PlayStation 5 Slim inceleme

Türkiye’de Bilkom Güvencesi ile satın alabileceğiniz PS5, güçlü bir oyun konsolu. Özel oyunlardan oluşan kütüphanesi DualSense kumandayı, 3D Audio’yu ve konsolun ışık hızındaki SSD’sini harika bir şekilde kullanıyor. Bu yazıda PlayStation 5’e yakından bakacağız ve PlayStation 5 Pro’ya geçiş yapmayı düşünmeyenler için bu konsolun hangi özellikleriyle öne çıktığının altını bir kez daha çizeceğiz. – DEVAMI …


PS4’ün başarısının ardından PS5’ten beklentiler oldukça yüksekti ve Sony’nin mevcut nesil konsolunun selefi tarafından belirlenen tüm standartları büyük ölçüde aştığını söylemek yanlış olmaz. Konsolun kendisiyle birlikte gelen her şey de dahil olmak üzere, konsolu bu kadar etkileyici kılan şeyleri sergilerken konuşulacak çok şey var.

DualSense kumanda, dokunsal geribildirimi ve uyarlanabilir tetikleyicileriyle bir keşiften başka bir şey değil. Bu, başlı başına konsol için bir satış noktası olan olağanüstü zekice bir teknoloji parçası.

Sony o zamandan beri DualSense Edge adında yükseltilmiş bir versiyonunu da piyasaya sürdü. Yeni bir kullanıcı arayüzü, hızlı SSD destekli yükleme süreleri, sürükleyici 3D ses ve inanılmaz derecede güçlü donanımın birleşimiyle PS5, PS4’e göre bazı nesilsel adımlar atıyor. Bu nedenler ve daha fazlası yüzünden PS5’i bir kez oynamaya başladığınızda bırakmanız çok zor.

Ancak, büyük ölçüde kanat benzeri ön yüzleri ve hantal boyutu nedeniyle konsolun kendisinin göze batan bir şey olduğu da bir gerçek. Ancak boyut, PS5 Slim olarak bilinen güncellenmiş modelle birlikte daha modüler bir hale getirildi, ince ve hafif bir tasarımla yeniden karşımıza çıktı.

Konsolu hala dikey veya yatay olarak yerleştirebilirsiniz, ancak yan yattığında bir standa ihtiyaç duyuyorsunuz.

Piyasaya sürüldüğünden bu yana çökmeler veya depolama tarafında bozulma gibi önemli bir donanım sorunu yaşamadık. PS5’in yavaş ilerlediği bir alan, HDMI 2.1 ile en iyi 120Hz TV’ler için destek. Bununla birlikte, Horizon Forbidden West, Fortnite ve Ghostwire Tokyo gibi birinci ve üçüncü parti hit oyunlar da dahil olmak üzere 120 fps’yi destekleyen oyunlar giderek artıyor.

PS5’e VRR desteğinin eklenmesi de aynı derecede harika. VRR (veya değişken yenileme hızı) uyumlu TV’lerde aksiyonun akıcı bir şekilde devam etmesini sağlıyor. PS5 VRR etkinleştirildiğinde, konsol ekran yırtılması olmadan ve genel performansa pek dokunmadan yüksek kare hızlarını koruyabilir.

Bununla birlikte, PS5’in yüksek performansının avantajlarını hissetmek için üst düzey bir TV’ye ihtiyacınız yok. Hem yeni hem de eski oyunlarda inanılmaz hızlı yükleme sürelerinin, önemli ölçüde daha iyi performansın ve daha yüksek düzeyde görsel doğruluğun keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz.

