Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G inceleme

Xiaomi, Türkiye’de telefon pazarında çok güçlü bir marka. Özellikle de Redmi serisi ile ülkemizde çok geniş kitlelere ulaşıyor. Sizin de dikkatinizi mutlaka çekmiştir, çevrinizde, yolda yürürken, metroda insanları gördüğünüzde ellerinde bir Redmi telefon görmek artık olağan hale geldi. Redmi serisinin bu kadar yaygın kullanımı elbette tesadüf değil ve Xiaomi’nin Türkiye’ye verdiği önemi gösterdiği gibi, burada uyguladığı fiyat politikası da Xiaomi’nin güçlenmesi noktasında belirleyici oldu. Fiyat/Performans telefonlarından söz ettiğimizde yıllardır aklımıza Redmi ve Redmi Note serisi modeller geliyor. Şimdi de Xiaomi bu seriye yepyeni modeller getirdi ve bugünün şartlarına uygun donanımları şık bir tasarımda bir araya getirerek kullanıcılarıyla buluşturdu. Xiaomi; Redmi Note 14, Redmi Note 14 Pro, Redmi Note 14 Pro 5G ve Redmi Note 14 Pro Plus 5G model telefonlarını Türkiye’de satışa sundu. Bu videoda konuğum ise bu serinin güçlü modellerinden Redmi Note 14 Pro 5G olacak ve enine boyuna her şeyini konuşacağız. O halde gelin, bu telefona yakından bakalım. Hadi başlıyoruz! – DEVAMI …


Piyasada Xiaomi’nin Redmi ailesi kadar geniş yelpazede modellere ev sahipliği yapan bir markayı görebilmek zor, Xiaomi bunu yıllardır iyi yapıyor. Redmi Note cihazlarının en önemli özelliği kullanıcısına güzel tekliflerle gelmesi. Hem güçlü donanım hem de bunu uygun imkanlarla kullanıcısıyla buluşturuyor. Bu durum yıllardır olduğu gibi bugün de değişmedi ve şirketin en yeni Redmi Note 14 serisi için de bu saydığım noktalar geçerli. Redmi Note 14 serisi geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürüldü ve bazılarınız hatırlayacaktır, aslında bu seri ilk olarak Eylül 2024’te Çin’de piyasaya çıktı. Ardından, Aralık 2024’te, Redmi Note 14 telefonlarından birkaçı değişmeyen özelliklerle Hindistan’da da tanıtıldı. Sonrasında çok geçmeden bu telefonları ülkemizde de gördük.

Bugün incelediğimiz Redmi Note 14 Pro 5G, aynı adı taşıyan 4G varyantı ile karıştırılmamalı. Aralarında belirgin farklar var.

Redmi Note 14 Pro 5G’nin öne çıkan özelliklerinden bazılarından bahsedecek olursak: Plastik arka yüz, Gorilla Glass Victus 2 ön yüz ve IP68 giriş koruma derecesi ile oldukça iyi bir yapı kalitesi sunuyor. Telefonda ayrıca bir stereo hoparlör kurulumu ve 45W hızlı şarj destekli sağlam bir 5.110 mAh batarya var. Xiaomi, ekranda cimrilik yapmamış ve 3.000 nit tepe parlaklığa sahip büyük bir 6,67 inç AMOLED ekranı telefona dahil etmiş. Bu ekran ayrıca 120Hz yenileme hızına sahip ve Dolby Vision desteği ile geliyor. MediaTek Dimensity 7300 Ultra çip Redmi Note 14 Pro 5G’ye güç veriyor ve 12 GB RAM ile 512GB depolama alanı sunuyor. Xiaomi, bu telefonlar için HyperOS yazılımı noktasında üç büyük işletim sistemi güncellemesi sunuyor.

Kutu içeriği

Redmi Note 14 Pro 5G, kutu içeriği bakımından bugünün şartlarında gayet dolu dolu geliyor. 45W hızlı şarj adaptörü ve bu hıza uyumlu şarj kablosu ile birlikte telefon kılıfı da mevcut. Ekran filmi de ekran üzerinde geliyor. Yani kutusundan çıkarır çıkarmaz güvenle telefonunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tasarım

Redmi Note 14 Pro 5G, tasarım tarafında büyük bir sürpriz yapmıyor. Kamera adası oldukça akılda kalıcı ancak piyasadaki diğer telefonları da düşünürsek çok farklı bir tasarımdan söz edemeyiz. Öte yandan şunu da söylemek lazım: Oldukça yumuşak kıvrımlara sahip ve çok fazla göze çarpmıyor, ki ben de bu telefonun bu sadeliğini seviyorum sanırım.

