
Oppo Find N5 dünyanın en ince ekranı katlanabilen telefonu olma özelliğine sahip. Gerçekten de ilk bakışta bile bu telefonun ne kadar ince olduğu göze çarpıyor. Oppo bu telefonda gerçek bir teknik sihirbazlık örneği sergilemiş. Sadece bu da değil, gövde inceliğine rağmen neredeyse hiç esneme olmadan çok güçlü ve sağlam bir his veriyor. Aynı şey güven veren menteşe için de geçerli.
Bir bakışta Oppo Find N5 özellikleri:
- Gövde: 160,9×145,6×4,2mm, 229g; Cam ön (Nanokristal Cam) (katlanmış), plastik ön (katlanmamış), cam arka veya eko deri arka, alüminyum alaşım çerçeve, titanyum alaşım menteşe; IPX8/IPX9 suya dayanıklı (yüksek basınçlı su jetleri; 30 dakika boyunca 1,5 m’ye kadar daldırılabilir).
- Ekran: 8,12″ Katlanabilir LTPO OLED, 1B renkler, Dolby Vision, HDR10+, HDR Vivid, 120Hz, 1400 nit (HBM), 2100 nit (tepe), 2248x2480px çözünürlük, 9. 93:9 en boy oranı, 412ppi; Stylus desteği (her iki ekran), Kapak ekranı:, LTPO OLED, 1B renkler, Dolby Vision, HDR10+, HDR Vivid, 120Hz, 1600 nit (HBM), 2450 nit (tepe), Ultra HDR görüntü desteği, 6,62 inç, 1140 x 2616 piksel, 431 ppi, Nanokristal Cam.
- Yonga seti: Qualcomm SM8750-3-AB Snapdragon 8 Elite (3 nm): 7 çekirdekli (2×4,32 GHz Oryon V2 Phoenix L + 5×3,53 GHz Oryon V2 Phoenix M); Adreno 830.
- Bellek: 256GB 12GB RAM, 512GB 16GB RAM, 1TB 16GB RAM; UFS 4.0.
- İşletim Sistemi/Yazılım: Android 15, ColorOS 15.
- Arka kamera: Geniş (ana): 50 MP, f/1.9, 21mm, 1/1.56“, PDAF, OIS; Telefoto: 50 MP, f/2.7, 75mm, 1/2.75”, 3x optik zoom, PDAF (10cm – ∞), OIS; Ultra geniş açı: 8 MP, f/2.2, 15mm, 116 derece, 1/4.0”, 1.12µm, AF.
- Ön kamera: Geniş (ana): 8MP, f/2.4, 21mm, 1/4.0”, 1.12µm; Geniş (ana): 8MP, f/2.4, 21mm, 1/4.0”, 1.12µm;.
- Video çekimi: Arka kamera: 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps gyro-EIS, HDR10+, Dolby Vision; Ön kamera: 4K@30fps, 1080p@30fps, gyro-EIS.
- Pil: 5600mAh; 80W kablolu, 50 dakikada %100, 50W kablosuz, Ters kablolu.
- Bağlanabilirlik: 5G; eSIM; Wi-Fi 7; BT 5.4, aptX HD, LHDC 5; NFC; Kızılötesi bağlantı noktası.
- Çeşitli: Parmak izi okuyucu (yana monte); stereo hoparlörler (Dolby Atmos gelişmiş); Uydu bağlantısı (aramalar/mesajlar/SOS) – sadece 1TB PKH120 modeli.
Menteşeden bahsetmişken, Find N5’in diğer muhteşem özelliğine geliyoruz – ekran kırışıklığının neredeyse hiç olmaması. Gerçekten de, iç ekran yüzeyinde herhangi bir kusur tespit etmek gerçekten zor.
Find N5’in özellikleri baştan sona gerçekten etkileyici. Her ikisi de etkileyici büyüklükte olan bir değil iki adet 120Hz LTPO ekrana sahipsiniz. Özellikle 6,6 inçlik kapak ekranı, ince çerçeveleri ve yüksek ekran-gövde oranıyla dikkat çekiyor.
Telefonun içinde 16GB RAM ve 1TB’a kadar depolama alanı ile birlikte birinci sınıf yeni Snapdragon 8 Elite yonga seti (7 çekirdekli varyant) yer alıyor. Kamera sistemi de oldukça etkileyici. 50MP ana ünitenin yanı sıra 50MP periskop tarzı telefoto ve otomatik odaklamalı 8MP ultra geniş. Ayrıca biri iç kısımda, diğeri kapak ekranında olmak üzere iki adet 8MP selfie elde edersiniz.
