalım.

Tasarım

Huawei’nin telefonlarının hepsinin karakteristik özelliği var. nova serisi de kendine özgü tasarım anlayışıyla geliyor. Kamera adasının çevresinde nova yazılarını görüyoruz. Kamera kurulumunun üstünde ve altında birer LED flaş var.

Telefonun sağ kısmında ses açma ve kısma tuşlarıyla birlikte güç tuşu konumlandırılmış. Üst kısımda bir mikrofon ve stereo hoparlörün bir çıkışı bulunuyor. Sol kısımda herhangi bir şey yok, alt kısımda ise SIM tepsini, mikrofon, USB Type-C girişi ve stereo hoparlörün bir diğerini görüyoruz.

Telefonumuz ince bir yapıda, 7,82 mm’lik kalınlıkta. Ağırlığı söz konusu olduğunda ise hafif olma iddiasında olan bir model değil ve 209 gram ağırlığa sahip. Yani ağırlığını kullanırken veya cebinizdeyken hissettiren bir telefon.

nova 13 Pro iki farklı renkte satılıyor. Biri dokulu yüzeye sahip Haki ismini verdikleri yeşil renk, diğeri de kullanmakta olduğum siyah renkle geliyor. Açıkçası haki renkte olan modeli daha bi beğendim, siyahı gölgede bıraktığı kesin.

Ekran

Özetle nova 13 Pro için orta-üst segmente gelen şık bir telefon olduğu söylenebilir. Şimdi de ekrana bakalım, ki telefonumuz burada da iyi iş çıkarıyor. 1 milyar renk desteğine sahip 6.67 inç büyüklüğünde ekranla geliyor ve OLED panel kullanıyor. Buradaki panel LTPO olarak geliyor. Peki nedir LTPO? Telefonu kullanım senaryonuza göre ekran yenileme hızı 1 Hz ile 120 Hz arasında değişkenlik gösterebiliyor.  Örneğin bir fotoğrafa bakarken Hz değerini düşürürken, oyun oynarken de buna göre Hz’i artırıyor. Bu da kullanıcı deneyimini iyileştiren bir şey.

Telefonumuz 2776×1224 piksel FHD+ ekran çözünürlüğünü destekliyor. Görüntü kalitesi gayet iyi. Dokunmatik örnekleme hızı söz konusu olduğunda da nova 13 Pro 300 Hz’lik hız sunuyor. Bu değer bize ekranın çok hızlı bir şekilde tepkime verdiğini gösteriyor. HDR desteği de var, bu önemli.

Ekranların göz sağlığına dikkat etmesi son derece önemli. Yeni nesil telefonlarda ekranların daha göz dostu olduğunu biliyoruz. nova 13 Pro da bu noktada kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Yapay Zeka Göz Dostu Ekran Teknolojisi ile donatılan telefon, görüntü içeriğini akıllıca tanıyor, düşük ışıklı ortamlarda, piksel seviyesinde parlaklık ve karartma ayarlamaları yaparak orta-karanlık detayların parlaklığını %104 oranında artırıyor.⁠ Parlak alanlar gözleri yormayacak şekilde parlamadan kalırken ayrıca mavi ışık ve parlaklık ayarlarını adapte ederek, konforlu bir görsel deneyim sunuyor.

Performans

Huawei telefonlarında kendi çiplerini kullanmak durumunda bir süredir. Yani telefonlarına Qualcomm’un Snapdragon işlemcisini koyamıyor, koyabilse de 4G platformlarını kullanabiliyor, 5G platformlarını kullanamıyor. Bu nedenle Huawei orta, orta-üst segment ve amiral modellerinde kendi işlemcilerini kullanıyor. nova 13 Pro’ya Kirin 8000 işlemcisi güç veriyor. Telefon oldukça akıcı bir şekilde çalışıyor. EMUI 14.2 yüklü olarak geliyor ve günlük rutin kullanımınızda hızıyla size rahatça ayak uydurabiliyor.

