Redmi 12C inceleme

Xiaomi’nin Redmi serisi uzun yıllar fiyat/performans bakımından kullanıcıların takdirini kazanan bir seri oldu. Ancak aradan yıllar geçti, enflasyon yükseldi yükseldi ve nihayetinde yeni Redmi Note serisi modellere ulaşmak eskisi kadar kolay olmamaya başladı. Ancak Xiaomi’nin Redmi serisi içinde bir C serisi var ki, işte bu modeller fazla bütçe gerektirmeden kullanıcının telefon sahibi olmasını sağlıyor.

 

Redmi C serisini başından beri takip ediyorum. Bu yıl satışa çıkan ve Türkiye’de üretimi yapılan Redmi 12C’nin 64 GB hafızalı 4 GB RAM’li modelini almak isterseniz 4899 TL ödemeniz gerekiyor. Bunun bir üst modeli de var ve 128 GB dahili hafızalı seçeneği değerlendirirseniz 5299 TL ödüyorsunuz.

Açıkçası 400 TL’lik fiyat farkı için 64 GB’lık modeli almanızı önermem. 128 GB olsun daha uzun yıllar sizi idare etsin, en güzeli bu.

Redmi 12C, fiyatından da anlaşılacağı üzere giriş segmentinde bulunan bir telefon. Yani Xiaomİ’nin piyasadaki en ucuz telefonu da diyebiliriz. Telefona 10 bin, 15 bin, 20 bin, hatta 30-40 bin TL vermem, aksine 5 bin TL vereyim, bir telefondan alacağım temel özellikleri rahatça kullanayım diyenler için geliştirilen bir telefon Redmi 12C. Haliyle çok iddialı bir telefondan söz etmiyoruz, özellikleri gayet mütevazi, ama fiyatının da hakkını verdiği kesin.

192 gramlık bir ağırlığı var, standart bir ağırlık denilebilir, özellikle de 6,71 inç’lik HD+ ekranla geldiğini düşünürsek gayet normal. 720×1650 piksek çözünürlük sunan bu ekranın büyüklüğü ideal, video izlerken ya da oyun oynarken de bu büyük ekranla daha iyi bir deneyim elde edildiği söylenebilir. Akıcılık bakımından elbette abileri gibi iddialı değil, 60 Hz ekran yenileme hızı var mesela. Ama bu seviyedeki bir telefon için zaten daha fazlasını beklemek haksızlık olur. Pratikte baktığınızda da deneyiminizi baltalayan bir durum yok ortada. Ama 90 ya da 120 Hz’i gördükten sonra 60 Hz’le yeniden karşılaşınca biraz tadınız kaçmıyor değil.

Ekranın göz sağlığına dokunan yararlı özellikleri de var. Her ekran zararlı mavi ışık yayar, biz pek anlamayız ama göz yorgunluğunu artıran ve bir noktadan sonra göz sağlığı için tehdit haline gelen bir durum bu. Bu yüzden telefonlarda bu tip önlemlerin de alınmaya başladığını görüyoruz. Redmi 12C de bu zararlı mavi ışığı önemli ölçüde azaltıyor, haliyle uzun süreli kullanımlarda herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor. Ayrıca karanlık ekran modunu dilediğimiz zaman açabiliyoruz ya da planlayabiliyoruz.

Ekran parlaklık seviyesi 500 nit seviyelerini görüyor. Muhteşem bir şey beklememek lazım. Dışarıda telefonu kullanırken çok sorun olmuyor ama özellikle ışığın arkadan çokça geldiği anlarda ekranı görmekte biraz zorlanıyoruz.

İşlemci tarafında MediaTek Helio G85’i görüyoruz. Önceki modellere göre burada bir iyileştirme söz konusu ve bu işlemciye Mali-G52 GPU da eşlik ediyor.

Akıllara gelen soru ise şu: Ben bu telefonla PUBG dahil oyunları takılmadan oynayabiliyor muyum? Açıkçası bu açıdan içiniz rahat olabilir, PUBG Mobile dahil pek çok oyun geniş ölçekte telefonlarla sorunsuz çalışıyor, buna Redmi 12C de dahil. Elbette bir amiral telefon performansı beklemek yanlış olur, ama fiyatının hakkını bence sonuna kadar veriyor.

Redmi 12C’de aynı zamanda bellek genişletme özelliği de var. Bu özellik boş ROM alanını kullanarak RAM için alan tahsis ediyor ve sanal RAM takviyesi yapmış oluyorsunuz.