Daha basit bir kurulumdan iyi düşünülmüş bir kullanıcı arayüzüne kadar Sony, kullanıcı deneyiminin önemli kısımlarını da bazı hoş ekstralarla yeniden tasarladı: PS Plus Essential üyeleri seçkin oyunlardan hemen yararlanabilirken, Plus Extra ve Premium üyeleri ek bir Oyun Kataloğu ve Klasikler Kataloğuna erişebiliyor. Geriye dönük uyumluluk da en iyi PS4 oyunlarından oluşan eski koleksiyonunuzun ilk günden çalışmasını sağlar. Sonuç olarak, PlayStation 5’in büyümeye devam eden ilgi çekici özel oyun serisiyle güçlenen, etkilendiğimiz bir konsol ortaya çıktı.

PS5’in piyasaya sürülmesinden bu yana ilgi çekici oyunların kütüphanesi kesinlikle büyüdü. Returnal konsolun özelliklerinden tam olarak yararlanırken, Horizon Forbidden West ve Gran Turismo 7 yeni nesil donanımda çarpıcı görünüyor ve Ratchet and Clank: Rift Apart görülmesi gereken ve grafikleriyle ağızları açık bıraktıran muhteşem bir yapıt olmuş.

PS5, oyun koleksiyonlarını geride bırakmak istemeyen PS4 sahiplerinin yanı sıra yeni nesil video oyunlarına geçmeye hazır kişilere hitap ediyor. Geçen nesil ile yeni nesil arasındaki boşluğu sorunsuz bir şekilde kapatan bir konsol, bu nedenle muhtemelen PS4’ünüzü bir daha açmanıza gerek kalmayacak.

Süper hızlı NVMe SSD ve daha yüksek kare hızları ve ışın izleme sağlayan güçlü GPU gibi büyük yükseltmeler var. Ancak, kulaklık yerine hızlı bir şekilde kullanılabilen kumandadaki dahili mikrofon gibi ince dokunuşları da seveceksiniz.

PS5, saf gücün yanı sıra kullanım kolaylığı için üretilmiş gibi hissettiriyor.

Teknik özelliklere gelince: Saniyede 120 kare 4K çözünürlük sunabilen yeni özel RDNA 2 GPU ve 3,5 GHz saat hızına sahip sekiz çekirdekli AMD Zen 2 tabanlı CPU bulunuyor. 16 GB GDDR6 bellek ve 825 GB NVMe SSD de eklendiğinde ortaya gerçekten etkileyici özelliklere sahip bir makine çıkıyor. PS5 ayrıca 8K çözünürlükte çıkış verebiliyor.

Aslında, PlayStation 5’in teknik özellikleri ile ilgili tek sorun mevcut depolama alanı. Örneğin 1TB ya da 2TB SSD yerine yalnızca 825GB SSD kullanılıyor. Bu kararın konsolun maliyetini düşürmek için alındığı açık, ancak hangi oyunları yüklü tuttuğunuz konusunda mantıklı davranmazsanız depolama alanınızın hızla tükenmesi işten bile değil.

Mevcut alan aslında düşündüğümüzden daha fazla, ancak yüklediğiniz oyunların boyutuna bağlı olarak durum değişiyor.Piyasaya sürüldükten sonra sekiz aydan fazla bir süre geçmiş olabilir, ancak artık dahili depolamayı bir NVMe SSD ile yükseltmek mümkün. Boş SSD yuvasını ortaya çıkarmak için PS5’in plastik ön yüzlerini çıkarabilir ve bir tornavida kullanarak uyumlu bir M.2 SSD’yi yerine sabitleyebilirsiniz.

Harici bir SSD kullanırsanız, normal bir mekanik sabit diske kıyasla yükleme süresi performansında büyük bir artış göreceksiniz.Harici bir SSD’yi PS5’in USB bağlantı noktalarından birine taktım ve kurulum işlemi zahmetsizce gerçekleşti. Konsol, harici bir sürücünün bağlandığını algıladı ve biçimlendirildikten sonra PS4 oyunlarını depolayabildik ve aktarabildim. Nisan 2021’deki PS5 sistem güncellemesinden sonra, artık PS5 oyunlarını da depolayabilir veya verileri harici depolama alanına kaydedebilirsiniz. Ancak, oyunları oynamak istiyorsanız dahili sürücüye geri aktarmanız gerekecektir.

