Jony Ive ve OpenAI arasındaki sürpriz anlaşma Apple’ı alarma geçirdi

OpenAI, Apple’ın efsanevi tasarımcısı Jony Ive’ın kurucu ortağı olduğu io adlı donanım girişimini 6,5 milyar dolara satın aldı. Ive artık OpenAI çatısı altında yapay zekâ destekli cihazlar tasarlayacak. Bu hamle, iPhone sonrası döneme dair Apple için güçlü bir uyarı olabilir. – DEVAMI …

OpenAI

Geçtiğimiz hafta ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, Jony Ive’ın kurucu ortaklarından biri olduğu donanım girişimi io’yu satın aldığını duyurdu. Bu anlaşmayla birlikte, Apple’ın efsanevi eski baş tasarımcısı Ive ve ekibi artık OpenAI bünyesinde çalışacak ve yapay zekâ ürünlerinin tasarımına odaklanacak.

Jony Ive’ın geçmişine kısa bir bakış atmak gerekirse: Kendisi uzun yıllar boyunca Apple’ın baş tasarımcısı olarak görev yaptı ve iPhone, iPad ve Mac gibi birçok efsanevi ürünün tasarımına imza attı. 2019 yılında Apple’dan ayrılan Ive, kişisel projelere yönelmişti ancak Apple yönetimiyle yakın ilişkisini koruduğu biliniyordu.

OpenAI ile Jony Ive arasında yapılan 6,5 milyar dolarlık bu anlaşma, ilk bakışta Apple’ı ilgilendirmiyor gibi görünebilir. Ancak, Apple’ın tasarım vizyonunun mimarının artık OpenAI’in ürün tasarımının başına geçmesi, Cupertino merkezli teknoloji devine yönelik güçlü bir mesaj niteliğinde.

Anlaşmanın duyurulduğu tanıtım videosunda Jony Ive şu ifadeleri kullandı:

“Kendimizle ilgili en iyi yönleri ortaya çıkarabilecek yeni bir teknoloji çağının eşiğinde olduğumuzdan tamamen eminim.”

OpenAI CEO’su Sam Altman da Ive için “dünyanın en büyük tasarımcısı” tanımını kullanarak, şirketin “yeni nesil yapay zekâ destekli bilgisayarlar yaratmak için heyecan duyduğunu” söyledi.

OpenAI henüz doğrudan bir akıllı telefon üreticisiyle rekabete girmeyi planlayıp planlamadığını açıklamadı. Şimdiye kadar, yapay zekâ temelli cihazların akıllı telefonların yerini alabileceği iddiasıyla piyasaya çıkan birçok girişim, teknoloji ve tasarım alanındaki olgunluk eksikliği nedeniyle başarısız olmuştu. Ancak bu durum OpenAI’in sınırları zorlamasına engel değil.

Daha önce çıkan bazı haberlerde Jony Ive’ın ekransız bir yapay zekâ telefonu üzerinde çalıştığı öne sürülmüştü. Bu cihazın yalnızca sesli komutlarla kontrol edilmesi ve geleneksel akıllı telefonların yerini alması hedefleniyor. Dolayısıyla bu proje, OpenAI’in donanım pazarında kullanacağı asıl koz olabilir.

Apple’ın, eski tasarım şefinin yapay zekâda kendisini açık farkla geride bırakan OpenAI ile iş birliğine nasıl bir yanıt vereceği henüz belli değil. Ancak şirket içinden gelen bazı sinyaller, bu gelişmenin Apple içinde bir endişe yarattığını gösteriyor.

ABD hükümetinin Google’a karşı açtığı antitröst davası sırasında ifade veren Apple servislerden sorumlu yöneticisi Eddy Cue, “önümüzdeki 10 yıl içinde müşterilerin artık bir iPhone’a ihtiyaç duymayabileceğini” açıkça dile getirmişti. Bu da yapay zekâ destekli donanımların, iPhone’un hükümranlığına ciddi bir tehdit oluşturabileceğine işaret ediyor.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.