Şöyle düşünün: Bu telefon 4 GB RAM’le geliyor. İstersek 1, 2 ya da 3 GB ek RAM oluşturabiliyoruz ve 4+3 GB RAM şeklinde telefondan daha fazla performans alabiliyoruz. Bu iyileştirmeyi yaptığımızda hem uygulamalar daha hızlı çalışıyor, hem de arka planda çalışan uygulamalar hızınızı yavaşlatmıyor.

Bu sanal RAM takviyesi elbette cihazdaki fiziksel RAM kadar etkili değil ve aynı oranda performans artışı yapmıyor. Ancak ROM alanından sağlanan bu geliştirmenin önemli ölçüde kullanıcılara yardımcı olduğu söylenebilir.

Redmi 12C, 64 ve 128 GB olmak üzere iki seçenek sunuyor kullanıcısına. Aynı zamanda microSD kart desteği de mevcut. Bu desteği kullanarak toplam hafızayı 1 TB’a kadar yükseltebilmek mümkün. Özellikle de fotoğraf, video ve müziklerinizi cihaza nasıl sığdıracağınızı kara kara düşünüyorsanız çok endişelenmeyin, böyle bir opsiyonumuz da var.

Şimdi de kamera performasına yakından bakalım. Arka yüzünde 50 MP yapay zeka destekli ana kamera ve bu kameraya eşlik eden bir derinlik sensörü var. Fotoğraflarınızda daha fazla detay belli olsun ve kaliteli çekimler yapayım istiyorsanız ayarlardan 50 MP modunu seçmeyi unutmayın. Ön yüzdeki selfie kamera da 5 MP çözünürlüğünde görüntü alabiliyor.

Gece modu özelliği de mevcut ve ışığın yeterli olmadığı anlarda kısmen iş görüyor denilebilir. Kamera performansı için diyecek çok bir şey yok aslında. 50 MP çözünürlüğünün bulunması elbette önemli ve temel düzeyde mobil fotoğrafçılık ihtiyacını karşılıyor denebilir. Daha iyisini isteyenlerin Redmi Note serisine göz atmasını öneririm.

Şimdi Redmi 12C ile çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyorum: Çektiğim fotoğraflara ulaşmak için tıklayın.

Ve geldik batarya ömrüne. Redmi 12C, beraberinde 5000 mAh kapasiteli bataryayla geliyor. Xiaomi’nin verdiği rakamlara göre bu batarya sayesinde pil tam şarj olduğunda 34 saat arama süresi, 508 saat bekleme, 20 saat video oynatma ve 13 saat de oyun oynama şansınız oluyor.

Bataryadan bahsetmişken aslında tadımı kaçıran tek şey Type-C girişinin bu cihazda kullanılmamış olması. Artık bunu bir standart olarak kabul edip tüm telefonlarında kullanmaya başlayan markaları düşünüyorum sonra bu telefona bakıyorum, üzülüyorum açıkçası. Redmi 12C’yi alacakların bunu da göz önünde bulundurması önemli.

Yalnız şunu da atlamayalım: Telefonda FM Radyo var, bunu özellikle söylüyorum çünkü bunun da azımsanmayacak ölçüde bir alıcısı var ve altını çizmekte yarar var. Ayrıca 3.5 mm kulaklık jakının da bulunması kesinlikle iyi.

Tasarım noktasında Xiaomi her zamanki gibi güzel iş çıkarmış bence. Dokulu tasarımı güzel, bu hem daha iyi bir tutuş sağlıyor hem de kaymaya karşı da bu sayede önlem alınmış oluyor. Parmak izi sensörü de kameraların hemen yanına konulmuş, ilk etapta kullanırken tuhaf gelse de bir süre sonra sağladığı kolaylığa alışıyorsunuz.

Ve renkler… Grafit Grisi, Nane Yeşili, Okyanus Mavisi ve Lavanta Moru olmak üzere dört farklı renk seçeneğine sahip. Bu videoda gördüğünüz de Grafit Grisi renkli modeli. Renk açısından da seçeneğimiz çok denilebilir.

Son olarak kutu içeriğine değinelim. Kutuyu açtığınızda telefonun şarj kablosu ve şarj adaptörü beraber geliyor. Kulaklık yok, ekran koruyucu ve telefon kılıfı maalesef yok. Cihazın uzun ömürlü olması açısından bunları sonradan sizin sağlamanız gerekecek, ihmal etmemekte yarar var.

Sonuç itibariyle Redmi 12C giriş seviyesi telefonlar arasında uygun fiyatıyla dikkat çeken bir model olmuş. Önceki C serisine göre de yol kat edilmiş. Tasarımı güzel, kamera performansı da bu seviyedeki bir telefon için iyi denilebilir. Oyunları çalıştırırken de sorun yaşamadım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.