Telegram, Durov’un gözaltına alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada “Telegram, Dijital Hizmetler Yasası da dahil olmak üzere AB yasalarına uymaktadır – moderasyonu endüstri standartları dahilindedir ve sürekli gelişmektedir. Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa’da sık sık seyahat ediyor. Bir platformun ya da sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçmalıktır” dedi.
Fransız polisine yakın kaynaklar, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlığına sahip olan Durov’un, Telegram’daki moderatör eksikliği ve polisle işbirliği eksikliği nedeniyle çok çeşitli suçlara izin verdiği iddiasıyla yürütülen ön polis soruşturmasının bir parçası olarak tutuklandığını söyledi.
Fransa’nın ulusal dolandırıcılıkla mücadele polis biriminin soruşturmayı yürüttüğünü söyleyen kaynak, soruşturma hakiminin organize suçlar konusunda uzman olduğunu da sözlerine ekledi.
Rusya’nın Paris Büyükelçiliği, “Fransız yetkililerden Durov’un tutuklanma nedenlerini açıklamalarını ve Durov’un haklarının korunmasını ve konsolosluk erişiminin sağlanmasını talep ettiklerini” açıkladı. Açıklamaya göre elçilik yetkilileri Durov’un avukatıyla temas halinde.
AFP’nin haberine göre, Fransa’da küçüklere yönelik şiddetle mücadele için kurulan Ofmin adlı kurum Durov hakkında tutuklama emri çıkardı. AFP’ye göre Ofmin, dolandırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, siber zorbalık, organize suç ve terörizmin teşviki gibi iddia edilen suçlarla ilgili bir ön soruşturmada koordinasyon ajansı.
Telegram ile bağlantılı bir kripto para birimi olan Toncoin, Durov’un gözaltında olduğu haberi üzerine% 23’e kadar düştü. Telegram, Durov ve bir programcı ve matematikçi olan kardeşi Nikolai tarafından oluşturuldu. Yaklaşık 900 milyon aktif kullanıcısı var ve en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri. İçerik denetimine yönelik nispeten hafif dokunuşlu yaklaşımı, sıklıkla suç faaliyetleri ve aşırılık yanlısı materyaller için kullanıldığı iddialarına yol açtı.
Durov kardeşler servetlerini 2006 yılında Rusya merkezli sosyal ağ VKontakte’yi yaratarak elde ettiler. Bu platform Ruslar arasında hızla popüler hale geldi ve Kremlin ile bağları olan bir milyarderin hedefi haline geldi. Durov 2014 yılında ülkeden kaçtı ve VKontakte’deki hisselerini sattı. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Durov’un net serveti 9 milyar doların üzerinde.
İlk yorum yapan olun