Oppo Reno 13 Pro 5G inceleme

Reno serisi, daha uygun bir fiyata premium özelliklerin bir karışımını sunarak orta sınıf akıllı telefon segmentinde uzun süredir öne çıkıyor. Oppo özellikle ülkemizde bütçe dostu telefonlarıyla tanınırken, Reno serisi gerek tasarımı gerekse de diğer donanım özellikleri olsun bulunduğu segmentte rakiplerine soğuk terler döktüren telefon modellerinden oluşuyor. Ve şimdi de karşımızda Oppo Reno 13 Pro 5G var. Yapay zekanın da gücünü arkasına alan Yeni Reno 13 Pro’yu bir süredir kullanıyorum ve bu videoda deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. O halde hazırsak, hadi başlayalım! – DEVAMI …


Oppo Reno 13 Pro 5G’yi kullandığım süre boyunca her şeyini kurcaladım. Günlük rutinime ne kadar ayak uydurabildiğini anlamak için zorlayabildiğim kadar da zorladım. Kamera özelliklerinden ekran kalitesine ve Al özelliklerine kadar Reno 13 Pro, rekabetçi orta sınıf pazarda çok yönlü bir deneyim sunuyor.

Oppo Reno 13 Pro 5G kutu içeriği

Telefonun özelliklerine derinlemesine bakmadan önce kutu içeriğinde neler var, şöyle bir bakalım: Ekran koruma filmi telefona takılı olarak geliyor, telefon kılıfı, şarj kablosu ve 80W SuperVOOC hızlı şarj adaptörü de kutu içeriğinden çıkıyor. Bu sayede telefonu aldıktan sonra ekstra bir maliyete katlanmak durumunda kalmadan telefonunuzu gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tasarım

Oppo Reno 13 Pro 5G 7,55 mm’lik ince bir form faktörüne sahip ve 195 gram ağırlığıyla kendi kategorisindeki en hafif seçeneklerden biri. Oppo ilk kez havacılık sınıfı alüminyum çerçeve ve cihaza hem sağlamlık hem de şıklık kazandıran tek parça cam arka yüz kullanmış. Ayrıca, ön taraftaki Corning Gorilla Glass 7i daha fazla dayanıklılık ve koruma sağlıyor.

Reno 13 Pro’nun arka yüzünde birincil ve telefoto sensörler için iki büyük kamera halkasının yanı sıra LED ışık ve ultra geniş kamera için hap şeklinde kesikler bulunuyor. Tasarım, önceki Reno modellerinde görülen ayırt edici özelliklerden yoksun olsa da, yine de şık ve modern bir görünüme sahip.

Ön tarafta, ekran ince çerçevelerle etkileyici görünüyor ve dört taraftaki ince bir kavisle daha da geliştirilmiş. Selfie kamerası için ayrılan minik alan göze batmıyor ve rahatsız etmiyor.

Ayrıca, güç düğmesi ve ses düğmesi cihazın sağ tarafında konumlandırılmış ve tek elle kullanım sırasında başparmakla kolayca erişilebiliyor. İnce tasarımına rağmen telefon hafif ve tutması rahat.

Ayrıca Reno 13 Pro 5G, IP66, IP68 ve IP69 derecelerine sahip ‘All-Round Armour’ gövdesiyle toza, su sıçramasına ve hatta 30 dakika boyunca 2 metreye kadar derin suya karşı dayanıklı bir yapıda. Oppo’nun bu telefonu ayrıca serinin bir diğer yeni üyesi olan Reno 13 F 5G gibi kullanıcıların parmakları ıslakken bile telefonla etkileşime girmelerini sağlayan Splash Touch özelliğine sahip.

Uygulamalı deneyimimde, en iyi fotoğraf ve videoları yakalamak için cihazı bir saatten fazla bir süre boyunca birçok kez suya daldırdım. Ayrıca, telefonun Splash Touch özelliği ıslak parmaklarla kullanıma olanak tanıyor ve ıslak koşullarda tekrarlanan kullanım sırasında şaşırtıcı derecede iyi çalıştı. Telefon, herhangi bir dokunmatik veya işlevsel sorun olmadan kusursuz bir performans gösterdi ve bu da beni gerçekten etkiledi.