Peki Kirin 8000 performans tarafında testlerde ne yapıyor? Geekbench testine baktığımızda tek çekirdekte 983 puanı görürken, çoklu çekirdek söz konusu olduğunda da 2898 puan alıyor. Sonuçlar pek iç açıcı değil ve nispeten düşük skorlar olduğunu söylemek gerekiyor. PCMark testine baktığımızda burada Work 3.0 performans skorunun 10526 olduğu görülüyor. AnTuTu testinde ise 651557 puan alabildi. 3Dmark üzerinden Sling Shot testi yaptığımızda da 6440 puan aldı.

Sling Shot Extreme testinden 5397, Wild Life Stress Testi’nde de %99,3’lik bir orana ulaştı ki, işlemci performans noktasında isteneni veremese de stabil bir işlemci olduğunu bu zorlayıcı testte bize gösteriyor. Wild Life testinde 3520 puan aldı, burada nova 13 Pro 21,08 FPS değerine ulaşmış. Steel Nomad Light Stress Testi’nde stabilite olarak %98,4’lük skor elde etmiş yani iyi bir performans göstermiş. Stres testini bir tarafa bırakıp Steel Nomad Light testine tabi tuttuğumuzda 301 puana ve 2,23 FPS’e ulaştı. Oldukça zayıf sonuçlar maalesef.

Tüm bu testlerden çıkaracağımız sonuç ise şu: Huawei kendi işlemcileriyle yola devam ediyor ve nova 13 Pro’da da bunu görüyoruz. Kirin 8000’den güç alan telefonumuz performans noktasında zayıf kalırken, stabilite tarafında ise iyi duruyor.

İşlemci dışında telefonumuz 12 GB RAM ve 512 GB dahili hafızayla geliyor.

Yazılım

EMUI diğer Huawei telefon ve tabletlerde nasıl akıcı çalışıyorsa nova 13 Pro’yu da alıp götürüyor, yağ gibi akıyor desek yanlış olmaz. Uygulamalar arasında geçiş yaparken, sağa sola ve yukarı aşağı kaydırma yaparken de bu akıcılığı görmek mümkün. Telefonu kullandığım süre boyunca ne donma ne de takılma yaşadım.

Yazılımdan söz açılmışken uygulama tarafına da parantez açmak şart. Huawei telefonlarda Google servisleri maalesef resmi olarak hala yok. Ancak bu bizi tamamen çözümsüz bırakmıyor elbette. Huawei’nin uygulama mağazası AppGallery üzerinden pek çok uygulamaya ulaşabiliyoruz. Ancak istersek Google araçlarını da bu telefonda kullanabiliriz ve bunun için farklı yollarla ilerleyebilirsiniz. En pratik olanı ise Gspace ya da Gbox üzerinden Google araçlarına ulaşmak. Google Play Store’u dahi telefona indirip bu mağazadaki uygulamalara kendi hesabınızla ulaşabilirsiniz. YouTube, Gmail, Google Maps, Chrome dahil birçok popüler uygulama elimizin altında. Sosyal medya ve bankacılık uygulamaları dahil diğer pek çok uygulamaya zaten AppGallery üzerinden de ulaşabiliyoruz.

Huawei telefonlardan Google servislerine ulaşamayacağı için uzak duran birçok kullanıcı var, haksız da değiller. Ancak Google servisleri gördüğünüz gibi sorunsuz çalışıyor.

Güncelleme desteğine gelince. Artık birçok marka şu kadar sene telefona hem Android güncellemesi hem de güvenlik güncellemesi vereceğini taahhüt ediyor ve iletişimlerini yürütürken bunu da kullanıyorlar. Ama Huawei’nin maalesef bu konuda sessiz olduğunu söylemek lazım. nova 13 Pro’nun kaç yıl güncelleme alacağına ilişkin bir bilgi yok, varsa da ben yaptığım taramalarda bulamadım.

