TECNO SPARK 30C inceleme

Türkiye’de adını daha sık duymaya başladığımız teknoloji devi TECNO, yeni SPARK serisiyle kullanıcıların karşısına çıktı. Ben de bu yazıda Türkiye’de bu yazının yazıldığı tarih itibariyle 8-10 bin TL fiyat bandında satılan TECNO SPARK 30C’yi inceledim. – DEVAMI …


Son yıllarda Türkiye’ye yaptığı yatırımlarla adını sıkça duyduğumuz TECNO; giriş, orta ve üst segment akıllı telefonlarını Türkiye’ye getirmeye devam ediyor. Hatta bu videoda da konuşacağımız bazı telefon modellerini doğrudan Türkiye’de üretiyor ve kullanıcılarla buluşturuyor.

Bugün piyasada olan pek çok telefon modeli var ve fiyatlar da değişiklik gösteriyor. Kimi 8-10 bin lira, kimi de 100-120 bin lira fiyat bandında. Türkiye şartlarını düşünürsek bazı telefonlar asgari ücretin kat kat üstünde. Bugün konumuz bu telefonlar değil. Kendinize, annenize babanıza, kardeşinize ya da çocuğunuza almak istediğiniz çok daha uygun fiyatlı bir telefonla karşınızdayım bugün. En baştan şunu da söyleyeyim: Her ne kadar bütçe dostu olsa da, bu telefon verdiğiniz her kuruşun hakkını sonuna kadar veren bir telefon ve kullandığım süre boyunca da buna emin oldum. Evet, Spark 30C’den bahsediyorum. Türkiye’ye Spark 30 Serisi resmen geldi ve bütçesine göre kullanıcılar bu seri içindeki uygun modeli tercih edebilir. Ben de bu serinin en uygu olanını yaklaşık iki haftadır test ediyorum ve kamerasından bataryasına, tasarımından yazılımına her şeyini konuşacağız. O halde gelin, SPARK 30C’yi yakından tanıyalım. Hadi başlıyoruz.

Önce fiyatla başlayalım. İnternete baktığınızda fiyatlar çeşitlilik gösteriyor ve 7 ila 10 bin tl arası bir fiyat bandında bu telefona sahip olabiliyorsunuz. Yani giriş segmentinde bir telefondan söz ediyoruz. Ama giriş dediğime de bakmayın, öyle ağır, hantal çalışan, kötü fotoğraf çeken, bataryası zayıf bir telefon düşünmeyin. Ben de biraz önyargıyla bu telefonu kullanmaya başladım. Çünkü bu fiyatlardaki rakip telefonların çoğu gerçekten kötü ve tel tel dökülüyor. Spark 30C ise beni şaşırtacak seviyede iyi iş çıkarıyor.

Tecno’nun Spark serisi bütçe odaklı telefon modellerinden oluşuyor. Markanın orta ve üst segmentte bulunan çok daha iddialı telefonları var ve zaman zaman o telefonlarla yaptığım testleri de sizlerle bu kanal üzerinden paylaşıyorum. Şimdi bu bütçe odaklı Spark serisinin son halkası olan Spark 30C’ye geri dönelim. Bu modelin özelliklerine detaylıca bakmadan önce teknik özellikleri listeleyelim. 6.67 inç’lik ekran, 120 Hz yenileme hızı, Android 14 üzerine kurulu HiOS yazılımı, 48 MP ana kamera ve AI CAM Yardımcı Kamera ile birlikte 5000 mAh batarya. Bu fiyatlardaki bir telefon için özellikler olması gerektiği gibi. Şimdi daha detaylı bir bakış atalım ve kutu içeriğiyle devam edelim.

Kutu içeriği

Tecno Spark 30C’nin kutusu dolu dolu geliyor. Şarj kablomuz, şarj adaptörümüz, ekran filmimiz ve telefon kılıfımız ve hatta kulaklığımız  bile var. Amiral düzeydeki telefonların kutusundan sadece kablo çıktığını düşünürsek Spark 30C’nin gönülleri kazandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sonuçta bütçenize uygun bir telefon alıyorsunuz ama ayrıca telefon kılıfır, şarj adaptörüdür ve hatta kulaklıktır derken bir dünya para harcamanız işten bile değil. O yüzden kutu içeriğinin zengin olması çok önemli.

Tasarım

Ön yüz camdan oluşurken, arka kısımda plastik malzeme kullanılmış. Ama plastiğin tercih edilmesi olumsuz bir durum değil ve elde tutuş hissi olarak da bence iyi.