Yükleme süreleri, çoğu yeni PS5 kullanıcısının başlangıçta belirgin bir fark göreceği yer. Örneğin Marvel’s Spider-Man Remastered’da yükleme süreleri PS4’te 15-20 saniyeden PS5’te bir saniyenin altına düştü.

Returnal, PS5’in süper hızlı SSD’sinden büyük ölçüde yararlanan bir başka oyun ve görünürde hiçbir yükleme ekranı yok. Özellikle çözünürlük söz konusu olduğunda grafiksel iyileştirmeler, PS5’te oynamak söz konusu olduğunda bir sonraki önemli nokta. Astro’s Playroom 4K çözünürlükte saniyede 60 kare hızında çalışıyor ve oynadığımız neredeyse her oyun ya varsayılan olarak 60 fps’de oynanabiliyor ya da daha fazla görsel süslemeyle 30 fps modu sunuyor.

Bu, oyunların genellikle 1080p / 30fps olduğu PS4’e göre kıymetli bir değişim. Gelecekte, daha fazla oyun saniyede 120 kare hızında 4K çözünürlükte çalışacak ve grafiksel olarak daha az yoğun oyunların 8K/60 fps’ye ulaşma potansiyeli de var.

120Hz yenileme hızını 1080p çözünürlükten daha yüksek bir çözünürlükte görüntülemek için HDMI 2.1 uyumlu bir TV’ye ihtiyacınız olacağını belirtmek gerekir.

Peki bugün bir PS5 alırsanız ne bekleyebilirsiniz? En azından şimdilik, çoğu oyun bir oyunun Performans Modunu kullanırken 30 fps veya 60 fps’de 4K çözünürlük sunabilecek. Birçoğu daha net dokular için 4K görüntü varlıklarını kullanırken, HDR desteği daha iyi renkler ve kontrast sağlamaya yardımcı olacak.

Bunu, mevcut geliştirme araçları paketiyle artık mümkün olan ışın izleme ve gelişmiş parçacık efektleriyle birleştirin. Oyunlar artık on yıl öncesine göre çok daha iyi görünüyor. Her PS5 lansman oyunu bu özelliğe sahip olmasa da, çoğu oyun çözünürlük ve ekstra grafik özellikleri yerine daha yüksek kare hızlarına öncelik veren yukarıda bahsedilen Performans Moduna sahip olacak.

Birçok oyunda, 30 fps yerine 60 fps gibi daha yüksek kare hızları elde etmek için ışın izleme veya daha yüksek gölge kalitesi gibi çeşitli grafiksel olarak yoğun efektler feda edilir ve temel çözünürlük düşürülür. Peki ama neden çözünürlük pahasına fazladan kare istiyorsunuz?

Daha yüksek kare hızları oyunların çok daha duyarlı olmasını sağlar – bu da seğirme tabanlı refleksler ve anlık kararlar gerektiren birinci şahıs nişancı oyunları için bir zorunluluk.Bazı oyuncular için daha yüksek kare hızları konsollar için olmazsa olmazdır.

Bunun nihayet elde edilebilir bir hedef olması, bazı grafiksel güzellikler pahasına olsa bile, muazzam bir başarı gibi hissettiriyor. Performans Modunu kullanmamayı tercih ederseniz, her zaman Çözünürlük Modunu seçebilirsiniz. Bu, daha yüksek çözünürlüklere, ışın izleme gibi daha iyi işleme tekniklerine ve daha ayrıntılı grafiklere öncelik verir.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales ile bunu deneyimledim ve bayıldım. Işıklandırma önemli ölçüde iyileştirildi: Pencereler güneş ışığında parlıyor ve gerçekçi yansımalar içeriyor ve parçacık efektleri çarpıcı görünüyor. Bu yeni nesil oyundan bekleyebileceğiniz şey, daha hızlı yükleme süreleri, Performans Modunda daha iyi kare hızları ve diğer her yerde daha yüksek hedef çözünürlükler. Hangisini tercih ettiğinizi seçmeniz yeterli.