Akıllı telefonlarda yapay zekayı pek çok noktada daha fazla görmeye başladık. Mobil fotoğrafçılıkta olsun, batarya ve diğer donanım bileşenleri olsun yapay zeka telefonları yepyeni bir boyuta taşıyor. Elbette EMUI 14.2 ile birlikte yapay zekanın gücünü nova 13 Pro’da görebilmek mümkün. En sevdiğim özelliklerden biri yapay zeka ile en iyi ifade özelliği. Örneğin ön kamerayla bir fotoğraf çektiniz ama fotoğraflarda o an gözünüz kapalı çıktı. Hiç sorun değil. İşte bu özellik burada hayat kurtarıyor ve daha önce çektiğiniz yüzünüze ait fotoğrafları analiz ederek en optimum sonucu size veriyor ve kapalı gözle çıktığınız fotoğraflarda gözlerinizi tekrar açabiliyorsunuz. Size sadece bir sonuç vermiyor, birden fazla sonuç arasından seçim yapma şansı sunuyor. Bunu yaparken de emanet gibi duran bir düzeltme yapmıyor, gerçekten de fotoğrafı çok başarılı bir şekilde optimize ediyor ve yapay zeka işini iyi yapıyor.

Kamera

nova 13 Pro’nun en güçlü olduğu tarafa geldi sıra. Kamera performansına. Huawei mobil fotoğrafçılık söz konusu olduğunda uzun yıllar boyunca kendini çok geliştirdi ve bu mühendisliğini nova 13 Pro’ya da taşıdı.

nova 13 Pro, 50 MP çözünürlüğünde görüntü alabilen bir ana kameraya sahip. Burada değişken diyafram bulunuyor, yani f/1.4 ile beraber f/4.0 arasında değişkenlik gösterebiliyor. Bunu isterseniz manuel yapabileceğiniz gibi, isterseniz de otomatik olarak telefona bırakabiliyorsunuz. Telefonumuzda OIS yani Optik İmaj Sabitleyici desteği de var.

Bu arada Huawei’nin amiral telefonlarında gördüğümüz sistem devam ediyor ve RYYB renk filtresini kullanıyor. RYYB yani Kırmızı-Sarı-Sarı-Mavi olarak da açabileceğimiz bu filtre etrafta renkleri toplama noktasında iyi iş çıkarıyor. Telefonun ana kamerası oldukça iddialı.

İkinci kameraya baktığımızda burada 12 MP Telefoto Portre kamerası yer alıyor. f/2.4 diyafram açıklığında. Bu kamera da OIS desteğine sahip ve 3x Optik Zoom yapabiliyor. Bu kamera da RYYB dizilimine sahip.

Üçüncü kamera ise 8 MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabilen 112 derece açılı ulta geniş makro kamera. Yani hem ultra geniş açılı fotoğraflar çekebiliyorsunuz hem de yakın mesafeden makro çekimler yapabiliyorsununuz. Yani iki işlev tek kamerada diyebiliriz.

nova 13 Pro, video kaydı tarafında 4K 30 FPS’e kadar çekim desteğine izin veriyor. İşlemcisi daha iyi olsaydı 4K 60 FPS’i de görebilirdik, ama performans tarafında da değindiğim gibi burası nova 13 Pro’nun zayıf noktası.

Ön kameralara gelelim şimdi de. Dinamik Ada türevi bir bölme görüyoruz ön kameraların bulunduğu noktada. Çift kameranın ne işe yaradığına gelince… Arka kameradan bile yüksek çözünürlüğe sahip bir ön kameramız var: Ön kameramız 60 MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabiliyor. Burada ultra geniş otomatik odaklı bir ön kamera yer alıyor. Bu kamerayla beraber yüksek kalitede selfie çekimler yapabilirsiniz.