Ekran

Oppo Reno 13 Pro 5G, 1.5K çözünürlüğe ve 120Hz yenileme hızına sahip 6,83 inç mikro kavisli AMOLED ekrana sahip. Akıcı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Ekran, içerik görüntüleme için görsel deneyimi geliştiren 10 bit paneli sayesinde 1,07 milyardan fazla renk gösterebiliyor. En yüksek 1200 nit parlaklık iç mekanlarda iyi çalışıyor ancak doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında tam olarak istediğim sonucu alamadım.

Telefonumdan dizi ya da film izlemeyi severim, özellikle de yolda, metrobüste, nereyi bulursam o an telefonu açıp İstanbul’un trafik çilesine bu şekilde katlanıyorum. Reno 13 Pro 5G’nin ekranı içerik tüketmek için oldukça iyi diyebilirim. Canlı ve doğru renklerin yanı sıra genel izleme deneyimini yükselten mükemmel dinamik aralık ve derin siyahlardan etkilenmedim desem yalan olur.

Ayrıca iyi ses sağlayan stereo hoparlörlere sahip, ancak sesi maksimuma çıkarmak sesin biraz derinlik kaybetmesine neden oluyor. Yüksek yenileme hızı sayesinde kullanıcı arayüzünde gezinmek ve genel tarama yapmak akıcı. Oyunlar da ekrandan faydalanarak sürükleyici bir deneyim sunuyor.

Ayrıca Oppo, telefonlarını uzun süre kullananlar için donanım tabanlı düşük mavi ışık çözümü sunuyor. Cihaz ayrıca düşük parlaklıkta kullanım sırasında göz yorgunluğunu azaltmak için 3.840Hz’de yüksek frekanslı PWM karartmayı da destekliyor. Kullanıcılar kişisel tercihlerine göre Doğal, Pro ve Canlı olmak üzere üç farklı renk modu arasından seçim yapabiliyor.

Kamera

Oppo Reno 13 Pro 5G sağlam bir kamera kurulumuna sahip; arka kameralarda optik görüntü sabitleme (OIS) özelliğine sahip 50MP Sony IMX890 birincil sensör, 3,5x optik zoom özellikli 50MP telefoto lens ve 115 derece görüş alanına sahip 8MP ultra geniş lens bulunuyor. Kameranın performansını çeşitli aydınlatma koşullarında ve gerçek dünya senaryolarında test etmek için bir gün harcadım ve sonuçtan ben memnun kaldım. Şimdi çektiğim fotoğraflarla sizi baş başa bırakıyorum, ardından kamera özelliklerine bakmaya devam edelim.

Bu arada bu çektiğim fotoğrafları yakından incelemek isterseniz videomun açıklama kısmına bağlantı adresi bırakıyorum, orada detaylıca bakabilirsiniz. Çektiğim fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere birincil kameradan başlarsak, gün ışığında iyi bir performans sergiliyor ve keskin, ayrıntılı görüntüler sunuyor. Kontrast ve dinamik aralık övgüye değer ve nesneleri net bir şekilde yakalıyor. Ancak yakaladığım görüntülerin zaman zaman kötü olduğu anlar da olmadı değil. Ama büyütülecek bir durum değil bu ve bunun gelecekteki güncellemelerde ele alınabilecek yazılım sorunlarından kaynaklanabileceğini düşünüyorum.

Telefoto lens, özellikle yakınlaştırma yaparken beni etkiledi. 3,5x optik yakınlaştırma, uzaktaki nesnelere hareket etmeden yaklaşmama yardımcı oldu. Sonuçları keskin, doğal renklerle örülü ve harika detaylar eşliğinde buldum. Lens ayrıca portre çekimlerini de iyi bir şekilde gerçekleştirerek çeşitli senaryolar için kullanışlı bir araç haline geldi.

8MP ultra geniş lens, gün ışığında iyi performans gösterdi. Manzara çekimleri, iyi dinamik aralık ve doğru renk üretimi ile iyi sonuç verdi. Renk canlılığı açısından birincil kamerayla eşleşmese de, özellikle dış mekanlarda geniş açılı çekimler için hala sağlam bir seçenek.