Telefonun gövdesi her iki tarafta da güzel bir şekilde kavisli, bu da elde tutuş olarak hoş ve rahat bir his veriyor. Redmi Note 14 Pro 5G standart plastik bir arka yüz ile geliyor. Plastik ünitemiz belirli bir dokuya veya kaplamaya sahip değil. Sadece mat ve biraz ipeksi, ama sadece biraz. Kir ve parmak izlerini çekmiyor ya da perdelemiyor, bu da güzel. Plastik bir çerçeve içermesine rağmen telefonun tüm gövdesi çok sağlam bir his veriyor. Telefon aynı zamanda suya ve toza  karşı telefonu dirençli hale getiren IP68 sertifikasına sahip.

Telefonun ön yüzü Gorilla Glass Victus 2 ile kaplanmış, bu da geçen yılki modelle kıyaslandığında güzel bir ekran koruması yükseltmesi. Telefon ince bir tasarıma sahip, tabi güç tuşu ve ses tuşları da buna uygun olarak incecik. Yine de, bunları hissetmek yeterince kolay ve iyi bir dokunsal geri bildirim sunuyor.

Telefonun sol tarafında hiçbir şey yok. Buna karşılık, üst ve alt kısımlar oldukça yoğun. Her iki tarafta simetrik hoparlörler mevcut. Geçen yılki modele göre dikkat çeken bir eksiklik 3,5 mm ses girişi. Olsa iyi olurmuş. Kontrollerden bahsetmişken, telefonun ön tarafında hiçbir şey görünmüyor. Tüm sensörler, çoğu ekranın altında olmak üzere iyi gizlenmiş. Ekran çerçeveleri de çok büyük değil.

Biyometrik güvenlik noktasında yüz tanıma ile birlilkte ekrana gömülü optik parmak izi sensörü de elimizin altında. Oldukça hızlı ve doğru çalışıyor.

Ekran

Redmi Note 14 Pro 5G’nin en beğendiğim taraflarından biri ekranı. Kesinlikle etkileyici bir ekrana sahip. 6,67 inç büyüklüğünde bir ekranımız var ve 1220 x 2712 piksel FullHD’nin üzerinde bir çözünürlük sunuyor. Bu da yaklaşık 446 ppi piksel yoğunluğuna denk geliyor ki bu da inanılmaz derecede keskin. Panel 12-bit renk sunuyor, 120Hz yenileme hızını destekliyor ve hem HDR10+ hem de Dolby Vision için sertifikalı. Bir kullanıcı için yok yok diyebilirim, ekranda gerekli her şeyi kullanmışlar ve kullanıcıların kesinlikle bu ekranı seveceğini düşünüyorum. Oyun oynarken olsun, dizi ya da film izlerken olsun Redmi Note 14 Pro 5G kullanıcıların ihtiyaçlarına gerektiği gibi yanıt verebilen bir çözüm olmuş.

Ekrandan bahsetmişken elbette parlaklık seviyesine ayrı bir paragraf açmak lazım. Burada parlaklık günlük kullanımda çok belirleyici bir role sahip. Parlaklık değeri ne kadar yüksekse telefonu farklı ışık koşullarında kullanırken ekranı daha rahat görebilmeniz mümkün oluyor. Xiaomi de bu panelde 3.000 nit tepe parlaklık seviyesi sunuyor. Yani gayet iyi.

Ekran 120Hz’e kadar yenileme hızını destekliyor ve burada iki yenileme modunu görüyoruz. Telefonu kurulumunu yapıp kullanmaya başladığınızda yenileme hızı varsayılan modunda çalışıyor. Bu mod performans ile güç tüketimini dengelemek için kullanım senaryonuza göre yenileme hızını dinamik olarak 120 Hz’e ayarlıyor. Özel modunda ise bu seçimi telefona bırakmıyorsunuz, kendiniz yapıyorsunuz. 60 Hz ve 120 Hz’e kadar seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Ekran 60Hz, 90Hz ve 120Hz’de sabit yenileme hızlarını destekliyor. Uyarlanabilir veya dinamik yenileme hızı ise yok. Bu özellik henüz bu modellere gelmedi.