Telefonun tasarımı güzel, kamera modülü vurgusu estetik görünüyor. Ama burada Tecno’nun sıra dışı bir tasarımından ya da özgün bir tasarımdan söz edemeyiz. Rakip modellerin de bu tasarım çizgisine yakın modelleri var. Siz de mutlaka görmüşsünüzdür. Burada Tecno yeni bir şey yapmıyor. Ancak sonuçta bu şık bir telefon olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İnce ve zarif. Kamera modülü dairesel ada ve gümüş halka ile iyi görünüyor. Kullanmakta olduğum Orbit Black ile birlikte Orbit White ve Magic Skin 3.0 olmak üzere üç farklı renkte geliyor. Telefonda çift simetrik hoparlör kurulumu var, hem altta hem de üst kısımda hoparlör ızgaralarını görüyoruz. Cihazın SIM kart yuvası sol kısımda, sağ kısımda da güç tuşu ile birlikte ses açma/kısma butonlarını görüyoruz. Bu güç tuşu aynı zamanda oldukça yüksek tepki hızına sahip bir parmak izi sensörü işlevi görüyor ve biyometrik güvenlik noktasında parmak izi sensörünü kullanabileceğiniz gibi yüz tanıma teknolojisinden de yararlanabiliyorsunuz elbette. Alt kısımda ise şarj ve veri transferi için kullanabileceğimiz bir USB Type-C portu ile birlikte 3.5 mm kulaklık yuvası yer alıyor. Telefon kutusundan kulaklık da çıkıyordu ve bu yuvaya uygun uçla geliyor. Böylece kulaklığınız yoksa da bu kulaklık temel düzeyde işinizi görür.

Telefon kutusundan çıktığında ekran filmi ekrana takılı halde gelmiyor ama kutu içeriğinde de var. Bu filmi sizin takmanız gerekiyor, ki asla ihmal etmeyin ve cihazınızı kutudan çıkarır çıkarmaz ilk iş bu filmi takın derim.

Bu arada internette bu telefona bakarken Tecno Spark 30 5G şeklinde isimlerle karşılaşabilirsiniz. Bu 5G ibareli telefonla ülkemizde satılan telefonun uzaktan yakından ilgisi yok. Ülkemizde satışta olan Spark 30’da 5G desteği bulunmuyor.

Tasarımdan bahsediyorsak elbette dayanıklılığı da konuşmalıyız. Burada telefonumuzun IP54 sertifikasına sahip olduğu görülüyor. Bu da telefonun toza ve suya karşı dirençli olduğu anlamına geliyor. Ama suya dirençli derken kastım suya sokmak değil elbette, su sıçramalarına karşı dirençli. Yağmur yağarken kullanabilirsiniz mesela ya da üzerine su sıçradığında dert değil.

Tecno, bu telefonun uzun yıllar sorunsuz çalışması için bir dizi zorlayıcı teste tabi tutmuş. Örneğin 1,000,000 kez güç tuşu sağlamlık testinden tutun da 25,000 kez mikro düşme testi, 20,000 kez USB Girişi Sağlamlık Testi ve 2,000 kez de Bükülme Testi. Tüm bu testler aslında kullanıcının her gün başına gelebilecek ya da telefonunda etkileşime girdiği  noktalar ve burada yapılan testlerden de anlıyoruz ki Spark 30C hayli sağlam bir telefon.

Alüminyum orta çerçeve sistemi sayesinde telefonunuz hem düşürme, darbe alma gibi durumlarda çok daha sağlam oluyor, hem de bükülme senaryolarına karşı çok daha dayanıklı hale geliyor.

Ekran

Telefonumuzun 480 Nit parlaklık seviyesine kadar çıkabilen 6.67 inç’lik bir ekranı var. Bugünün şartlarında standartlara uygun bir ekran büyüklüğü diyebiliriz. Ne çok büyük ne de küçük. Bu HD+ ekran IPS LCD panel kullanıyor. Yani 720×1600 piksel çözünürlük sağlıyor. Bu seviye bir telefondan daha fazlasını insan bekliyor tabi onu da söylemeden geçemeyeceğim.

Ama ekranda asıl dikkat çekici nokta 120 Hz yenileme hızı sunuyor olması. Bu segmentte bir telefonda sık gördüğümüz bir durum değil ve kesinlikle dikkat çekici. Ekran ayarlarına girdiğimizde 60, 90 ve 120 Hz arasında seçim yapabiliyoruz. Batarya ömrü önceliğimizde olduğunda manuel olarak yenileme hızını 60 Hz’e düşürebiliriz. Daha akıcı bir deneyim istiyorsak da güç tüketiminin artacağını da göz önünde bulundurup 120 Hz’e geçiş yapabiliyoruz. Ayrıca ‘yenileme oranını otomatik değiştir’ ayarı altında da bu yenileme hızını otomatik moda alma şansımız var.

