Xiaomi 14 Ultra inceleme

Xiaomi 14 Ultra karşınızda… Xiaomi’nin bugüne kadar geliştirdiği en güçlü akıllı telefon olma özelliğine sahip. Test sürecinde pek çok özelliğini deneyimleme şansı buldum ve şimdi tüm bu gözlemlediklerimi anlatma vakti geldi. Bu incelemede Xiaomi 14 Ultra ile ilgili aklınıza takılan pek çok konuyu anlatıyorum. – DEVAMI …


Her zaman olduğu gibi önce tasarımıyla başlayalım. Dikkatinden kaçmayanlar mutlaka olmuştur, Xiaomi 14 Ultra’nın tasarımı bir önceki yıl karşımıza çıkan 13 Ultra ile fazlasıyla benzerlik taşıyor. Arkasında deri görünümlü bir kapak var, bunun üzerinde ise bu telefonu Ultra hale getiren o güçlü kamera kurulumu var. Oldukça büyük bir alan kaplıyor ve içinde dört kamera var.

Leica işbirliği var ve telefonu yatay olarak tutup fotoğraf çekmeye başladığınızda sanki profesyonel bir fotoğraf makinesi kullanıyormuş hissi alıyorsunuz. Yani bu telefonu daha önce görmeyen biri uzaktan fark etse muhtemlen fotoğraf makinesi zannedebilir. Ama sırf böyle görünüyor gibi düşünmeyin, gerçekten de profesyonel makineden farkı yok ve kurcaladıkça beni şaşırtan çok fazla özellik gördüm. Kamera özelliklerine zaten ilerleyen dakikalarda detaylıca gireceğim için şimdilik kamera tarafını geçiyorum.

9,2 mm kalınlığı var. Çok ince bir telefon diyemem, kamera kurulumunun çıkıntısı kalınlığı haliyle artırıyor. Yaklaşık 220 gram ağırlığında. Yani hem biraz kalın hem de pek hafif sayılmaz. Asıl soru ise şu aslında: Ben bu çıkıntıdan rahatsızlık duydum mu? Net bir şekilde hayır. Çünkü ne kullandığımı biliyorum ve incecik bir tasarımla böyle bir kamera performansının elde edilemeyeceğinin de farkındayım. O yüzden ne gözüme battı ne de en ufak bir rahatsızlık uyandırdı.

Telefon siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renkte satılıyor. Her ikisi de bu arada vegan deri arka yüze sahip ve premium bir telefona yarışır şık bir tasarımla geliyor. Ekranı da Xiaomi 13 Ultra’ya göre çok daha dayanıklı. 13 Ultra’da kullanılan Corning Gorilla Glass Victus’a kıyasla 14 Ultra’da bu kez markanın kendi geliştirdiği Xiaomi Shield Glass var ve Xiaomi’nin laboratuvar testlerine göre düşmeye ve darbelere karşı 13 Ultra’ya kıyasla 10 kat daha dayanıklı bir yapıda.

Sonuçta amiral bir telefon alıyorsanız ve büyük bir bütçe ayırıyorsunuz, telefonun özellikleri üst seviye olsa da dayanıklı olmayan bir telefon kullanıcıları mağdur edebilir. Xiaomi bu noktada iyi iş çıkarmış ve uzun yıllar size eşlik edebilecek sağlamlıkta bir telefon geliştirmiş.

Parmak izi sensörü ekrana gömülü olarak geliyor ve parmağınız için uygun bir noktada konumlandırılmış. Dokunur dokunmaz da çalışıyor, yani tepki süresi çok iyi.

IP68 sertifikası var. Bu da kötü hava koşullarında da telefonumuzun dayanıklı olduğu anlamına geliyor.

Telefonumuzun ekranı da bir amiral telefonda olması gerektiği gibi en gelişmiş teknolojileri kullanıyor. Sonuçta Xiaomi’nin ürettiği en iyi telefon diyoruz, o yüzden ekranı da çok iyi olmak zorunda.