Uyarlanabilir yenileme hızı beklendiği gibi çalışıyor. Bazı yüksek yenileme hızına sahip oyunları da denedim ve test ettiğim çoğu oyunda iyi sonuç aldım. Yenileme hızınızı 120Hz’e kilitleyin ve oradan devam edin.

Redmi Note 14 Pro 5G, Widevine L1 DRM desteği ile birlikte gelirken, Netflix dahil olmak üzere popüler platformlarda HDR10 ve Dolby Vision destekli Full HD akış sunuyor.

Ekranını genel olarak beğendim ve şimdi de telefonumuzun bir başka dikkat çeken noktası olan bataryaya geldi sıra. Redmi Note 14 Pro 5G’nin Global/Avrupa versiyonu, tıpkı Poco X7’de olduğu gibi 5.110 mAh pil kapasitesine sahip. Telefonda kullanılan 5.110 mAh kapasiteli yüksek yoğunluklu bir pil ve Xiaomi, sıfırın altındaki sıcaklıklarda performansı artırdığını iddia ediyor. Redmi Note 14 Pro 5G, yaklaşık 12 saatlik aktif kullanım süresi sunuyor. Mucize yarattığını söyleyemem ama şu çok açık: Bu batarya sayesinde gün içinde prize ihtiyaç duymuyorsunuz, yani uzun ömürlü bir batarya var. Redmi Note 14 Pro 5G’nin batarya performansı Poco X7 ile oldukça benzer ve bu da şaşırtıcı değil.

Redmi Note 14 Pro 5G, 5.110 mAh bataryası için 45W Xiaomi HyperCharge hızlı şarjı destekliyor. En hızlı şarj olan telefon olmasa da, bu da gayet başarılı. Telefonu 15 dakika şarj ettiğinizde yaklaşık %36, yarım saat ederseniz de yaklaşık %63 doluluk seviyesine ulaşıyorsunuz. Tam dolum bir saatten biraz fazla sürüyor.

Performans

Ve geldik performans kısmına. Redmi Note 14 Pro 5G, 4nm sürecinde üretilen MediaTek Dimensity 7300 Ultra yonga setini kullanıyor. Bu CPU, 4x 2,5 GHz Cortex-A78 çekirdek ve 4x 2,0 GHz Cortex-A55 çekirdeğe sahipken, GPU tarafında ise karşımıza  Mali-G615 MC2 çıkıyor. Depolama UFS 2.2 desteğine sahip. İncelediğim ve satışta olan model 12 GB RAM ve 512 GB dahili hafızayla geliyor.

Redmi Note 14 Pro 5G, fiyat aralığına göre oldukça iyi bir performans sunuyor. Evet belki liste başı değil, ancak Dimensity 7300 Ultra hala kendi başına iyi durumda. Snapdragon 6 Gen 1 ve Snapdragon 7s Gen 2 ile benzer performans bekleyebilirsiniz. Elbette, Redmi Note 14 Pro 5G, Poco X7 ile neredeyse aynı sonuçları elde ediyor, ki bu da iki telefonun donanım açısından neredeyse aynı olduğu düşünüldüğünde sürpriz değil.

Redmi Note 14 Pro 5G soğutma performansıyla da iyi iş çıkarıyor. Dimensity 7300 Ultra çip çok fazla ısı yaymıyor ve var olan ısı iyi yönetiliyor. Telefon, uzun süreli stres testlerinde bile maksimum performansının büyük bir kısmını koruyor ve herhangi bir takılma veya performans düşüşü yaşanmıyor.

Telefonun yüzeyi de stres testi sırasında makul derecede ılık kaldı. Yani telefonu zorlasanız bile ne çok ısınıyor, ne de performanstan taviz veriyor.

Ses & Hoparlör

Biraz da ses performansına yakından bakalım. Redmi Note 14 Pro 5G stereo hoparlör sistemine sahip. Cihazın her iki tarafında da iki hoparlör bulunan bu sistem, hibrit bir yapıya sahip değil. Sonuç olarak, kurulum çok iyi dengelenmiş ve ürettiği ses güzel ve net. Ayrıca, Dolby Atmos desteği de sunuyor. Ses kalitesi çok iyi – vokaller harika, yüksek frekanslar iyi sunuluyor ve küçük bir bas varlığı var. Dolby Atmos’u kapatmak biraz fark yaratıyor – biraz daha zengin ama daha az dengeli bir çıkış sunuyor.