Düşük ışık koşullarında, birincil sensör gürültüyü en aza indirme ve ayrıntıları koruma konusunda övgüye değer bir iş çıkardı. Hareketli bir çekim için profesyonel modu kullanmak, beklentilerimi aşan etkileyici sonuçlar veren bir başka önemli noktaydı. Ayasofya da bu açıdan güzel bir örnek oldu ve çektiğim fotoğraflarda ışığın yetersiz olduğu alanlarda bile iyi sonuçlar aldım.

Selfie’lere gelince, çok selfie çeken biri değilim, ama çektiğim zaman da en iyisi olsun isterim tabii. Ve şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim: Arka kameradaki başarısını Reno 13 Pro, ön tarafa da taşımış ve 50MP ön kamera iyi iş çıkarıyo. Cilt tonlarını ve renkleri etkili bir şekilde işledi ve portreler için kenar algılama sağlamdı. Düşük ışıkta biraz gürültü ortaya çıktı ama genel olarak selfie’ler birçok rakibinden daha keskin ve detaylıydı ve hoş bir doğal bokeh efekti vardı.

Benim için öne çıkan özelliklerden biri de yeni su altı modu oldu. IP derecelendirmeleri sayesinde artık su altında fotoğraf ve video çekebilirsiniz. Bu açıdan telefonunuz size yepyeni bir deneyim sunuyor. Bu mod dokunmatik girişi devre dışı bırakıyor ve fotoğraf çekmek için ses ve güç düğmelerini kullanmanıza izin veriyor.

Kısacası, Oppo Reno 13 Pro’nun kamera sistemini beğendim ama asıl dikkatimi çeken su altı modu oldu. Telefonu suya batırmak sinir bozucu bir deneyim gibi gelse de sonuçları gördüğümde Oppo’nun dayanıklılık ve işlevselliğe odaklanmasının karşılığını aldığını anladım. Su altı fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız veya her türlü ortamın üstesinden gelebilen bir kamera sistemi istiyorsanız, bu telefon tam size göre.

AI Livephoto özelliğini de unutmayalım, önemli. Fotoğrafları canlandırmak için kullanışlı bir araç. Canlı fotoğraf çekimini oynatmak için fotoğrafa basılı tutmanız yeterli. Livephoto, statik fotoğraflar ile dinamik videolar arasındaki boşluğu kapatarak kendi güzel anılarınızı yaratmanızı ve yakalamanızı kolaylaştırıyor. Yeni özellik, deklanşöre basmadan önce ve sonra otomatik olarak 1,5 saniyelik bir zaman kapsülü kaydederek fotoğraf anılarınıza yeni bir boyut katıyor. Kullanmanızı kesinlikle öneririm, eminim benden daha yaratıcı çekimler yapabilirsiniz.

Yapay Zekadan Güç Alan Özellikler

Oppo Reno 13 Pro 5G, günlük görevleri geliştirmek için tasarlanmış bir dizi Al güdümlü araç getiriyor. Bu araçların çoğu sabit bir internet bağlantısı gerektirse de, özellikle üretkenliği artırma ve fotoğrafçılığı geliştirme konusunda oldukça faydalı olabilirler.

Al Writer  Sosyal medya gönderileri için otomatik olarak altyazılar oluşturarak hızlı bir altyazıya ihtiyaç duyduğunuzda zaman kazandırırken, Al Summary ise uzun makaleleri veya belgeleri sizin için özetliyor, yine size vakit kazandırıyor.

Al Speak: Ekranda görüntülenen metni yüksek sesle okuyarak erişilebilirliğe yardımcı olurken, Al Kayıt Özeti ise toplantılardan veya görüşmelerden alınan kayıtları özetleyerek, tüm kaydı yeniden oynatmanıza gerek kalmadan önemli noktaları tekrar gözden geçirmenizi sağlıyor.

Oppo yapay zekayı fotoğrafçılık tarafında da kullanmış ve çeşitli Al özellikleri sunuyor. Al Yansıma Giderici camdan çekilen fotoğraflardaki yansımaları en aza indirmeye çalışıyor ve birçok durumda etkili sonuç veriyor.

Al Unblur ise bulanık görüntüleri netleştirmeye çalışıyor, ancak performansı pek tutarlı değil ve her zaman iyi sonuç alamıyorsunuz.