PS5’in 3D Tempest Audio özelliği Sony’nin Dolby Atmos’a veya genel olarak uzamsal sese getirdiği bir çözüm. Herhangi bir kulaklıkta çalışıyor ve uzun bir süre önce yapılan bir güncelleme sayesinde TV hoparlörleri için 3D ses desteği de artık mevcut. Geçmişte Windows Sonic’ten Dolby Atmos’a kadar çeşitli uzamsal ses çözümlerini test ettim ve PS5’in 3D Sesinin genel olarak karşılaştırılabilir bir deneyim olduğunu gördüm, ancak tam olarak umduğum gibi bir keşif değil.

PS5’in temelde sessiz olması ve ısı üretiminin de minimum düzeyde olması nedeniyle selefine göre önemli bir avantaj sağlıyor. PS4 ve PS4 Pro, oldukça gürültücüydü ve çok fazla ısı üretiyordu. Bu nedenle bir PS5 almak isteyenler bu sorunların ortadan kaldırıldığını duyunca rahatlayacaklar.

Uzun bir oyun seansı sırasında elimizi sistemin yakınında tuttum ve PlayStation 5 açıkça sıcak hava yaymasına rağmen (tasarlandığı gibi) PS4 Pro’nun yaydığından çok daha az ısı yayıyordu.

Konsol oyunlarının bu cesur yeni dünyasında gezinmek için yeni bir oyun kumandasına, yani yeni Sony DualSense kumandaya ihtiyacınız olacak. DualSense elinizde garip bir şekilde PS4 ile birlikte gelen DualShock 4’e benzer bir his uyandırıyor.

Uzun süre tutmanın inanılmaz derecede rahat olduğunu fark ettim.

İlk kez kullanmaya başladığımda DualSense’in oldukça ağır ve dengeli olduğunu, ağırlığın büyük kısmının kumandanın tutma yerlerinde olduğunu gördüm. Kumandanın büyük bir kısmı mat beyaz plastik kaplamaya sahip olsa da, tutma yerlerinin alt kısımları kumandayı tutmayı kolaylaştıran ve elinizden kayma olasılığını azaltan biraz daha pürüzlü bir dokuya sahip.

Aslında, yakından bakarsanız, dokunun küçük PlayStation yüz düğmelerinden oluştuğunu görürsünüz, bu da hoş bir dokunuş. İki tonlu PS5 kumanda, hala klasik Üçgen, Daire, Kare ve Çapraz (veya X) düğmelerinden oluşan dört özel düğmeyen oluşuyor.

İlk PlayStation kumandaları dışbükey analog tasarıma sahipken, PS5 DualSense kumandası tıpkı DualShock 4’te olduğu gibi içbükey kontrol çubuklarına sahip ve bu kez dış sırtta hoş bir dokulu yüzeyle fark edilir derecede daha dayanıklı hissettiriyor.

PS4’ün ilk modellerinde kauçuk analog çubuklar bazen zorlu oyun seanslarında aşınabiliyordu DualSense o açıdan kesinlikle iyi. Sony’nin yeni kumandasında daha önce görmediğiniz birkaç yeni düğme de fark edeceksiniz – kumandada yerleşik olarak bulunan mikrofonu kapatan sessize alma düğmesi gibi.

Pil ömrü DualShock 4’e göre daha iyi seviyede. Testlerim sırasında Marvel’s Spider-Man: Miles Morales ve Astro’s Playroom da dahil olmak üzere birkaç PS5 ve PS4 oyunu oynadım ve kontrol cihazının şarjı 12 saat 30 dakika sonra bitti. Bu elbette oynadığınız oyun türlerine ve DualSense’in özelliklerini ne kadar kullandıklarına bağlı olarak değişiyor. Yine de, DualShock 4’ün bir seferde yaklaşık beş ila sekiz saat dayandığını düşündüğünüzde önemli bir ilerleme olduğu da açık.