Bağlantı teknolojileri

Redmi Note 14 Pro 5G adından da anlaşılacağı üzere 5G destekli bir telefon. Bu modelin 5G desteği olmayan daha uygun fiyatlı bir modeli de var. 5G muhtemelen gelecek yıl Türkiye’de kullanıma sunulacak ve 5G desteğine bugünden sahip olmak için bu telefon iyi bir aday.

Telefon konum için GPS, GLONASS, BDS, GALILEO ve QZSS desteğine sahip. Yerel bağlantı çift bantlı Wi-Fi 6 ve LE destekli Bluetooth 5.4 ile sağlanıyor. NFC desteği de var. Ancak FM radyo ve daha önce de belirttiğim gibi 3,4 mm ses jakı yok. Redmi Note 14 Pro 5G’deki Type-C bağlantı noktası, basit bir USB 2.0 veri bağlantısı ile destekleniyor, bu da 480 Mbps’ye kadar teorik maksimum aktarım hızları anlamına geliyor.

Yazılım

Xiaomi, MIUI’ın ardından telefonlarında bir süredir yine kendi geliştirdiği HyperOS yazılımını kullanıyor ve Redmi Note 14 serisi de bu güncel yazılım yüklü olarak kutusundan çıkıyor. Bu yazılım Android 14 üzerine kurulu. Ancak şu dikkatimi çekti: Poco X7 Pro Android 15 tabanlı Hyper OS 2 ile geliyor. Redmi Note 14 Pro 5G’nin de yakında bu sürümü almasını bekliyorum. MIUI destekli bir Xiaomi telefon daha önce kullandıysanız kendinizi evinizde hissedeceğinizi söyleyebilirim. Oldukça benzerler ama elbette bir dizi önemli yeniliği de beraberinde getiriyor.

Yazılımdan söz ediyorsak elbette burada telefonun kaç yıl güncelleme alacağı sorusu akıllara geliyor. Xiaomi en az üç yıllık büyük güncelleme ve buna ilaveten bir yıllık ekstra güvenlik yamaları sunuyor.

Dikkat çeken bir başka nokta da Google Gemini’nin yüklü olarak gelmesi. Gayet iyi çalışıyor, yani yapay zeka yardımı isterseniz elinizin altında kullanışlı bir araç var.

Kamera

Telefonun arka yüzünde üçlü kamera kurulumunu görüyoruz. Bu kameraların tam ortasında da 200 MP OIS AI Camera ibaresini görüyoruz. Zaten burası bize telefonun kamerasıyla ilgili fikir veriyor, ama biz daha derinlere inelim.

Redmi Note 14 Pro 5G’nin arka yüzünde 200MP destekli üçlü bir kamera mevcut. Ultra geniş veya selfie kameralarında otomatik odaklama yok, ancak yine de fiyatına göre iyi bir kamera kurulumu elde ediyorsunuz. 200MP ana kameraya sahip. Ana kamera 200MP Samsung ünitesini kullanıyor. Ardından Sony imzalı 8MP ultra geniş bir kameramız var ve burada IMX355’i görüyoruz. Son olarak, arka tarafta OmniVision OV02B10 sensörüne dayanan 2MP’lik özel bir makro kamera mevcut. Selfie kamera tarafında ise 20MP OmniVision OV20B ünitesi tercih edilmiş.

Kamera kullanıcı arayüzü çok tanıdık. Her şey güzel bir şekilde düzenlenmiş. Kafa karıştırıcı menüler yok. Makro modu kendi başına ayrı bir kamera modu değil, bunun yerine ana fotoğraf modu altında geçiş yapabiliyorsunuz.

Redmi Note 14 Pro 5G, 200MP ana kamerasından yaklaşık 12,5MP’de ikiye bölünmüş fotoğraflar çekiyor. Kalite oldukça iyi. Bu kadar yüksek çözünürlüklü bir sensörden beklendiği gibi bol miktarda ayrıntı var. Renkler güzel ve doğal, kontrast iyi ve dinamik aralık oldukça geniş. Genel olarak, fotoğraf çekimi başarılı, ayrıca iyi pozlama ve renklere sahip.

