Apple CEO’su Tim Cook, şirketin son kazanç açıklaması öncesinde yaptığı değerlendirmede, iPhone gibi cihazlarda normalin üzerinde satış gördüklerini, bunun da tarifelerin fiyatları artıracağı endişesinden kaynaklandığını söyledi.
Mayıs 2025’teki önceki kazanç çağrısında Cook, Trump’ın “karşılıklılık” tarifeleri nedeniyle bazı panik alımları yaşandığını ancak bunun önemli bir düzeyde olmadığını belirtmişti. Ancak tarifelerin uygulandığı ilk çeyreğe ait yeni sonuçlarda tablo değişti.
CNBC’ye konuşan Cook, “Tarifelerle ilgili fiyat endişesiyle öne çekilen alımların çeyreğin başında bazı etkilerini gördük. Şirket büyümesindeki 10 puanın yaklaşık 1 puanının bundan kaynaklandığını tahmin ediyoruz.” dedi.
Mart ayında tarifelerin Apple’a etkisinin sınırlı kaldığını söyleyen Cook, o dönemde tedarik ve lojistik zincirlerini yeniden düzenleyerek etkiyi azaltabildiklerini hatırlattı. Ancak o noktada bile tarife maliyetlerinin Apple’ın giderlerine 900 milyon dolar ekleyeceğini öngördüklerini ifade etti.
Trump’ın “küçük” olarak nitelese de şirketlere ve dolayısıyla tüketicilere yük bindiren geniş kapsamlı tarifeler, bu çeyrekte Apple alıcılarını büyük ölçüde etkilemedi. Fakat eylül ayında çıkacak iPhone 17 serisi ile birlikte fiyat artışı ihtimali güçleniyor.
Tarife maliyetlerini azaltma çabası
Cook, ödedikleri tarifelerin büyük kısmının yılın başında Çin’e yönelik IEEPA kapsamındaki vergiler olduğunu belirtti. Apple, bu etkiyi azaltmak için ABD’de satılan iPhone’ların çoğunu Hindistan’da, Mac, iPad ve Apple Watch modellerini ise Vietnam’da üretiyor.
Buna rağmen istikrar sağlanabilmiş değil. Son olarak Trump’ın Hindistan’dan ithal edilen ürünlere yüzde 25 vergi getireceği bildirildi. Bu, Apple’ın ithalat maliyetlerinin sekiz kat artması anlamına geliyor.