Xiaomi 14 Ultra, 6.7 inç büyüklüğünde WQHD+ çözünürlüğünde bir AMOLED ekran kullanıyor. Yani 3420×1440 piksel ekran çözünürlüğü sağlıyor. C8 ekran paneli kullanıyor ve LTPO AMOLED ekran aynı zamanda 120 Hz yenileme hızına sahip.

Telefonun ekranı dört köşeden kavisli yapıda. Ama eski kavisli ekranlar gelmesin aklınıza. Çok hafif bir kavis var 14 Ultra’da. Yani köşeleri keskin bitirmektense hafif de olsa kavisle yumuşatmışlar. Bunun da en büyük avantajı ekrana baktığınızda çerçeveleri görmüyor olmanız.

12 bit renk derinliği sunan ekran aynı zamanda 240 Hz dokunmatik örnekleme hızına sahip ve 1920 Hz PWM Kararma özelliği var. Ayrıca HDR10, HDR10+ ve Dolby Vision desteği de var. Tipik 1000 nit, ama 3000 nit tepe parlaklık seviyesine de ulaşabiliyor.

Tüm bunları topladığımızda şahane bir ekran kullanıyoruz. Amazon Prime olsun Netflix olsun, dizi izlerken, oyun oynarken, günlük telefonu kullandığınız anlarda bu saydığım özelliklerin kullanıcı deneyimini fazlasıyla iyileştirdiğini söyleyebilirim.

Geldik performans tarafında. 14 Ultra Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisinden güç alıyor. Öyle bir işlemci ki bu her türlü senaryouda, her oyunda size en yüksek performansı sağlıyor ve bugün bir telefonda alabileceğiniz en iyi performansı görebiliyorsunuz.

RAM ve depolama da bu güçlü işlemciye eşlik ediyor. 16 GB LPDDR5X ve 8 GB’a kadar da bellek uzantısı sağlıyor. Buna ek olarak da 512 GB UFS 4.0 depolama sunuyor.

Şimdi bu telefonla ilgili en merak ettiğiniz yere geldi sıra. Yani kamera kurulumuna ve kamera performansına. Şu telefonu görüp de ‘bu nasıl kamera’ diye şaşırmayanı görmedim çevremde. Çıkıntısı büyük ve haliyle beklenti de büyük. Ben de hem gündüz hem de karanlıkta olabildiğince çok fotoğraf çekmeye ve video kaydı almaya çalıştım. Sonuçlar gerçekten çok iyi ve Xiaomi’nin bu telefona Ultra demesinin boşa olmadığını fotoğraflardaki ince detayları gördükçe daha iyi anlıyorsunuz.

Xiaomi’nin Leica işbirliğiyle geliştiriği bu kamera kurulumuna baktığımızda biraz geçmişe gidiyorum. Çünkü Leica işbirliğini biz aslında Xiaomi tarafında ilk kez Xiaomi 12S modeliyle birlikte gördük. O günden bugüne de epey yol kat edildi ve nihayetinde Xiaomi 14 Ultra geldi, kamera performansını zirvede bıraktı.

Önce lenslerden bahsedelim, çünkü burada Leica lenslerimiz var. Leica’nın Summilux lenslerini görüyoruz. Işık alma noktasında oldukça iyi iş çıkarıyor. Leica işbirliğini sadece renk doğruluğu gibi düşünmeyin, aynı zamanda bu kamera kurulumundaki bütün lensler Leica mühendisleri tarafından geliştirildi. Sensörlerle bir araya geldiğinde ortaya oldukça iyi bir sonuç çıkıyor.