Oppo, Find N5’in içine 5.600 mAh değerinde bir pil sığdırmayı başardı ve 80W kablolu şarj desteği ve 50W kablosuz şarj ile şarj konusunda da hiç zorlanmıyor. Telefonun tüm gövdesi de IPX8/IPX9 giriş koruma derecesi ile güzel bir şekilde su geçirmezdir.
Kutu içeriği
Oppo Find N5, hoş dokulu bir yüzeye sahip iki parçalı gösterişli bir kutuda geliyor. İç kısımda, telefonu güvenli bir şekilde yerinde tutmak için plastik kullanılmış, bu kötü değil ama çevresel açıdan da ideal değil.
Bildiğimiz kadarıyla, her ünite kutuda deri bir kılıfla birlikte gelecek. Çoğunlukla telefonun arka yarısını koruyor, ancak menteşeyi kapatan manyetik bir “kapağı” da var.
Oppo Find N5 her ülkede kutu içeriğinde şarj adaptörüyle gelmeyecek. Şarj adaptörü ile gelen kutuların içinde bir ucu Type-A arayüzü kullanan 80W SuperVOOC adaptörü olacak.
Tasarım, yapı kalitesi, kullanım
Zarif tasarımı muhtemelen Oppo Find N5’in en önemli özelliği. Her şeyden önce telefon çok ince. Bugüne kadarki en ince katlanabilir olduğuna inanıyoruz. Sadece 8,93 mm ve kapalıyken sadece 4,21 mm ölçülerinde. Bu inanılmaz derecede ince.
İnce profiline rağmen Find N5 çok sağlam ve iyi yapılmış bir his veriyor. Gövdede neredeyse hiç esneme yok ve çukurluk da yok. Menteşe bir mühendislik harikasından başka bir şey değil. Titanyum Flexion Menteşe olarak adlandırılıyor ve Oppo bunu %26 daha küçük boyuta ve %36 daha üstün sertliğe sahip olarak pazarlıyor. Bu rakamların tam olarak neye dayandığından ve Oppo’nun neyle karşılaştırdığından emin değiliz, ancak menteşe çok etkileyici. Her iki uçta da eşit gerginlik ve tatmin edici bir çıtlama ile yumuşak bir hareket sunuyor. Ayrıca ekranı minimum kırışıklıkla etkileyici bir şekilde düz bir şekilde yerleştiriyor.
Ekran kırışıklığından bahsetmişken, bunu fark etmek gerçekten çok zor. İmkansız değil ve parmağınızla yoklayarak bunu hissedebilirsiniz. Ancak, Oppo bunu mümkün olan her şekilde azaltarak mükemmel bir iş çıkarmış.
Yapı ve malzemelere geri dönecek olursak, telefon bu form faktörü için oldukça hafif ve 229 gram ağırlığında. Yine de, yapısında birinci sınıf malzeme sıkıntısı yok. Telefonun gövdesi ve çerçevesinin büyük kısmı 7000 serisi alüminyum ve karbon fiberden yapılmış. Dış ekran, %20 daha güçlü olmayı vaat eden bir nanokristal cam ile korunuyor. Daha güçlü bir anti-şok filmi ile iç ekran da daha güçlü (%70).
Find N5 birkaç renk seçeneğiyle sunuluyor: Kozmik Siyah ve Puslu Beyaz.
Find N5 ayrıca etkileyici bir giriş koruması sunuyor. Tam olarak IPX6 + IPX8 + IPX9, ki bu sonuncusu katlanabilir bir cihaz için dünyada bir ilk olabilir.
Find N5 katlandığında oldukça standart bir düğme düzenine sahip. Sağ tarafta bir ses düğmesi ve bir güç düğmesi / parmak izi okuyucu kombinasyonu var. Bunlar kullanım için yeterince kullanışlı ancak çerçevenin biraz yukarısında, bu da bizim en büyük şikayetimiz. Ayrıca, telefon kapalıyken ses düğmesinin yanında sağ tarafta yer alan bir uyarı kaydırıcısına da sahipsiniz.
Parmak izi okuyucu geleneksel kapasitif çeşitliliğe sahip ve çok hızlı ve doğru.
İç ekranın ya da kapak ekranının etrafında görünür sensörler yok. Sensörler panellerin altına gizlenmiştir. Ve gerçekten de, her iki ekranda da, iyi bir katlanabilir cihazda olması gerektiği gibi, eşlik eden bir yakınlık sensörü ve ışık sensörü var.
