
Leavitt’e Trump’ın iPhone üretiminin ABD’ye taşınabilmesi noktasında bir planın olup olmadığı soruldu. Leavitt, Apple’ın bu yılın başlarında ABD’de açıkladığı 500 milyar dolarlık yatırıma da atıfta bulunarak, “Kesinlikle. Trump; emeğimiz, işgücümüz ve bunu yapacak kaynaklarımız olduğuna inanıyor. Bildiğiniz gibi Apple burada, ABD’de 500 milyar dolar yatırım yaptı, yani Apple ABD’nin bunu yapabileceğini düşünmeseydi, muhtemelen bu kadar büyük bir meblağı ortaya koymazdı.” ifadelerini kullandı.
Trump 9 Nisan’dan itibaren Çin, Vietnam, Tayland, Hindistan, Avrupa Birliği ve diğer ülkelere yüksek gümrük vergileri uygulamayı planlıyor. Apple gibi şirketlerin gümrük vergilerini ödemek istememeleri halinde cihazlarını ABD’de üretmeleri gerektiğini iddia etti. Trump’ın Apple’ın son derece karmaşık olan tedarik zincirini ABD’ye kaydırabileceği yönündeki önerisine rağmen, bu neredeyse imkansız olacak. Böyle bir manevranın maliyetini göz ardı edersek, Apple ve tedarikçilerinin ABD’de gerekli becerilere sahip yeterli sayıda insan bulması mümkün değil. Cook, 2017 yılında Çin’deki üretim hakkında yorum yapmış ve Apple’ın iPhone’larının orada monte edildiğini çünkü Çin’in çok gelişmiş üretim konusunda uzmanlığa sahip olduğunu söylemişti.
Çin konusunda bir kafa karışıklığı var. Ben de size kendi fikrimi söyleyeyim. Popüler anlayış, şirketlerin Çin’e düşük işçilik maliyetleri nedeniyle geldiği yönünde. Çin’in hangi bölgesine gittiklerinden emin değilim ama gerçek şu ki Çin yıllar önce düşük işgücü maliyetli ülke olmayı bıraktı. Bunun nedeni beceri, bir yerdeki beceri miktarı ve beceri türüdür.
Yaptığımız ürünler gerçekten gelişmiş takımlar gerektiriyor ve takımlama ve yaptığımız malzemelerle çalışma konusunda sahip olmanız gereken hassasiyet son teknoloji ürünü. Ve takımlama becerisi burada çok derin. ABD’de kalıp mühendisleriyle bir toplantı yapsanız odayı doldurabileceğimizden emin değilim. Çin’de ise birden fazla futbol sahasını doldurabilirsiniz. Mesleki uzmanlık çok derin.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick de hafta sonu iPhone üretimi konusunda benzer yorumlarda bulundu. 404 Media bugün “ABD Yapımı iPhone’ Tamamen Hayal” başlıklı bir haber yayınladı. Lutnick, “iPhone’ları yapmak için küçük küçük vidaları vidalayan milyonlarca ve milyonlarca insandan oluşan ordu, bu tür şeyler Amerika’ya gelecek” diyerek ne kendisinin ne de Trump’ın Apple’ın faaliyetlerini anlamadığını öne sürdü.
404 Media, Apple’ın bileşenlerini aldığı 50’den fazla ülkeyi listeleyen 27 sayfalık tedarikçi listesini öne çıkarıyor. Bu listede 79 ülkeden temin edilen ve ABD’de çıkarılması mümkün olmayan nadir toprak mineralleri sayılmıyor bile. Apple, ABD’de “üretim” yaparak gümrük vergilerinden kaçınamaz çünkü iPhone’un tüm bileşenlerinin tek bir ülkede üretilmesinin mümkün bir yolu yok. “Üretimi” cihaz montajı ile sınırlasak ve ABD’de gerekli vasıflı çalışanlar olsa bile (ki yok), ABD’deki yaşam maliyeti ve ücretler ile diğer ülkelerdeki ücretler, ABD’de üretilen bir iPhone’un fiyatını astronomik ölçüde yükseltecek.
Apple henüz gümrük vergileri hakkında yorum yapmadı, ancak şirket iPhone stokluyor ve Çin’den cihaz ithalatıyla ilgili maliyetlerin bir kısmını dengelemek için gümrük vergilerinin daha düşük olduğu Hindistan’dan yapılan ithalata güvenmeyi planlıyor.
Apple’ın ABD’de 500 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladığı doğru, ancak Apple iPhone değil, Özel Bulut İşlem sistemi için sunucu üretecek. Sunucular, müşteriye dönük olmayan düşük talepli bir ürün.
Apple, Trump’ın ilk döneminde Mac Pro’yu Teksas’ta ürettiğinde büyük ölçüde başarısız oldu. Apple yerel tedarikçiler bulmakta zorlandı, bileşenleri Teksas’a ithal etmek gecikmelere ve beklenmedik masraflara neden oldu ve Apple gerekli becerilere sahip işçi bulmakta zorlandı.
Dün itibariyle Trump Çin’e yüzde 54 gümrük vergisi uygulamayı planlıyordu, ancak bugün bunu yüzde 50 daha arttırdı. Yarından itibaren Çin’den ithal edilen mallar yüzde 104 oranında gümrük vergisine tabi olacak.
İlk yorum yapan olun