Ama şunu da söylemek lazım: 120 Hz’e ekranı kilitleyemiyoruz, yani daha çok kullanıcı arayüzü ve navigasyon sırasında 120 Hz’i görüyoruz, onun dışında telefonu daha çok 60 ya da 90 Hz hızda kullanabiliyoruz.

Ekran rengi biraz soğuk duruyor ve doğrudan güneş ışığı altında görünürlük olarak iddialı değil ama sorun yaşamadan kullanabiliyorsunuz.

Ekranımız bu arada dayanıklı bir yapıda ve Spark 30C, 7H Sertlik seviyesinde güçlendirilmiş bir ekrana sahip. Bu da düşe ya da çarpma gibi durumlarda ekranı daha dayanıklı kılıyor.

Performans

Spark 30C’nin kalbinde MediaTek’in Helio G81 işlemcisi yer alıyor ve bu telefona güç veriyor. Şimdi isterseniz Antutu ve Geekbench’in tek ve çok çekirdekli test sonuçlarına yakından bakalım. Burada aldığı puanlar bize şunu söylüyor: G81, günlük koşturmacanızda size ayak uydurabilen ve pek çok uygulamayı sorunsuz çalıştırabilen bir işlemci.  Oyunlar konusunda da iyi iş çıkarıyor. Subway Surfers, Call of Duty ve Asphalt sevdiğim birkaç oyunu çalıştırdım ve beklediğim kadar iyi çalıştılar. Birden fazla uygulama üzerinde de rahatça çalışabilirsiniz.

Tecno, Spark 30C için ‘4 Yıldan Fazla Akıcılık’ vadediyor ki bunun altını da özellikle çizmek lazım. Daha kutusunun üzerinde bile aslında bu ibareyi görüyoruz. Bu şunun için önemli: Tecno bu telefona koyduğu donanımların kullanıcısına en az 4 yıllık değişen dünyaya ayak uydurabileceğini ve bu süre zarfında takılma veya gecikme gibi oluşacak durumların yaşanmayacağını bize söylüyor. Akıcı kullanıcı deneyimini koruyacağını iddia ediyor. Android 14 ile bu telefonun sonsuza kadar kalmayacağını ve yeni güncellemelerin bu telefona da geleceği söylenebilir. Sonuçta telefonlarımızı pek çoğumuz her yıl değiştirmiyor ve uzun yıllar ağırlaşmadan bir telefonun kullanılabilmesi elbette önemli. Bu nedenle ‘4 Yıldan Fazla Akıcılık’ kısmının üzerinde özellikle durmak istedim.

Spark 30C 256 GB dahili hafızayla geliyor ve 1 TB’a kadar da harici hafıza desteği var. Ayrıca 8 GB fiziksel ve 8 GB artırılabilir RAM desteğiyle de öne çıkıyor.

Batarya

Bataryaya geldiğimizde burada karşımıza 5000 mAh’lik bir pil çıkıyor. Tecno bataryasını da vurguluyor ve bunu hem telefonun kutusunun üzerinde hem de telefonun jelatininde görüyoruz. Çünkü az önce altını çizdiğim ‘4 Yıldan Fazla Akıcılık’ iddiasının dayandığı bir nokta da bu telefonun bataryası. 1000 şarj döngüsünden sonra batarya orijinal kapasitesinin %80’ini koruyor. Bunu elbette test etme şansım bu kısa sürede olmadı ama Tecno’nun verdiği bilgi bu. 1000 şarj döngüsü ve %80 pil sağlığı kulağa hoş geliyor. Pil sağlığı konusunda piyasadaki telefonları kullananların yoğun bir şikayeti var ve Tecno da burada iyi olduğunu vurguluyor.

Bu batarya aynı zamanda 18W şarj desteğine sahip. Yani yaklaşık 2 saat 15 dakikalık bir sürede telefonunuzun bataryasını %0’dan 100’e doldurabilirsiniz.