Ekran
Oppo Find N5’in emrinde iki muhteşem OLED ekran bulunuyor. Her ikisi de 120Hz yenileme hızı ve LTPO teknolojisi sunuyor. Oppo, Find N5’in iç ekranının açık havada 1.400 nit’e kadar çıkabildiğini ve 2.100 nit’lik bir zirveye sahip olduğunu iddia ediyor. Standart testlerimizi yaptık ve bazı etkileyici rakamlar elde ettik. İç ekran, kaydırıcıyı maksimuma getirerek yaklaşık 595 nit ve maksimum otomatik modda yaklaşık 1188 nit değerine ulaştı. Kapak ekranına gelince, kaydırıcıda yaklaşık 584 nit ve parlak koşullarda 1178 nit elde etti.
Sadece ham parlaklık rakamları etkileyici olmakla kalmıyor, aynı zamanda mükemmel derecede rahat bir dış mekan izleme deneyimi sağlıyor, ancak iki ekran çıkışı da çok iyi eşleşiyor, bu da kendi başına etkileyici.
Find N5’in her iki ekranı da Oppo Pen ile uyumlu, bu da hoş bir üretkenlik dokunuşu. Yine de kalemi ayrıca satın almanız gerekiyor. Yani kutu içeriğinde yok.
Belirtildiği gibi, Find N5’teki her iki ekran da 120Hz’e kadar yenileyebilir ve 1Hz’e kadar düşük dinamik yenileme hızı ayarı için LTPO teknolojisi sunuyor. Genel olarak, telefon yenileme hızını kontrol etmek için harika bir iş çıkarıyor, ekranda hiçbir şey olmadığında düşürüyor ve ardından web sayfası kaydırma ve animasyonlar gibi şeyler için 120 Hz’e çıkarıyor. Video oynatma genellikle algılanıyor ve yenileme hızı 60Hz’e ayarlanıyor, bu da iyi bir şey.
Yüksek yenileme hızında oyun oynamayı da denedik ve çoğu oyunda başarılı olduk. Ancak iç ekran, kapak ekranı gibi, yenileme hızını yükseltmekte sorun yaşamazken, çok az oyun kullanıcı arayüzü öğelerini tek en boy oranına uyacak şekilde düzgün bir şekilde ölçeklendirmeyi başardı, bu da belki de dikkate alınması gereken bir şey.
Her iki ekran da 2160Hz PWM’yi destekliyor.
Find N5’in her iki ekranı da Dolby Vision desteği sunuyor. Telefon ayrıca mümkün olan en yüksek Widevine L1 DRM’yi destekleyerek Netflix gibi uygulamaların FullHD akışlar sunmasını sağlıyor.
Oppo Find N5’in üzerinde oldukça büyük bir 5.600 mAh Si/C pil bulunuyor. Bu açıdan sınıfının lideri konumunda. Bu nedenle, pil testine yüksek beklentilerle girdik ve açıkçası hayal kırıklığına uğramadık.
Find N5, geniş iç ekranı kullanırken 13:16 saatlik harika bir Aktif Kullanım Puanı elde etti. Bu oldukça büyük bir başarı ve neredeyse 12 saatlik web taraması, 15 saatlik video akışı ve 8 saatlik oyun oynama gibi bireysel puanları da içeriyor.
Kendinizi yalnızca telefonun kapak ekranını kullanmakla sınırlarsanız, 15:49 saatlik daha da etkileyici bir Aktif Kullanım Puanı elde edebilirsiniz.
Şarj hızı
Oppo Find N5, 80W SuperVOOC şarj desteğinin reklamını yapıyor. Bahsettiğimiz gibi, bazı pazarlar kutuda bir şarj cihazı alacakken, diğerleri o kadar şanslı olmayacak. SuperVOOC dışındaki herhangi bir şarj cihazıyla, telefonun yalnızca 13W (şaka değil) ile maksimuma çıkmasını bekleyebilirsiniz.
Oppo, tam şarjın 47 dakika sürmesi gerektiğini iddia ediyor. Kullandığım şarj adaptörü 80W olarak derecelendirilmiş ve tescilli bir USB Tip-A – Tip-C kablosu kullanıyor.
Standart testlerimizi yaptık ve telefonun şarj olurken 80W’a yakın bir değere ulaştığını hiç görmedik. Aslında, kısa bir süre için 60W (8.5V/7.1A) civarında zirve yaptı ve şarj döngüsünün çoğu için yaklaşık 32W (8.1V/4A) şarj oldu. Bu durum, Find N5’in gerçek şarj hızının neden Xiaomi’nin 67W ve Huawei ve Honor’un 66W şarj hızına oldukça yakın olduğunu açıklıyor.
Bu, Find N5’in yavaş bir şarj cihazı olduğu anlamına gelmiyor. Elbette, liste başı olmaktan uzak, ancak yine de kendini iyi koruyor. Şarjı 15 dakika içinde %42’ye, 30 dakika içinde %72’ye çıkıyor ve tam şarj yaklaşık 52 dakika sürüyor.