Al Eraser 2.0 ise arka plandaki nesne veya insanları yok etmemizi sağlıyor. Yani fotoğraflardaki istenmeyen dikkat dağıtıcı unsurları kaldırmanıza yardımcı oluyor.

Ayrıca, telefon kullanıcı arayüzünde iki yararlı Al özelliği içeriyor. Google Gemini bunlardan biri.  Komut vermek veya soru sormak için güç düğmesine basılı tutularak etkinleştirebilirsiniz. Circle to Search da artık birçok telefonda görüyoruz ve Google’ın bu kullanışlı aracı ile ekrandaki metin veya görüntüleri daha fazla bilgi için anında web’de arama yapmanıza olanak tanıyor, hızlı araştırma için kullanışlı bir araç.

Kısacası, Oppo Reno 13 Pro 5G, görevleri kolaylaştırabilecek bir dizi Al özelliği sunuyor ve iş görüyor.

Performans

Performans söz konusu olduğunda Oppo Reno 13 Pro 5G beni hayal kırıklığına uğratmadı. MediaTek Dimensity 8350 işlemciden güç alıyor ve 4nm yapısı sayesinde gelişmiş Al, oyun ve görüntüleme yetenekleri vaat ediyor. Ek olarak, yeni StarSpeed oyun motoru onu diğer Dimensity yonga setlerinden ayırıyor, ancak ham performans açısından listelerin en üstünde yer almıyor.

Sosyal medyada gezinme, mesajlaşma, web’de gezinme ve YouTube ile Spotify kullanımı gibi günlük rutinlerimde Reno 13 Pro sorunsuz bir deneyim sunuyor. Bu aktivitelerin üstesinden kolaylıkla geliyor ve tipik akıllı telefon kullanımı için hızlı bir performans sunuyor. Zorlayıcı oyunları da oynayabilirsiniz, ancak grafikler yükseldiğinde kare düşüşleri görmeniz mümkün. Telefonu zorlarken aşırı ısınma sorunu da yaşamadım, burada da Oppo, ısıyı yönetmeye yardımcı olan Al Çoklu Soğutma Sistemi kullanıyor.

Kısacası, Oppo Reno 13 Pro günlük kullanım için harika olsa da, üst düzey oyun gibi daha zorlu görevlerde bir tık zorlanıyor. Soğutma sistemi yardımcı oluyor, ancak bu telefonun en yoğun oyun deneyimleri için üretilmediği açık.

Bu telefonla yanı başınızdaki arkadaşınızla dosya transferi yapmak çok kolay. Bunun için de Oppo pratik bir yol sunuyor ve bir görüntüyü karşı taraftan alacağınız ya da paylaşacağınız zaman Quick Share dışında iPhone ile Paylaş butonunu da görüyoruz. Doğrudan NFC özelliğini aktif ederek paylaşımı yapabileceğiniz gibi ikinci bir yöntem olarak O+ Connect uygulamasını iPhone’a yüklediğinizde de hızlıca dosya transferi yapabilirsiniz.

Sonuç

Oppo Reno 13 Pro 5G, orta sınıf premium bir cihaz arayanlar için sağlam bir çözüm. Canlı bir ekran, sağlam bir pil ömrü ve güçlü bir işlemcinin yanı sıra suya dayanıklılık dereceleri ve su altı çekim modu sunuyor. Kablosuz şarj olmaması ise bence bir eksiklik ve hissediliyor. Al araçları tarafından desteklenen kamera potansiyel gösteriyor ancak yine de genel kalite ve Al doğruluğu açısından iyileştirme gerektiriyor. Oppo’nun bu sorunların bazılarını düzeltmek için güncellemeler üzerinde çalıştığını biliyoruz, bu nedenle gelecekte gelecek güncellemeler de bu minör sorunlar da ortadan kalkacak.

Bununla birlikte, cihazın tasarımı, sağlamlığı ve genel görünümü etkileyici ve göz alıcı. Eğer bu segmentte şık ve hafif bir akıllı telefon arıyorsanız, Oppo Reno 13 Pro 5G ideal bir seçenek olabilir.

Detaylı bilgi için tıklayın.

 

Sponsorlu İçerik


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.