Elbette, PS5 sadece oyun oynamamızı sağlamıyor, aynı zamanda bir video izleme aracı olarak da öne çıkıyor. Şu anda PS5’te Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video, Hulu, Peacock ve Apple TV gibi çoğu büyük hizmetin yanı sıra Twitch, NFL Sunday Ticket, ESPN, Vudu, Tubi, WWE Network ve Crunchyroll gibi birkaç niş hizmet de dahil olmak üzere bir düzineden fazla desteklenen akış hizmeti bulabilirsiniz.

Peki ya eski oyunları oynamak isteyenler? PlayStation 5 neredeyse tüm PS4 oyunlarını oynatabilir, ancak uyumsuz oyunlar listesi çok az olsa da her şey uyumlu değil. Bir PS3 diskini takıp çalışmasını sağlamanın veya birkaç yıl önce PS Vita’da yaptığınız PlayStation Classics satın alımlarınızı aktarmanın bir yolu yok.Özellikle Xbox 360 ve orijinal Xbox oyunları (fiziksel diskler dahil) Xbox Series X’te çalıştığından, Sony’nin önceki nesil oyunları için geriye dönük uyumluluk desteğinin olmaması beni de sizin kadar hayal kırıklığına uğrattı, ancak üreticiler geleceğe bakarken yeni bir konsolun yalnızca son nesil oyunları desteklemesi alışılmadık bir durum değil.

Eskiden PlayStation Now aracılığıyla belirli PS3/PS2 oyunlarını seçebiliyordunuz. Ancak bunun yerini PS1 ve PSP oyunlarını da içeren yenilenmiş bir PS Plus hizmeti aldı. Eski PS4 oyunlarınıza erişmek Sony’nin yeni sisteminde neyse ki çocuk oyuncağı.

PlayStation Network hesabınızda oturum açmış olmanız koşuluyla, Kütüphane simgesini seçtiğinizde PS5 tüm dijital satın alımlarınızı ve önceden yüklediğiniz oyunları otomatik olarak çekecek. Elbette bunları konsola yeniden indirmeniz veya bir oyunun lisansını etkinleştirmek için fiziksel diski takmanız gerekecek.

Bazı oyunlar PS5’te her zamankinden daha iyi çalışacak şekilde yükseltildi, örneğin Days Gone artık ipeksi bir akıcılıkta 60 fps’de çalışırken, God of War artık oyunun performans modunu kullanarak saniyede 60 kare hedefine rahatça ulaşabiliyor.

Unutulmaması gereken bir nokta da daha önce sahip olduğunuz bir PS4 oyununu ilk kez başlattığınızda kayıt dosyanızın eksik olduğunu fark edebilirsiniz – bunun nedeni, önce kayıt dosyalarınızı buluttan PS5 konsolunuza yeniden indirmeniz gerekecek olmasıdır.

PS Plus üyelerinin bulut kayıtlarına erişimi var, ancak kayıt dosyalarınızı kablosuz olarak yedeklemediyseniz, verilerinizin başlangıçta orada olmayacağını fark edebilirsiniz.Kuşkusuz bu en sorunsuz sistem değil ve bazı kullanıcıların kafasını karıştırabilir.

Sonuç itibariyle PS5 gerçekten harika bir yeni nesil oyun konsolu ve Slim versiyonu ile birlikte daha modüler, hafif ve ince bir yapıda. Ayrıca bir süre daha arkadaşlarımıza ve ailelerimize tavsiye edeceğim bir konsol. Yeni DualSense devrim niteliğinde ve uzun yıllar size eşlik edebilecek düzeyde bir ürün.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.