Hoparlörler – ses yüksekliği ve kalitesi
Oppo Find N5 stereo hoparlör kurulumuna sahip. Biri üstte diğeri altta olmak üzere iki simetrik hoparlör var. Bu, telefon katlandığında oldukça iyi bir denge sunuyor. Açıldığında, her iki hoparlör de cihazın sol yarısında kalıyor, bu ideal değil ama yine de oldukça iyi.
Find N3 selefi ile karşılaştırıldığında, Find N5 açıkça daha sessiz hale geldi, bu da ideal değil. Yine de testlerimizde iyi bir puan almayı başardı.
Daha olumlu bir not olarak, netlik oldukça iyi. Özellikle orta sesler ve vokaller net bir şekilde duyuluyor. Tizler de maksimum ses seviyesinde bile özellikle bozuk değil.
Bağlanabilirlik
Find N5, her ikisi de SA/NSA Sub-6 eşzamanlı 5G bağlantısına sahip iki Nano-SIM kart yuvasına sahip çift SIM’li bir cihazdır. Ayrıca eSIM desteği de bulunuyor.
Telefon konumlandırma için GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5) desteğine sahip.
Yerel bağlantı üç bantlı Wi-Fi 7 ile sağlanıyor. LE desteği ve aptX HD ile Bluetooth 5.3 yerleşiktir. Ayrıca NFC ve Kızılötesi bağlantı noktasına da sahipsiniz.
Cihazda FM radyo ve 3,5 mm ses girişi bulunmuyor.
Telefondaki USB portu, maksimum 480 Mbps olan bir USB 2.0 veri bağlantısı ile destekleniyor. Artı tarafı, bağlantı noktası USB Alt modu üzerinden Display Port (DP) video çıkışını destekliyor. OTG/Host desteği de mevcut.
Find N5’in üzerinde oldukça geniş bir sensör seti bulunuyor. Bir BOSCH bmi26x ivmeölçer ve jiroskop kombinasyonu var. Bir akm ak0991x manyetometre ve pusula kombinasyonu var. Hem dış hem de iç ekranların altında OPLUS markalı ışık ve donanım yakınlık sensörleri var.
Android 15 ve ColorOS 15
Find N5, Android’in mevcut 15. ana yinelemesini tanıdık ve oldukça güçlü bir dış görünümle çalıştırıyor. Oppo buna ColorOS diyor ve OnePlus’ın OxygenOS’una çok benziyor.
Oppo, Find N5 için dört yıllık ana işletim sistemi güncellemeleri ve toplam altı yıllık yazılım desteği (iki yıllık ekstra güvenlik yamaları) vaat ediyor. Mevcut destek döngülerine göre bu oldukça iyi.
Find N5’te bulunan kullanıcı arayüzü ve özelliklerin çoğu yeni değil; bunlar Find N3’te mevcuttu ve basitçe ileriye taşındı. Bu da kötü bir şey değil çünkü bize göre Oppo en güçlü katlanabilir kullanıcı arayüzü uygulamalarından birine sahip.
Telefona girmenizi sağlayan güvenlik ve biyometrik özelliklerden başlayarak, Find N5’in kilidi yana monte edilmiş parmak izi tarayıcısı veya daha az güvenli olan kameralı Yüz tanıma kilidi ve PIN ya da parola ile açılıyor, bunlar da mevcut seçenekler.
Elbette Her Zaman Açık ekran (Always on Display / AOD) özelliği var ve Find’in açık olup olmadığına bakılmaksızın her iki ekranda da aynı şekilde çalışan bir şeyin iyi bir örneği.
Bu aslında yenileme hızı, parlaklık ve renk modu dahil olmak üzere ekran ayarlarının çoğu için geçerli. ColorOS ekibi, genel UX akışını bozmayı en aza indirmek için kullanıcı deneyimini mantıklı olduğu yerlerde ikisi arasında hizalamak için mükemmel bir iş çıkardı.
AOD her zaman açık/kapalı, programlı ya da güç tasarrufu modunda (hareketle/dokunmayla gösteriliyor) olabiliyor. Aralarından seçim yapabileceğiniz yeterince tema var ve Spotify kontrolleri ve bazı yemek dağıtım uygulamaları için destek var. Edge Light da bir seçenek.
Kilit ekranı da saat stili, widget seçimi ve bildirim mantığı dahil olmak üzere neredeyse tüm yönleriyle iki ekran arasında paylaşılıyor. İki panel için ayrı ayrı yapılabilen (ancak buna gerek olmayan) duvar kağıdı seçimi hariç.
Aynı şey ana kullanıcı arayüzü için de geçerli. Ana ekranlar her iki ekranda da aynıdır; sadece ana ekran her zaman bir yerine iki ana ekran bölmesi gösterir.