Ön kamerada dört farklı mod mevcut. En başta ultra geniş açıya alabiliyorsunuz, sonrasında 0,8x’e, sonra da 1x’e alabiliyorsunuz. Sonrasında da işler ikinci kameraya kalıyor ve bu ikinci kamera 8 MP çözünürlüğünde, yakın çekim portre ön kamerası olarak geçiyor. 2x çekim yapıyorsunuz ve 5x’e kadar çıkabiliyorsunuz ve sonuç gerçekten de başarılı. 2x’i optik olarak, 5x’i ise dijital olarak zoom yapıyor. Ön kamerada 5x fazlasıyla iddialı ve bu noktada rakiplerinden ayrışmayı başarıyor. Ön kamerayla ilgili son olarak şunu da söyleyeyim: Arka kamerada olduğu gibi 4K 30 FPS çekim yapabilirsiniz. Kaydı başlattıktan sonra tüm lensleri kullanabiliyorsunuz, değişiklik yapabiliyorsunuz.

Kısacası nova 13 Pro, fotoğraf çekmeyi seven, selfi olsun arka kamera olsun çekimlerinden olabildiğince iyi sonuç almak isteyenlere yönelik bir telefon olmuş. Değişken diyafram özelliğinin olması bu telefonun bence en önemli noktası. Doğal bokeh konusunda çok başarılı.

Ses

En başta telefonun tasarımından bahsederken nova 13 Pro’nun stereo ses desteğine sahip olduğunu söylemiştim. Hem üst hem de alt kısımda hoparlör mevcut. Sesleri net verebiliyor, hem baslarını hem tizlerini hem de vokalistin seslerini önplanda sizlere duyurabiliyor.

Batarya

Telefonumuz 5000 mAh kapasiteli bir bataryadan enerjisini alıyor. Bu bataryayı çok hızlı bir şekilde şarj edebiliyorsunuz, çünkü 100W Huawei SuperCharge Turbo desteğiyle geliyor. 100W’ı bu segmentte bir standart olarak görüyor olmak da güzel. Bazı amiral telefonların hala 45W’ın bile üzerine çıkamadığını düşündüğümüzde nova 13 Pro’nun burada iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz.

Batarya performansını daha iyi anlamak için PCMark testine bakmak yeterli. nova 13 Pro, 16 saati aşan batarya ömrüyle batarya tarafında oldukça iddialı olduğunu bize gösteriyor.

Ağ bağlantıları

nova 13 Pro’da eksik olan noktalardan biri de işlemci tarafında bahsettiğimiz üzere 5G desteğinin bulunmaması. Türkiye’de henüz aktif değil ve muhtemelen gelecek yıl Türkiye’de yaygınlık kazanmaya başlayacak. Ancak özellikle de bu segmentte pek çok telefonun 5G desteğiyle satışa sunulduğunu düşündüğümüzde nova 13 Pro için bu bir eksiklik kesinlikle. 5G yerine 4G bağlantıyla gelen telefon, WiFi 6, Bluetooth 5.2, NFC desteğine sahip.

Sonuç

nova 13 Pro’nun fiyatı ise Mart 2025 itibariyle 34,999 TL. Bence tüm bu anlattığım özellikleri şöyle bir düşündüğümüzde biraz yüksek bir fiyat. Tasarımı olsun, ekranı olsun, bataryası ve iddialı kamera kurulumu olsun nova 13 Pro ana hatlarıyla beğendiğim bir telefon oldu. Ancak aynı şeyi işlemci için söylemek güç ve tabii hala doğrudan Google servislerine olan destek hala yok, ama bunu aşabilmenin yolu da var daha önce söylediğim gibi. Ama donanım ve yazılım uyum içinde çalışıyor ve telefonun stabil çalışması kesinlikle önemli.

Detaylı bilgi ve güncel fiyat için tıklayın.

 

Sponsorlu İçerik


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.