Baştan aşağı yeniden tasarlanan 34 yıllık serinin yeni sürümü karşımıza çıktı. Prince of Persia: The Lost Crown ile üstesinden gelinmesi gereken düşmanlar ve tuzaklarla dolu labirent gibi bir dünyanın kapılarını açıyoruz.
Kaf Dağı’nın girişinin üzerindeki gökyüzünde, yıkım anında donmuş devasa bir heykel sabitlenmiş; parçalara ayrılmış granit bir kafanın parçaları düşüşün ortasında asılı duruyor. Kalenin tuzaklarla dolu koridorlarında, yüz yıldır bir gün bile yaşlanmamış karakterler bulurken, sizden saatler önce gelen diğerleri çoktan yaşlılıktan ölmüş. Kalenin lanetli salonlarında zaman normal kurallara uymazken Prince of Persia: The Lost Crown’u tamamlamak istiyorsanız bu dünyayı hızlıca öğrenmeniz ve adapte olmanızda yarar var.
Zamanın bu tuhaflıkları, 1989’a kadar uzanan bir serinin birden fazla neslini yeniden hayal eden ve birleştiren bir oyun için uygun denilebilir. Geliştirici Jordan Mechner’in orijinal Prince of Persia’sı, sahte zeminler, giyotinler ve kılıç kullanan muhafızlarla dolu bir kalede gezinerek Sadrazam ile savaştığınız 2D bir platform oyunuydu.
Bu arada, geliştirici Ubisoft’un elinde, serinin daha sonraki yeniden canlandırmalarında, baş kahramanın zamanı kontrol etme yeteneği kazandığı, bulmacaları çözmek ve 3D bir dünyada tuzaklardan kaçmak için zamanı duraklattığı ve tersine çevirdiği görüldü. The Lost Crown’da Ubisoft, önceki oyunların yandan bakış açısına geri dönerken, üstesinden gelinmesi gereken düşmanlar ve tuzaklarla dolu geniş, labirent gibi bir dünya yaratmak için sonraki oyunların zaman üzerindeki gücünü katlıyor.
Daha önce Prince of Persia ile ilgilenmemiş olsam da en azından bunun serinin 14 yıl sonra ilk kez ortaya çıkışı olduğunu biliyorum. Sadece 2D platform köklerine dönmek için 3D perspektifini değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda yeni kahramanı Sargon lehine isimsiz prens karakterinden de vazgeçti. Bu delikanlı kraliyet ailesinden değil, görevi prens Ghassan’ı korumak ve Pers’i güvende tutmak.
Persia’nın efsanevi savaşçılarından olan Sargon’a hayat veriyoruz vePrens Ghassan ve onu kaçıranların peşine düşüyoruz. Grubu, Kaf Dağı’na kadar kovalıyorsunuz. Sargon çukurların üzerinden atlayabilir, direkten direğe sallanabilir ve Kaf’ın katlarına çıkmak için dar şaftların duvarları arasında sıçrayabilir, ancak bu atletizm bile kalenin sadece küçük bir kısmına erişmenizi sağlıyor: Sık sık atlamak için çok büyük boşluklarla, kavramak için çok yüksek çıkıntılarla veya kılıçlarınızla vurmak için çok uzak kilitli kapılarla karşılaşacaksınız.
Bununla birlikte, dağın sırlarını keşfettikçe ve birçok ‘boss’u yendikçe, havada nasıl atılacağınızı, çift zıplayacağınızı ve kendinizi uzayda geri ışınlanabileceğiniz bir noktaya nasıl sabitleyeceğinizi öğreniyorsunuz. Bu güçleri birleştirerek karmaşık hava akrobasi hareketleri yapabilirken Kaf’ın keşfedilecek yepyeni bölgelerini açabilirsiniz.
Ölümsüzler oyunun hemen başında Persepolis’i kuşatan Kuşan İmparatorluğu’nun askerlerini yeniyor ve şehri düşmanın pençesine düşmekten son anda kurtarıyorlar. Ama tam işler yoluna girdi derken Tomris Hatun’un oğlu Prens Ghassan (Hasan diye okunuyor) kaçırılıyor ve onu kurtarma görevi yine biz Ölümsüzlere düşüyor. Evet, oyundaki “Pers prensi” bu.
Oyunda zorluğu ayarlamak için yeterince zorlanmamış olsam da, The Lost Crown maksimum keyif için tüm deneyime uyacak birçok seçenek sunuyor. Savaş zorluğu standart seçeneklere göre ayarlanabiliyor, ancak aynı zamanda verilen, alınan hasar, sayaç birikimi ve savuşturma ve kaçma zamanlama pencereleri gibi noktalar için daha derinlemesine bir bakış sağlıyor.