Bildirim ve kontrol merkezleri ile isteğe bağlı uygulama çekmecesi kapak ekranında normal görünüyor ve katlanabilir ana ekranda genişletiliyor. Varsayılan olarak, hızlı geçişler ve bildirimler artık iki farklı arayüze ayrılmış.
Kapak ekranındaki görev değiştirici tanıdık bir uygulama. Uygulama kartları arasında gezinebilir, bunları kilitleyebilir ve desteklenen uygulamalarda bölünmüş ekran ve kayan pencere seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Görev çubuğu, Android’in katlanabilir/tablet dalının ana özelliklerinden biridir – ana ekrandan uzaktayken dock simgelerinin küçültülmüş bir görünümünü gösteren bir çubuktur. Dock simgelerinin solunda iki kısayol görüntüler – Uygulama Çekmecesi ve Son Dosyalar. Ayrıca dört Dock kısayolunun sağ tarafında son kullanılan uygulamaları (en fazla üç tane) gösterir.
Oppo/OnePlus’ın büyük ekrandaki yazılım paketinin en güçlü yönlerinden biri, çeşitli yapılandırmalarda aynı anda birkaç uygulamayı görüntüleme yeteneği. Oppo buna Sınırsız Görünüm adını veriyor.
Elbette, iki uygulamanın yan yana olduğu sıradan bölünmüş ekranlı çoklu pencere burada. Ancak daha sonra bu ikisinin yanına başka bir uygulama ekleyebilir ve üçü arasında gezinebilirsiniz. Üçüncü uygulamayı iki uygulamalı bölünmüş ekranın üstünde veya altında tam ekran görünümünde de kullanabilirsiniz – Oppo buna 15” Sınırsız Görünüm adını veriyor.
Ekranda üçten fazla aktif uygulamanız olamaz. Çoklu uygulama yapılandırmalarını kaydedebilir ve daha sonra ana ekrandaki uygulama benzeri bir simgeden veya Görev Değiştirici içinden aynı şekilde açabilirsiniz.
Çeşitli sistem uygulamalarındaki kullanıcı arayüzü, solda kategorileri olan klasik iki bölmeli bir arayüzle büyük ekrandan yararlanmak için optimize edilmiştir.
Google paketine ek olarak birkaç tescilli ColorOS uygulaması da var. Şirket içi galerinin adı da Fotoğraflar. Bir Dosya Yöneticisi ve bir IR uzaktan kumanda var.
Ayrıca özel bir performans modu, oyun araç seti ve ayrıntılı oyun yönetimi içeren özel bir Oyun Araç Seti de var. Şampiyona modu ve müzik çalma kontrolü gibi bazı yeni özellikler var.
Oppo Find N5 doğal olarak her türlü AI akıllı özelliği ile doludur. AI Reimagine, AI Motion ve AI Portrait gibi özellikler sunan, görüntü oluşturucu AI özelliklerine odaklanan bir AI Studio uygulaması var.
Tescilli Oppo Photos uygulamasında bir AI görüntü editörü var. Netliği Artırma, AI Silgi, Bulanıklığı Giderme ve Yansımaları Kaldırma gibi özelliklere sahip. Bunun ötesinde, Oppo ayrıca metni özetlemek için bir AI Document özelliği, AI çevirisi, sesli yazıya dökmek için AI Speak ve metin oluşturmak için bir AI Writer’ın reklamını yapıyor.
Ayrıca bir AI Çağrı Özeti özelliği de var, ancak Mart ayından itibaren şimdilik yalnızca Asya’da mevcut olacak.
Elbette, Circle to Search ve Gemini uygulamasına da sahip olacaksınız.
Oppo ayrıca O+ Connect özelliğini de öne çıkarıyor. Cihazlar arası kullanım ve uzak masaüstü çalışması için bir Windows PC veya Mac’i telefona sorunsuz bir şekilde bağlamanızı sağlıyor. Ancak, bunun çalışması için bilgisayara bir istemci uygulaması indirmeniz gerekir.
Performans
Find N5, Qualcomm’un Snapdragon 8 Elite yonga seti üzerinde çalışıyor. Ancak, bu normal sekiz çekirdekli Snapdragon 8 Elite (SM8750-AB) değil.
Buradaki yonga seti SM8750-3-AB model tanımına sahip ve bunun yerine 7 çekirdeğe sahip. Hala 4.32GHz saat hızında çalışan aynı Prime çekirdeğine sahip. Ancak, altı yerine sadece beş “küçük” Oryon V2 Phoenix M CPU çekirdeği (3.53 GHz) kullanıyor.
Bunun dışında, Find N5’in tüm depolama çeşitlerinde 16GB çift kanallı hızlı LPDDR5X RAM’e sahip olursunuz.
