Meta 10 bin çalışanının işine son vermeye hazırlanıyor

Facebook’un ana şirketi Meta Platforms, yaptığı açıklamada bu yıl 10.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Böylece Meta, sektör derin bir ekonomik gerilemeye hazırlanırken ikinci tur toplu işten çıkarmaları duyuran ilk büyük teknoloji şirketi oldu.

Meta hisseleri bu haber üzerine %6 değer kazandı. Geniş çapta beklenen işten çıkarmalar, şirketin 5.000 açık pozisyon için işe alım planlarını iptal edeceği, daha düşük öncelikli projeleri sonlandıracağı ve orta yönetim katmanlarını “düzleştireceği” bir yeniden yapılanmanın parçası.

Bunlar, şirketin 2020 itibariyle sahip olduğu çalışan sayısını iki katına çıkaran bir işe alım çılgınlığının ardından sonbaharda 11.000’den fazla işi veya o zamanki işgücünün %13’ünü ortadan kaldıran ilk toplu işten çıkarmanın ardından geldi.

Artan faiz oranları nedeniyle ekonomik gerileme endişeleri, son aylarda kurumsal Amerika’da bir dizi toplu işten çıkarmayı tetikledi. İşten çıkarma takip sitesi Layoffs.fyi’ye göre, teknoloji şirketleri 2022 yılının başından bu yana 290.000’den fazla çalışanı işten çıkararak başı çekti.

Meta’nın çalışan tasfiyesi sektörün en belirgin tasfiyelerinden biri oldu. Enflasyon sıkıntılarının yanı sıra, şirket aynı zamanda ana dijital reklam işine yönelik benzersiz tehditlerle karşı karşıya kalırken, İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg’in fütüristik bir metaverse inşa etme planları için cömertçe harcama yapıyor.

Zuckerberg Salı günü çalışanlarına gönderdiği mesajda, yeni kesintilerin çoğunun önümüzdeki iki ay içinde duyurulacağını, ancak bazı durumlarda yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

“Tarihimizin büyük bölümünde, her yıl hızlı bir gelir artışı gördük ve birçok yeni ürüne yatırım yapacak kaynaklara sahip olduk. Ancak geçen yıl alçakgönüllü bir uyandırma çağrısı oldu,” diye yazdı Zuckerberg.

“Bence kendimizi bu yeni ekonomik gerçekliğin uzun yıllar devam edeceği ihtimaline hazırlamalıyız.”

Zuckerberg, sonbaharda işten çıkarmalarda zaten ağır darbe almış olan işe alım ekibinin boyutunu daha da azaltmayı planladığını söyledi. Teknoloji grubundaki yeniden yapılandırmalar Nisan ayı sonunda, iş gruplarındaki kesintiler ise Mayıs ayında duyurulacak.

Meta ayrıca birden fazla yönetim katmanını ortadan kaldıracak ve birçok yöneticiden bireysel katkıda bulunmalarını isterken, mühendislik dışı rolleri ortadan kaldıracak, daha fazla işlevi otomatikleştirecek ve Zuckerberg’in COVID-19 pandemisi kilitlenmeleri sırasında yaptığı “önce uzaktan” çalışma taahhüdünü en azından kısmen tersine çevirecek.

YATIRIMCILARI MEMNUN ETMEK

Son kesinti dalgasının ilki Zuckerberg’in açıklamasından önce başlamış gibi görünüyordu. Cuma günü Meta, geçen yıl satın aldığı müşteri hizmetleri şirketi Kustomer için “stratejik alternatifler” araştırdığını söyledi.

Reuters tarafından görülen bir şirket içi nota göre, şirket ayrıca, önemsiz işler yapan Yeni Ürün Deneme ekibini dağıttı ve lider Ime Archibong’u Messenger için ürün üzerinde çalışmak üzere yeniden atadı. Her iki değişiklik de ilk olarak Wall Street Journal tarafından bildirilmişti.

Yatırımcılar, Meta’nın ana işletmelerinden elde edilen gelir artışı, yüksek enflasyon ve pandemik e-ticaret patlamasından kaynaklanan dijital reklamların geri çekilmesi nedeniyle azaldıkça Zuckerberg’in üretken harcamalarına karşı temkinli hale geldi.

Şirket ayrıca Apple öncülüğündeki gizlilik değişiklikleri ve kısa video uygulaması TikTok’un genç kullanıcılar için yarattığı rekabetle de mücadele etti.

Aynı zamanda Meta, 2022’de 13,7 milyar dolar kaybeden metaverse odaklı Reality Labs birimine milyarlarca dolar akıtıyor ve yapay zeka kullanımını desteklemek için altyapıya yatırım yapıyor.

Wall Street, Kasım ayındaki yeniden yapılandırmadan bu yana, 2022’nin başlarında hisse fiyatı %70’ten fazla düşen Meta’yı istikrarlı bir şekilde ödüllendiriyor. Şubat ayında Zuckerberg’in yeni maliyet kontrolleri ve 40 milyar dolarlık hisse geri alımıyla 2023’ü “Verimlilik Yılı” olarak adlandırmasıyla hisse senedi bir destek daha aldı.

Hargreaves Lansdown analisti Susannah Streeter, son küçülmenin “pazarlama bütçelerinin azalması nedeniyle gelirleri düşen şirketin maliyetleri kontrol altına almak için ne kadar çaresiz olduğunu” gösterdiğini söyledi.

“Sanal gerçeklik pahalı bir iş, bu nedenle (Meta) belirsiz bir ortamda kendine bir yol çizerken, başka yerlerde verimlilik bulması gerekiyor” diye ekledi.

Zuckerberg notunda sanal gerçeklikten çok az bahsetti ve bunun yerine şirketin yapay zekaya odaklandığını vurgulayarak Meta’nın en büyük yatırımının “yapay zekayı ilerletmek ve ürünlerimizin her birine yerleştirmek” olduğunu söyledi.

Meta, görüntü, video ve metin oluşturabilen yapay zeka destekli “yaratıcı yardımcılar” ile dalga geçti, ancak benzerleri son aylarda düello üreten yapay zeka sohbet robotlarını ve üretkenlik araçlarını piyasaya sürmüş olsa bile, uygulamalarında henüz böyle bir ürün sunmadı.

Son kesintilerle birlikte Meta, 2023 yılı harcamalarının daha önce 89 milyar ila 95 milyar dolar arasında tahmin edilen rakamın altında, 86 milyar ila 92 milyar dolar arasında gerçekleşmesini bekliyor.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.