Ayrıca, genel deneyimin ne kadar el becerisine sahip olduğunu belirleyen iki zorluk sunuyor. Keşif modu geleneksel bir ‘metroidvania’ deneyimine daha çok uyarken, rehberli mod daha hızlı ve kolay gezinme için hedefleri ve engellenmiş yolları işaretliyor. Ben şahsen tüm oyun deneyimim boyunca keşif modunu tercih ettim, ancak istediğim zaman ikisi arasında serbestçe geçiş yapma seçeneği de sunuldu.
Dağın üstüne çöken lanet yüzünden buranın muhafızlarından bazıları zombi askerlere dönüşmüş, bazı yerleriyse çeşitli canavarlar basmış. Kimi yerlerdeyse zaman tamamen durmuş. Yıkılmak üzereyken havada asılı kalan dev bir heykel, bir deniz savaşının ortasında donakalan gemiler, geri geri akan kum şelaleleri… Daha neler var neler.
Ubisoft’un metroidvania türünü biraz daha ulaşılabilir kılmak için yaptığı tek şey bunlar değil. Oyunun tamamında en sevdiğim şeylerden biri de Memory Shard sisteminin uygulanması. Daha önce görmediğim bir şeye, henüz erişemediğim bir odaya veya daha sonra geri dönmem gerektiğini bildiğim bir şeye rastladığımda, ekran görüntüsü almak ve haritadaki konuma sabitlemek için bir düğmeye basabildim.
Haritanın aynı bölgelerine zaman zaman geri dönecek, edindiğiniz güçler sayesinde eski odalarda yeni sırlar keşfedeceksiniz. Daha önce ulaşamayacağınız sandıklar avucunuzun içine düşüyor, kilitli kapılar artık önünüzde açılıyor ve çok hızlı veya çok güçlü olan ‘boss’lar artık saldırılarınıza karşı savunmasız kalıyor.
Oyunda 10’dan fazla farklı bölge var: Saray, ormanlar, şark bahçeleri, astronomi kuleleri, yeraltı mezarları, limanlar…Bunların her birinde diğer bölgelerde rastlamayacağınız 2-3 farklı düşman tipi bulunuyor.
Zaman Güçleri sadece hareket için de kullanılmıyor. Oyun, onları Sargon’un standart çift kılıç ve ok-yay saldırılarıyla birlikte örerek savaşta kullanmanız için sizi yoğun bir şekilde teşvik ediyor. Yakalama kancasını daha hafif düşmanları yere yıkmak veya daha büyük bir düşmanın zırhını kırbaçlamak için kullanabilirim. Sargon’un ışınlanma özelliği, hazır bir şarjlı saldırıyı anlık olarak çekmek için kullanılabilir; böylece bir tane ateşleyip geri dönebilir.
Tüm bunlarla birlikte, The Lost Crown’un zorluk eğrisi oldukça sert; ilerleyen bölümleri ve boss’ları geçmek hiç kolay değil. Bu bölümleri aşabilmek için yeni saldırı modellerini ezberlemenizi ve karmaşık zıplama, kaçma ve savuşturma kombinasyonlarını gerçekleştirmek için refleks geliştirmenizi gerektiriyor.
Ayrıca Sargon’un silahlarını daha güçlü olacak şekilde yükseltebilir, sağlık iksirleri için yükseltmeler satın alabilir veya muska yapılandırmasını değiştirebilirsiniz. Bu açılabilir eşyalar kahramanınızın yeteneklerini artırmanıza, örneğin sağlığı azaldığında gücünü artırmanıza veya zehirli saldırılardan aldığı hasarı azaltmanıza olanak tanıyor. Eğer yenemeyeceğiniz bir ‘boss’ bulursanız, savaşa götürdüğünüz tılsımlardan bazılarını değiştirerek dövüşü daha kolay hale getirebileceğinizi unutmayın.
Savuşturma animasyonları gayet başarılı, çok renkli ve birçoğu Dragon Ball Z ve diğer benzer platformları anımsatıyor.
Prince of Persia: The Lost Crown diğer oyunlardan herhangi birinin devamı ya da parçası değil, seri için yeni bir yolculuk ve ilk adım olarak görülebilir. The Lost Crown’ın tamamı son birkaç saati gibi oynansa ve daha ilgi çekici bir hikayeye sahip olsaydı, şaşırtıcı derecede iyi bir iş çıkarılmış olurdu.
İlk yorum yapan olun