Bunlar sırasıyla 256GB, 512GB ve 1TB’dir. Depolama yongaları UFS 4.0’dır.
GeekBench ve bazı CPU testleri ile başlayarak, küçük Oryon V2 Phoenix M CPU çekirdeklerinden birinin yokluğunun çok çekirdekli puanı önemli ölçüde etkilediğini açıkça görebiliriz.
Yedi çekirdekli Snapdragon 8 Elite, Snapdragon 8 Gen 3 ile “tam yağlı” sekiz çekirdekli Snapdragon 8 Elite arasında puan alıyor gibi görünüyor. Tabii ki, bu sadece sentetik tüm çekirdek yüklemelerinde. Tek çekirdek performansı, beklendiği gibi, çok daha yakın.
AnTuTu genel olarak Find N5’e karşı çok daha “nazik”. Telefonu performans modunda çalıştırıp çalıştırmadığınıza bağlı olarak performansta kayda değer bir fark olduğunu görebiliyoruz.
Termal soğutma
Find N5 gerçekten yoğun bir cihaz, buna şüphe yok. Telefonun içinde gerçekten fazla yer yok ve soğutmanın en azından biraz darbe aldığını varsayabiliriz. Belki de Oppo’nun tam 8 çekirdekli model yerine yedi çekirdekli Snapdragon 8 Elite yonga setini tercih etmesinin bir nedeni de budur. Yine de bu bizim açımızdan tamamen spekülasyon.
Find N5’in CPU’sunu düzgün bir şekilde zorlamakta biraz zorlandık, ancak zaman içinde önemli performans kayıpları gösteren görünüşte geçerli bazı GPU kararlılık sonuçları elde etmeyi başardık. 45’lik bir kayıp söz konusu ki bu çok fazla ama amiral gemisi silikonuna sahip bir cihaz için olağan bir durum.
Güçlü üçlü kamera kurulumu ve iki selfie
Find N5’in arka tarafında sağlam bir üçlü kamera sistemi var ve diğer yeni Oppo telefonlarında gördüğümüz gibi yine Hasselblad markasını taşıyor.
Birincil kamera Sony Lytia LYT-700 sensörünü temel alan 50MP’lik bir ünite. Bunun ötesinde, otomatik odaklamalı 8MP ultra geniş bir kameraya da sahipsiniz. Son olarak, 50MP periskop telefoto. Evet, Oppo Find N5’e periskop tarzı bir kamera sığdırmayı başardı, ancak inanılmaz derecede ince profilin cömertçe çıkıntı yapan kamera çıkıntısı için geçerli olmadığını unutmamalısınız.
- Geniş (ana): 50MP Sony Lytia LYT-700 (1/1.56″), f/1.9, 21mm, OIS; 4K@60fps
- Ultrawide: 8MP (1/4″), f/2.2, 15mm, AF; 4K@30fps
- Telefoto, 3x yakınlaştırma: 50MP Samsung JN5 (1/2,75”, 0,64µm), f/2,7, 70mm, PDAF, OIS; 4K@60fps
- Ön kameralar: 8MP; 4K@30fps
Kamera uygulaması ve özellikleri
Oppo/OnePlus-Hasselblad işbirliği Find N5’te devam ediyor ve bu da İsveçli kamera şirketinin Pro modunda bazı renk bilimi ve benzeri şeylerle devreye girdiği anlamına geliyor. Başka bir deyişle, rozetin ötesinde çok az şey var.
Hasselblad etkisi, turuncu vurgu rengiyle kamera uygulamasının vizöründe görülebilir, ancak bunun dışında, diğerleri gibi bir kamera uygulamasıdır.
Katlanabilir form faktöründen yararlanmak için kullanılan uygulama da nispeten tanıdık ve basit. Tablet modunda kullanıcı arayüzünün sol üst köşesindeki üç küçük kısayol üç ana özelliği etkinleştiriyor.
İlk düğme kamera vizörünü ekranın bir bölümüne küçültürken, diğer yarısı son çektiğiniz görüntüleri kaydırmanıza, görüntülemenize ve düzenlemenize olanak tanıyor. Bu şekilde, yakalamaya değer başka bir an geldiğinde kamera hazır kalır.
Bir sonraki ekran kapak ekranında bir önizleme gösterir – bu şekilde arkadaşlarınız siz onların fotoğraflarını çekerken kendilerini görürler. Ve sonuncusu ile Kapak ekranını birincil vizör olarak kullanabilecek ve arka kameralarla selfie çekebileceksiniz.
Bu bölümü kapatmadan önce, telefonu tripod gibi düz bir yüzeye koymak için Flex modunu (yarıya kadar açık konum) kullanabileceğinizi belirtmek isteriz. Hava rüzgarlı değilse, zaman aralıkları ve içinde sizin de bulunduğunuz grup fotoğrafları çekmek için harika bir yoldur.