Batarya önemli bir özelliği de beraberinde getiriyor: Pil ayarlarından Şarj bölümüne girip Bataryayı Atla’ya dokunun. Ardından bu ayarı etkinleştirin. Bu özellik ile oyun oynarken ya da video izlerken telefonunuzu şarja taktığınızda güç aktarımı doğrudan cihaz anakartına veriliyor, bataryaya ise belli bir oranda güç aktarımı oluyor. Böylece hem telefonunuzun pilini kullanmadan, hem de herhangi bir ısınma problemi yaşamadan telefonunuzu kullanabilmeniz mümkün.

AI Şarj Koruması özelliği de şarj etme rutininizi öğreniyor ve bataryanın ömrünü uzatmak ve güvenli şarj işlemini sağlamak için uzun süreli şarjda %80 üzerindeki şarj işlemini askıya alıyor. Bu özelliği aktif ederek telefonunuzu kullanmanızı öneririm.

Kamera

Ve geldik kamera modülüne. Tasarımından bahsederken bu dairesel kamera modülünden kısaca söz etmiştim. Sony IMX582 sensörlü f/1.79 diyafram açıklığına sahip 48 MP çözünürlüğünde görüntü alan bir ana kameramız var. Bu kameraya AI CAM Yardımcı Kamera eşlik ediyor. Sony imzalı bu sensörün dörtlü piksel birleştirme teknolojisi ile sunduğu büyük piksel boyutu, düşük ışık ortamında çok daha net ve çok daha canlı fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. Loş ışıkta daha net görüntüler çekebilmemiz için halka tasarımlı LED flaş bize yardımcı oluyor.

Kameranın performansını daha iyi anlayabilmem için üşenmedim, kar fırtınasının ortasında Ayasofya’ya gittim. Hem Ayasofya’nın çevresinden hem de içinden çok güzel fotoğraflar yakaladım. Ayasofya’nın içinde farklı farklı kamera modlarından yararlandım, özellikle de içeride loş ışık olduğundan Süper Gece modu işimi fazlasıyla gördü. Spark 30C’de Süper Gece modu dışında Portre, Film Modu, Ağır Çekim, Hızlandırılmış Çekim, AR Çekim Kısa Video, Pro Mod, Panaroma gibi pek çok farklı mod elinizin altında. Video kaydı tarafında da 2K 30 fps Ultra HD çekim yapabilmek mümkün.

Telefonun selfie kamerası da iş görüyor. 8 MP’lik bu ön kamera ile çekilen fotoğraflar tatmin edici, en azından benim için öyle oldu.

Özetle ben bu telefonun kamerasını beğendim. Hatta bu segmentteki rakip pek çok telefonu da kullanan biri olarak Tecno Spark 30C’nin pek çok rakibine kıyasla ile kesinlikle iyi iş çıkardığını da söyleyebilirim.

Hoparlör

Telefonun çift simetrik hoparlör kurulumu olduğunu tasarım tarafından konuşurken söylemiştim. Bu elbette film dizi izlerken, oyun oynarken aldığımız keyfi daha da artırıyor. DTS imzalı bu çift hoparlörün ses performansı hiç fena değil. Ses yükseklik seviyesi iyi, seste bozulma da olmuyor ve genel olarak ses tarafından memnun kaldığım.

Ayrıca Volume Plus özelliği sayesinde gelen arama olduğunda mevcut ses seviyesini %200 oranında artırabiliyorsunuz, aklınızda olsun.

Yazılım

Spark 30C, Android 14 üzerine kurulu HiOS yazılımı yüklü olarak kutusundan çıkıyor. Arayüzü gayet sade ve aradığınız her şeyi kolayca bulabiliyorsunuz. Telefonumuz yapay zekanın gücünden de yararlanıyor. ELLA adında bir yapay zeka asistanı var. ChatGPT gömülü olarak çalışan Ella Asistan’a sorular soruyorsunuz, uygulamalarını bu asistan üzerinden yönetebiliyorsunuz ve internette haliyle daha kapsamlı aramalar yapabilirsiniz.

ASK AI da kullanışlı bir başka yapay zeka aracı. Herhangi bir internet sitesindeki ya da dosyadaki metni anlık olarak farklı dillere ASK AI ile çevirebiliyorsunuz, özet halini çıkartabiliyorsunuz, metni tekrardan yazdırabilirken, metin içinde anahtar kelime araması da yapabiliyorsunuz. Hatta metin redaksiyonu da yaptırabilirsiniz.

Not Defteri uygulaması da yüklü olarak geliyor. Sadece klavye girişi değil, çizerek de not alabilmeniz mümkün.

Detaylı bilgi ve güncel fiyat bilgisi için tıklayın.

 

Sponsorlu İçerik


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.