Meta yapay zekayı eğitmek için Gerry Adams’ın kitaplarını kullanmış olabilir

Eski Sinn Féin başkanı Gerry Adams, kitaplarına teknoloji şirketi Meta tarafından en son AI (yapay zeka) modelini eğitmek için erişilmiş olabilecek bir dizi yazar arasında yer alıyor. – DEVAMI …


Adams kitapların “izni olmadan kullanıldığını” ve konunun şu anda avukatında olduğunu söyledi. The Atlantic dergisi tarafından yapılan bir araştırma, Meta’nın üretken yapay zeka (Gen-AI) sistemi Llama’yı eğitmek için milyonlarca korsan kitap ve araştırma makalesine erişmiş olabileceğini ortaya koydu.

Meta’dan bir sözcü şunları söyledi:

“Üçüncü tarafların fikri mülkiyet haklarına saygı duyuyoruz ve yapay zeka modellerini eğitmek için bilgi kullanımımızın mevcut yasalarla tutarlı olduğuna inanıyoruz.”

The Atlantic dergisi de LibGen tarafından korsanı basılan kitapların bir veritabanını yayınladı, böylece pek çok yazar eserlerinin sitede yer alıp almadığını öğrenebildi.

BBC News NI veri tabanında arama yaptığında, aralarında Jan Carson, Lynne Graham, Deric Henderson ve Booker ödülü sahibi Anna Burns’ün de bulunduğu Kuzey İrlanda’dan bir dizi yazar listede yer aldı.

Dünyanın dört bir yanından yazarlar, hükümetleri müdahaleye teşvik etmek için kampanyalar düzenliyor.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta, şu anda çok sayıda yazarın eserlerinin kullanımına ilişkin açtığı bir davayı savunuyor.

‘Tarihteki en kazançlı hırsızlık eylemi’

Ballymena’lı tarihçi Michael Taylor, Meta’nın kendi çalışmalarını kullanmış olmasının “çileden çıkarıcı” olduğunu söyledi. Taylor’ın The Interest ve Impossible Monsters adlı iki kitabı da LibGen veri tabanında yer alıyor.

Taylor “Yazarlar kitapları için yıllarını harcıyor ve herkesin düşündüğünün aksine, çok az insan yazarak kalemiyle geçinecek kadar para kazanıyor” dedi ve ekledi:

“Meta bir trilyon dolardan fazla değere sahip olabilir ve siyasi olarak dokunulmaz olabilir, ancak binlerce kitabın telif hakkını ihlal ederek, eylemleri tarihteki en büyük ve en kazançlı hırsızlık eylemi anlamına geliyor.”

Prof Monica McWilliams, Kuzey İrlanda barış süreci ve aile içi şiddet konularında kapsamlı yazılar kaleme almış bir akademisyen ve eski bir siyasetçi.

Veritabanında 20’den fazla akademik makalesi ve kitabı yer alırken, bunlar arasında kadına şiddet ve çatışma sırasında kadınlara yönelik aile içi şiddet konuları da bulunuyor.

Bu durum dikkatini çektiğinde bunu “oldukça şok edici” bulduğunu söyledi. McWilliams, “Akademik dünyadaki ilk ilke, okuyucunuzu kaynak materyalinize yönlendirmenizdir ve burada bu gerçekleşmiyor” dedi.

Bu durum, telif hakkının artık ne anlama geldiği sorusunu akla getiriyor. McWilliams yazılarının satışından elde ettiği telif gelirlerini Women’s Aid gibi aile içi şiddetle mücadele eden hayır kurumlarına bağışlıyor.

McWilliams “Eğer eserin kullanılması için telif ücreti ödenmiyorsa, sonuçta kaybeden hayır kurumları olacaktır.” diyor.

Geçtiğimiz hafta yazarlar Meta’nın eylemlerini protesto etmek için Londra’da bir araya geldi ve Kate Mosse, Richard Osman ve Val McDermid gibi üst düzey yazarlar Kültür Bakanı Lisa Nandy’yi Meta yönetimini parlamentoya getirmeye çağıran açık bir mektup imzaladı.

Llama nedir?

Llama, Open AI’nin ChatGPT’si ve Google’ın Gemini’sine benzer büyük bir dil modeli veya LLM’dir.

Sistemler büyük miktarda veri ile beslenir ve bu veriler içindeki örüntüleri tespit etmek için eğitilir. Bu verileri, bir dizideki bir sonraki kelimeyi tahmin ederek metin pasajları oluşturmak için kullanırlar.

Sistemler akıllı olarak nitelendirilse de, eleştirmenler LLM’lerin “düşünmediğini”, ne ürettiklerini anlamadıklarını ve hataları güvenle gerçek olarak sunabildiklerini savunuyor.

Teknoloji şirketleri sistemleri daha güvenilir hale getirmek için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını savunurken, yazarlar, sanatçılar ve diğer yaratıcılar bu ayrıcalık için para ödemeleri gerektiğini söylüyor.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.