Gün ışığı fotoğraf kalitesi
Ana kamera
Find N5’in ana kamerası varsayılan olarak yaklaşık 12,5 MP çözünürlükte fotoğraf çeker. Bunlar harika detay ve renklerle çok temiz ve keskin görünüyor. Bazı keskinleştirme artefaktları görülebilir, ancak yalnızca piksel gözetleme sırasında. Dinamik aralık iyi ama mükemmel değil.
Ana kamerayı tam 50MP çözünürlükte çekim yapmaya zorlayabilirsiniz. Yine de bu çekimlerden daha fazla ayrıntı elde edemezsiniz. İşleme biraz daha gevşek, ancak önemli bir şekilde değil. Diğer kalite özellikleri aynı görünüyor.
Ana kamera da oldukça iyi 2x zoom çekimleri yapıyor. Çok temiz ve keskin, harika ayrıntılara sahip. Gürültü iyi bir şekilde kontrol altına alınmış.
Ana kamera bölümünün kapanışında Portre modu çekimleri var. Bunlar harika konu algılama, ayırma ve arka plan bokeh kalitesi ile oldukça iyi. İşte 1x ve 2x’te çekilmiş örneklerimizden bazıları.
Telefoto kamera
3x periskop telefoto kameradan gelen fotoğraflar mükemmel. Ayrıntılar harika, kontrast ve dinamik aralık da öyle. Neredeyse hiç gürültü yok. Renkler harika görünüyor ve ana kamerayla iyi eşleşiyor. Dürüst olmak gerekirse, hiçbir şikayetimiz yok.
Bu kamera çok yakından da netleme yapabiliyor – aşağıdaki çekim 10 cm’den daha kısa bir mesafeden yapıldı.
6x zoom ile çekildiğinde bile fotoğraflar harika görünüyor. Detaylar harika ve görüntüler neredeyse hiç gürültü olmadan temiz.
Ultrawide kamera
Ultra geniş kamera, özellikle diğer kameralarla karşılaştırıldığında biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Detaylar harika değil ve her şey yumuşak ve bulanık. Dinamik aralık iyi ama harika değil. Renkler iyi görünüyor ancak biraz soğuk ve diğer kameralarla iyi eşleşmiyor.
İşin iyi tarafı, ultrawide otomatik odaklama özelliğine sahip ve bu da teknik olarak makro çekimler yapabilmesini sağlıyor. Yine de, telefon varsayılan olarak makrolar için telefoto kullanmaktadır.
Selfie kamerası
Tasarımı nedeniyle Find N5 aslında bir çift selfie kamerasına sahip – biri kapak ekranında ve diğeri iç ekranın köşesinde. Bunlar donanım açısından aynı görünüyor.
Özçekim kameraları eşit derecede iyi. Detay seviyesi güzel, pozlama ve kontrast da öyle.
Elbette, özçekim yapmak için Find N5’in arka kameralarını kullanabilir ve çok daha iyi kalite elde edebilirsiniz. Kapak ekranı bu durumda bir selfie monitörü görevi görür.
Düşük ışıkta kamera kalitesi
Find N5’in ana kamerası, alıştığımızdan daha karanlık pozlamalara gitmesine rağmen düşük ışık koşullarında oldukça iyi dayanıyor. Ayrıntılar var ve renkler iyi. Gürültü iyi kontrol altına alınmış ve ışık kaynakları da öyle. Gölgeler iyi geliştirilmiş.
Find N5, çok güvenilir olan ve beklendiği gibi tetiklenen otomatik bir gece moduna sahip. Bunun ötesinde, manuel olarak değiştirebileceğiniz özel bir Gece modu da var. Herhangi bir kameraya uygulanabilir, ancak testlerimizden, otomatik ve manuel modlar arasında gerçekten çok fazla fark görmedik. İşte eksiksiz olması için Gece modundan bazı örnekler.
2x yakınlaştırmada, ana kameradan gelen fotoğraflar biraz daha yumuşak ama yine de çok sağlam.
3x telefoto da ortalama olarak biraz karanlık, ancak kalite kötü değil. Düşük gürültü ile bol miktarda ayrıntı var. Işık kaynakları iyi korunmuş. Gölgeler makul ölçüde gelişmiş. İdeal değil ama iyi.
Telefoto ile çekilen 6x zoom fotoğraflar beklendiği gibi biraz yumuşak ama yine de oldukça kullanışlı.