Hızlı netlik, yüksek optik kalite, telefoto performansı, geniş açı kabiliyeti, gelişmiş kamera modları, anında cevap verebilen deklanşör hızı, RAW desteği ve büyük sensör yapısı Xiaomi 14 Ultra’yı bulunduğu segmentin en iddialı telefonu haline getiriyor. Leica Summilux optik özelliklerini bünyesinde barındıran Xiaomi 14 Ultra, Leica işbirliğinin bir bakıma zirve noktası. Yapılan kombinasyon, en gelişmiş optik konseptleri ve ürün tasarımlarını gözler önüne sererek Xiaomi’nin mobil görüntüleme inovasyonundaki yerini sağlamlaştırıyor.

En başta da söylediğim gibi 14 Ultra’da dairesel tasarımla gelen kamera kurulumu, fotoğraf makinelerindeki objektif estetiğini vurgulamış. Bu modelde özellikle optik tasarım mühendisliği en üst seviyeye çıkmış, çok net.

Işığın yetersiz olduğu ortamlarda ve doğru renk üretimi, kontrast ve çözünürlük gibi noktalar söz konusu olduğunda işini çok iyi yapan bir telefon. Optiklerde kullanılan asferik elemanlar, filtreler ve özel kaplamalar sayesinde çektiğiniz fotoğraflar hem net hem de keskin görünüyor. Görüntü parazitleri de en aza indirgenmiş ve büyük sensör kullanımı zaten en başında 14 Ultra’nın belli bir kalitenin üzerine çıkmasını garanti ediyor.

Ana kamerada 1 inçlik yeni nesil Sony LYT-900 görüntü sensörü kullanılmış. Bu yeni sensör ışık ve gölge ayrıntılarında çok ince detayları yakalayarak son derece yüksek bir dinamik aralık sunuyor. Diğer üç kamerada ise IMX858 sensör var.

@ozturkselim

Xiaomi 14 Ultra | Diyafram değeri profesyonel fotoğraf makinelerindeki gibi ayarlanabiliyor 📸 #xiaomi #xiaomi14ultra #tech #tiktok #trend #viral #sponsorluiçerik

♬ orijinal ses – Selim Öztürk

Şimdi bir sürü teknik şey anlattım biliyorum, belki bazılarınız haklı olarak bu kavramlara da uzaksınız. Ancak çektiğim fotoğrafları da sizlerle paylaşacağımdan kamera performansını çok net bir şekilde görebileceksiniz.

14 Ultra’nın ana kamerası beklendiği gibi harika görünen fotoğraflar çekiyor. Detaylar mükemmel ve nispeten doğal bir şekilde işleniyor. Otomatik beyaz dengesi tutarlı bir şekilde doğru ve bu alanda hiçbir hatayla karşılaşmadım. Renk doygunluğu iyi, dinamik aralık da oldukça geniş.

Bir diğer önemli nokta da telefonun 12 mm’den 120 mm’ye kadar uzanan geniş bir odak uzaklığı aralığı sunması. Dörtlü kamera kurulumunda her bir lens 50MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabiliyor. 23mm Leica ana kamera 8 lensli bir tasarım ile optik görüntü sabitleyiciye yani OIS desteğine sahip. Bu kamerada f/1.63 ile f/4 değerleri arasında kademesiz, değişken bir diyafram mekanizması kullanılmış. Diğer bir deyişle bu kamerada diyafram değerlerini tıpkı fotoğraf makinesi objektiflerindeki gibi ayarlayabiliyorsunuz.

@ozturkselim

Xiaomi 14 Ultra | Kamera çıkıntısıyla fotoğraf makinesi gibi 🔥 #xiaomi #xiaomi14ultra #tech #tiktok #trend #viral

♬ orijinal ses – Selim Öztürk

Üstteki ana kameranın bitişiğinde de Leica 75mm telefoto kamera mevcut. Hareketli bir mekanizmaya sahip 6 elemanlı bu lens de OIS’e sahip. 10cm mesafeye kadar makro çekim de yapılabiliyor ve diyafram değeri f/1.8.

Ana kameranın hemen altında ise Leica 12mm ultra geniş açı kamera var. 7 elemanlı optik tasarımı olan bu kameranın diyafram değeri f/1.8 ve 5cm’e kadar makro çekimler yapılabiliyor.

