Çoğu Çinli teknoloji şirketi gibi Xiaomi’nin de ürün portföyü oldukça geniş. Akıllı telefonlardan robot süpürgelere, akıllı saatten kablosuz kulaklıklara kadar büyük bir havuz var. Bu da Xiaomi ekosisteminin son halkası, nam-ı diğer Xiaomi Buds 5.
@ozturkselim Xiaomi Buds 5 Kablosuz Kulaklık | 3800 lira verilir mi? #tech #tiktok#trend #viral #xiaomibuds5 İŞBİRLİĞİ
Teste başladığım günden bitirdiğim güne kadar yaşadığım tek sorun kulaklıkların kulağıma tam olarak oturmaması oldu. Kulak yapımdan da olabilir bilemiyorum. Silikon uçların da olmaması kulaklıkların tutunmasını zorlaştırıyor. Kulağımda kulaklık varken yürüyüşe çıkmam gerektiğinde kendimi tekrar tekrar kulaklıkları kulağıma geri iterken buldum. Yürüdüğünüzde kaymaya başlıyor ve başınızı salladığınızda ya da zıpladığınızda yerinden çıkıyor. Yani sürekli kulaklıklarını sabit konumda kullanmak istemeyeceğinize göre bu bir sorun elbette.
Gürültü engelleme, pil ömrü ve arama kalitesi fena değil. Ses kalitesi ise gerçekten iyi: Kulaklıkların her biri tizleri ve orta sesleri kaybetmeden baslara ağırlık veren gerçekten ayırt edici ve çekici bir ses dengesine sahip.
Birkaç büyük codec desteği sayesinde müzik yüksek kalitede ve Harman Kardon ayarı şarkılarınızın daha bir kükremesini sağlıyor, yani ses kalitesine bir lafım olamaz.
Doğrudan kulaklarınızdan etkinleştirebileceğiniz bir ses kayıt özelliği, kullanışlı hareket kontrolleri ve hem zarif hem de hafif bir şarj kasası da dahil Xiaomi Buds 5’in öne çıkan özelliklerinden bazıları.
Xiaomi Buds 5 aktif gürültü engelleme özelliği sunuyor. Bu noktada karşımıza iki mod çıkıyor: Ortamınıza bağlı olarak ikisi arasında geçiş yapan uyarlanabilir bir mod olan Dengeli ve Derin.
Rahatsız edici arka plan seslerini azaltsa da önemli ölçüde bu gürültüyü bastırdığını söylemek zor ve tomurcukların tasarımındaki pasif gürültü yalıtımı eksikliği de gürültüyü bastırma noktasında bize yardımcı olmuyor.
Batarya ömrüne de burada parantez açmak isterim: ANC kapalıyken 6,5 saat sürüyor. Şirket, ANC açıkken dinleme süresi için bir rakam vermiyor, ancak ben ANC açıkken 5 saatten biraz fazla dayandı. Xiaomi’ye göre ANC kapalıyken 39 saatlik çalma süresi ile kasa çok daha uzun süre çalışmaya devam edebiliyor.
Yani ANC açıkken 30 saatlik bir batarya ömrü elde edebiliyorsunuz.
Kulaklıklarla ilgili ince ayarlara Xiaomi Earbuds uygulamasından ulaşabiliyorsunuz.
Tomurcuklar tarafından sunulan özelliklerden bazıları kablosuz kulaklıklarda beklediğimiz standart özellikler. Bunlar arasında hareket kontrollerini değiştirmek, çift cihaz bağlantısını ayarlamak, kulaklıkların pil ömrünü kontrol etmek, ANC modlarını değiştirmek ve yanlış yerleştirdiyseniz kulaklıkları bulmak yer alıyor.
Xiaomi Earbuds uygulaması, Ses Efektleri menüsünde gizlenmiş olsa da bir ekolayzırın yanı sıra Sesi Geliştir veya Basları Azalt gibi birkaç basit ön ayar sunuyor.
Kendimi çoğunlukla Harman AudioEFX ön ayarını kullanırken buldum. Ayrıca Ses Efektlerini kullanarak “Boyutlu Ses” özelliğini açabilirsiniz. Bu, muhtemelen Xiaomi’nin birçok kulaklığın müziğin sizi çevreliyormuş gibi ses çıkarmasını sağlamak için sunduğu bir özellik olan Uzamsal Ses’e cevabı olsa gerek.
Her bir tomurcuğun sapında çeşitli kontroller için dokunabileceğiniz küçük bir düğme var: farklı işlevler için tek, çift, üçlü ve uzun basışlarla kullanım sağlıyoruz. Fonksiyonu tetiklemek için oldukça kuvvetli bir basış gerekiyor, ancak hafif bir ‘klik’ de iş görüyor. Tomurcukların her biri 4,2 g ağırlığında, yani nispeten hafif.
Kulaklıklar IP54 korumasına sahip, bu da su sıçramalarına ve toz girişine karşı güvende oldukları anlamına geliyor, ancak bu elbette kulaklıkları suya daldırmak anlamına gelmiyor, aman diyim.
36,6 g ağırlığındaki bir şarj kasası var ve bu kasa şarj için bir USB-C bağlantı noktasıyla birlikte geliyor.
Xiaomi Buds 5, 11 mm sürücülere sahip ve birkaç odyofil kutusunu işaretliyor. Bunlar arasında AAC, SBC, LC3, aptX Lossless ve aptX Adaptive dahil olmak üzere bir dizi codec desteği, Bluetooth 5.4 kullanarak bağlantı ve Bluetooth Low Energy desteği yer alıyor.
Ayrıca Harman Kardon tarafından ayarlanan bir ses dengesine sahip ve Xiaomi ile ses uzmanları arasında akıllı telefonlarına ve hoparlörlerine de uzanan bir ortaklığı sürdürüyorlar.
Xiaomi Buds 5’i ilk dinlemeye başladığımda, kulak içi kulaklıklar için ne kadar çok bas sunduklarına şaşırdım ve son zamanlarda test ettiğim tüm kulaklıklar arasında saf vuruş gücü açısından oldukça iyi olduğunu gördüm.
Varsayılan ses dengesi olan Harman AudioEFX’te, düşük odaklı enstrümanlara ve perdelere belirgin bir odaklanma var, bu da Xiaomi’nin mutfak aletlerinden birinin teknolojisini kullandığını düşündürecek kadar sıcak bir denge sağlıyor. Bazı insanların bu karışımı sevdiğini, bazılarının ise hiç beğenmediğini biliyoruz ama diğer ön ayarlar sesi biraz daha iyi dengeleyebilir.
Ses kalitesi, teknik özellikleri ve Harman Kardon ayarı arasında Xiaomi, herkesin özel zevklerine uygun olsun ya da olmasın, tam olarak hedeflediği şeyi başarmış gibi görünüyor. Ayrıca 3800 liralık fiyattaki bir kulaklıktan bekleyeceğiniz tüm özelliklere sahip oluyorsunuz ve çoğunlukla iyi çalışıyor.
Yine de belirtmem gereken bir şey var. O da Pro buds olasılığı: Geçmişte Xiaomi’nin Pro seçeneklerinde standart modellerden farklı olarak silikon uçlar vardı ve bunlar benim kulak uyumu sorunlarımı çözüyordu. Yani Buds 5’in ardından Buds 5 Pro’nun de eli kulağında olabilir. Silikon uçlu modeli bekleyenlerin aklında olsun.
İlk yorum yapan olun