Ultra geniş kamera düşük ışıkta çok iyi performans göstermiyor. HDR algoritması bu fotoğraflarda sağlam bir dinamik aralık üreterek durumu kurtarıyor. Ancak kamera bu koşullarda odaklanmada sorun yaşıyor ve detaylar harika değil. Çoğu doku oldukça yumuşak çıkıyor.
Merak ediyorsanız, manuel Gece modu özellikle hiçbir kameraya yardımcı olmuyor. Kendi kendine devreye giren otomatik gece modu da aynı işi yapıyor.
Video yakalama kalitesi
Find N5, 30 fps ile sınırlı olan ultra geniş ve selfie kameraları hariç, tüm kameralarıyla 60 fps’ye kadar 4K çözünürlükte çekim yapabilir.
Varsayılan olarak, videolar yaklaşık 100 Mbps bit hızıyla AVC/h.264 olarak kaydedilir, ayrıca bir MP4 kabı içinde paketlenmiş bir stereo AAC ses akışı bulunur. Biraz yer kazanmak için bunun yerine HEVC/h.265 codec bileşenini seçebilirsiniz.
Ana kamera sağlam 4K videolar çekiyor. Ayrıntılar ve renkler iyi, kontrast ve dinamik aralık da öyle.
Telefoto kamera da harika detay ve renklerle oldukça iyi iş çıkarıyor. Dinamik aralık da iyi ve renkler ana kameranınkilerle iyi eşleşiyor.
Ultra geniş videolar iyi ama renkler biraz soluk.
Hava karardıktan sonra, ana kameradan gelen videolar hala harika görünüyor. Ayrıntılar oldukça fazla ve renkler güzel bir şekilde doygun. Şaşırtıcı derecede yüksek bir dinamik aralık da elde ediyorsunuz.
3x telefoto kamera da düşük ışık koşullarıyla iyi başa çıkıyor. İyi detay ve renklere sahip.
Ultra geniş kamera düşük ışıkta video kaydı konusunda pek de rekabetçi değil. Videoları oldukça karanlık ve oldukça yumuşak.
Oppo Find N5 aşağı yukarı mevcut katlanabilir teknolojinin zirvesini temsil ediyor. En modern Snapdragon 8 Elite nesil yonga setini kullanıyor ve daha da önemlisi, büyük bir Si/C pil ve neredeyse görünmez bir ekran kırışıklığı sağlayan etkileyici bir menteşe ile birlikte son derece ince olacak şekilde zarif bir şekilde üretildi. Oppo çok yönlü bir kamera sistemi için bile yer bulmuş.
Find N5 baştan sona iyi bir donanıma sahip. Üç bantlı Wi-Fi 7 ve Type-C bağlantı noktası üzerinden video çıkışı gibi bazı küçük ekstralar da dahil olmak üzere en son bağlantı standartlarının tümünü destekliyor. Burada sergilenen teknolojik yoğunluk gerçekten etkileyici. Oppo, uygun stereo hoparlörleri ve hatta bir IR blaster’ı sığdıracak alanı bile buldu. Oppo’nun kendine özgü uyarı kaydırıcısı bile mevcut.
Tüm bunları söyledikten sonra, Find N5 mükemmel bir cihaz mı? Hayır, bunu kesinlikle söyleyemeyiz. Katlanabilir tasarımın zirvesinde olabilir, ancak bu bazı fedakarlıklarla birlikte geliyor. Çok bariz bir şey değil ama telefonun içindeki Snapdragon 8 Elite’in bir CPU çekirdeği eksik olması ve performansını zaman içinde çok iyi koruyamaması gibi küçük şeyler. Ya da ultra geniş kameranın biraz vasatın altında olduğu gerçeği.
Genel olarak, katlanabilir form faktörünü takdir ediyorsanız, şu anda piyasada Oppo Find N5’ten daha iyi bir seçenek yok.
Oppo Find N5’in artıları:
- Çok ince bir profil ve mükemmel giriş koruması ile sınıfının lideri tasarım.
- Aynı davranış ve çıkışa sahip büyük ve parlak, 120Hz ekranlar.
- Mükemmel pil ömrü.
- IR blaster, Wi-Fi 7 ve Type-C üzerinden DP video çıkışı dahil olmak üzere mükemmel bağlantı.
- Çok iyi performans.
- Her yönüyle sağlam görüntü kalitesine sahip çok yönlü kamera kurulumu.
Oppo Find N5’in eksileri
- Bu Snapdragon 8 Elite, 8 çekirdek yerine 7 çekirdekli bir CPU ile geliyor.
- Hoparlörler Find N3’e göre belirgin şekilde daha sessiz.
- 8MP ultra geniş kamera rekabetçi değil.
- Şarj aleti bazı pazarlarda bulunmuyor ve normal USB-PD şarj aletleriyle şarj etmek acı verici derecede yavaş.
İlk yorum yapan olun