Ve son olarak da alt kısımda yer alan dördüncü kamera Leica 120mm periskop telefoto kamera. Bu odak uzaklığında oldukça keskin görüntüler verebilen kamera, OIS ve f/2.5 diyafram değerine sahip. Bu dört kamera ile 12 mm’den 120 mm’ye kadar tüm odak aralıklarını kullanabiliyorsunuz. Özellikle telefoto kameraların netlik hızı ve keskinliği çok başarılı.

@ozturkselim

Xiaomi 14 Ultra ile Beylerbeyi’nden Vaniköy’e 120x zoom yaptım #xiaomi #xiaomi14ultra #tech #tiktok #trend #viral

♬ orijinal ses – Selim Öztürk

Kamera modları bakımından da elimizin altında pek çok seçenek var. Bunlardan biri sokak fotoğrafçıları için önerilen hızlı çekim modu. Bu mod 23mm ile 135mm arasında değişen 6 odak uzaklığı ve yeni telemetreli vizörüyle hareket halinde bile anı yakalamayı kolay bir hale getiriyor.

Portre modunda 23mm, 35mm, 50mm ve 75mm odak aralığı seçenekleri mevcut. Ayrıca belgesel, dairesel bokeh, yumuşak odak gibi ekstra efektler de yine elimizin altında.

Profesyonel moda baktığımızda karşımıza diyafram, enstantane hızı, ISO, pozlama değeri, odak uzaklığı, renk sıcaklığı ve odak gibi ince ayarlar çıkıyor ve burada tercihimize göre ayarlar üzerinde değişiklik yapabiliyoruz. Pro modda bulabileceğiniz 16 bit RAW formatı fotoğrafların doğal tonlarda yakalanmasına imkan veriyor ve böylece orijinal ışık ve gölge detayları korunmuş oluyor.

Xiaomi, çekilen fotoğraflardaki detayları korumak ve gürültüyü ortadan kaldırmak arasında güzel bir denge kuruyor ve her şey Otomatik olarak ayarlandığında, 14 Ultra’nın ana kamerası düşük ışıkta mükemmel fotoğraflar çekiyor.

Xiaomi 14 Ultra fotoğraf çekimi kadar video yakalamada da işini iyi yapıyor. 4K ve 8K çekimler yapabiliyoruz. 4K 10 fps ya da 8K 30 fps görüntü kaydı yakalayabiliyoruz.

Xiaomi’nin selfie çekimleri de iyi. Cilt tonları ve renkler genel olarak başarılı ve dinamik aralık konusunda da bir şikayetim yok.

Xiaomi 14 Ultra’nın bataryası 13 Ultra ile aynı kapasiteye sahip olan 5.000mAh batarya ile donatılmış. 14 Ultra, 13 Ultra ile birlikte aldığımız aynı 90W HyperCharge adaptörüyle birlikte geliyor. Telefon yüzde 0’dan 100’e 33 dakikada şarj olabiliyor. Şarj sırasında mümkün olan en yüksek hızı elde etmek için ayarlardan “Şarj hızını artır” seçeneğini etkinleştirmeyi unutmayn, çünkü kutudan çıktığında varsayılan olarak bu ayar kapalı konumda.

@ozturkselim

Xiaomi 14 Ultra | Şarj hızını köklemenin formülü ⚡️ #xiaomi #xiaomi14ultra #tech #tiktok #trend #viral #tanıtım

♬ orijinal ses – Selim Öztürk

Sonuç olarak Xiaomi 14 Ultra muhteşem kamera performansı, yüksek performansı ve şık tasarımıyla Xiaomi’nin zirveyi temsil eden en yeni amiral telefonu. Test süresince kullanmaktan çok keyif aldım. Batarya ömrü ve selfie kamera noktasında belki bir tık daha iyi olabilirmiş, ama bunlar da telefonun nazar boncuğu olsun.

Sponsorlu İçerik


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.