Ana kameradan gelen 2x zoom çekimleri iyi görünüyor. Portre modunda, konu algılama ve ayırma iyi. Arka plan bulanıklığının kalitesini de beğendim. Oldukça ikna edici ve konu ayrımı özellikle 2x’te iyi görünüyor.

Ayrıca tam 200MP çözünürlükte fotoğraflar da çekebilirsiniz. Dosya boyutu haliyle çok büyük, standart fotoğraflardan yaklaşık on kat daha büyük, öyle söyleyeyim. Redmi Note 14 Pro 5G’deki 8MP ultra geniş kameranın özel bir yanı yok. Bu tür bir donanımdan beklendiği gibi, detay ve kontrast idare eder denilecek seviyede. En azından renkler iyi.

Redmi Note 14 Pro 5G, özel bir 2MP makro kameraya sahip. Ancak bir iddiası yok. Bol miktarda gürültü ve yumuşaklık var. Sınırlı 2MP çözünürlük de durumu kurtarmıyor.

Selfie kameraya gelince… 20MP selfie kamerası iyi iş çıkarıyor, Ayrıntılar iyi, ancak yüz hatları biraz yumuşak görünüyor.

Gece Modu ana ve ultra geniş kameralar için mevcut ve otomatik olarak tetikleniyor, ayrıca bir şey yapmanıza gerek yok. Redmi Note 14 Pro 5G, ana kamerasıyla çok iyi gece fotoğrafları üretiyor. Çok fazla ayrıntı var, gürültü yok, hoş renk doygunluğu ve geniş dinamik aralık var.

2x yakınlaştırılmış fotoğraflar normal fotoğraflardan kırpılmış ve büyütülmüş yapıda. Ve eğer %100 büyütme ile bakmazsanız, onları gayet iyi bulacaksınız.

Gece vakti, ultra geniş kamera dikkat çekici değil. Fotoğraflar yumuşak ve kontrastı zayıf. En azından renk doygunluğu iyi ve dinamik aralık iyi. Bu fotoğraflar dengeli ve telefonun ekranında iyi görünüyor.

Redmi Note 14 Pro 5G, birincil kamerasında 4K@30fps ve 1080p@60fps’ye kadar video çekimini destekliyor. Ultra geniş kamera 1080p@30fps’de maksimuma çıkarken, 2MP makro 720p@30fps’yi destekliyor. Son olarak, selfie kameralarında 60 fps’de 1080p mevcut. Makro hariç tüm kameralarda her zaman açık elektronik sabitleme çalışıyor. İyi çalışıyor.

Ana kameradan gelen 4K gün ışığı videoları oldukça iyi. Detay çok iyi. Neredeyse hiç gürültü yok, renkler doğru, dinamik aralık ve kontrast iyi. 2x yakınlaştırılmış videolar standart çekimlerden yükseltilmiş. Ultra geniş kameranın gün ışığı videosu iyi. Renkler harika görünüyor ve iyi bir kontrast ve dinamik aralığa sahibiz. Dinamik aralık harika. Renkler gerçeğe yakın.

Son olarak, tüm kameralar her zaman açık elektronik stabilizasyona sahip, tabii ki makro kamera hariç. Sabit bir konumdan çekim yaparken ve kayıt sırasında telefonu elde tutarken stabilizasyon iyi iş çıkarıyor. Ancak, yürüme sarsıntısı gibi daha zorlu durumlarda bize pek yardımcı olmuyor.

Sonuç

Redmi Note 14 Pro 5G’de göze çarpan herhangi bir hata bulmak gerçekten zor. Türkiye’de iyi satacak bir telefon olduğu her halinden belli. Eksik gördüğüm ise şunlar: Bir SD kart yuvası harika olurdu ve 3,5 mm ses jakı bu modelde de yer alabilirdi. Ancak bu saydığım noktalar dışında bulunduğu segmenti dikkate alacak olursak Redmi Note 14 Pro 5G gayet iyi iş çıkarıyor ve ben genel olarak bu telefonu sevdim.

Güncel fiyat ve detaylı bilgi için tıklayın.

Sponsorlu İçerik


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.