Kategoriler: Gündem

Martı elektrikli scooter’larıyla birlikte gelen tehlike

Türkiye’de bir süredir elektrikli scooter’ları yollarda görüyoruz. Medeni toplumlarda vatandaşlar bu scooter’ları alıyor ve kısa mesafe gitmek kaydıyla varmak istedikleri noktaya yürüme hızına göre daha çabuk varabiliyor. Ancak bu scooter’lar göründükleri kadar masum değil ve kurallara uyulmadığı taktirde hayati kazalara davetiye çıkarıyor. Martı başta olmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren elektrikli scooter’ların varlığı da bir süredir tartışma konusu.

Elektrikli scooter’lar, uzun bir süredir yurt dışında büyük ilgi görüyor. Özellikle de ABD’de Lime, Bolt, Uber başta olmak üzere pek çok elektrikli scooter servisi bulunuyor. Türkiye’de ise Martı ismine daha çok aşinayız. Martı’nın yapısı da diğer markalardan farklı değil. Telefona Martı uygulamasını indirip QR kodu taratarak bu scooter’ların kilidini çözebiliyor ve kullanmaya başlayabiliyoruz. Ancak yapıları gereği bu scooter’lar tek kişilik. Yani iki kişinin binmesi uygun değil. Ancak Türkiye’de pek çok kez sevgilileri, arkadaşları bu scooter’ları birlikte kullandıklarını görüyoruz; yani motosiklet gibi. Oysa bu büyük bir hata.

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir sahilde iki kadının elektrikli scooter’ıyla kafa kafaya çarpıştığını yazdı gazeteler. Araçların kazasını anlayabiliriz de elektrikli scooter’ların birbirine çarpıyor olması kulağa biraz tuhaf gelmiyor mu? Açıkçası Martı’nın varlığı şu günlerde bu tür olaylardan dolayı sorgulanıyor.

İnsanımız scooter’ları nasıl kullanacağını bilmiyor ve oyuncak muamelesi yaptıkları için de fazlasıyla minik kazalar yaşanıyor. Kendilerini ana yola atan scooter kullanıcıları da cabası. Ülkemizde maalesef bisiklete ayrılan yol bile pek yokken, elektikli scooter’a ayrılan yoldan hiç konuşmayalım bile. Yurt dışında bile varlığı tartışılan elektrikli scooter’lar, araç sürücüleri için de tehdit olabiliyor. Bir anda çıkagelen bir elektrikli scooter trafiğin altını üstüne getirebiliyor.

Elektrikli scooter’lar yapıları gereği en ufak engebede ciddi seviyede sarsılıyor ve iyi kontrolü sağlanmazsa tepesinden düşmeniz işten bile değil.

Yorumları gör

  • Bu kadar saçma ve araştırılmamış bir yazı olamaz. Ben işe giderken her gün kullanıyorum. Kuralları bildiğiniz ve uyduğunuz sürece hiç bir farkı yok. Her gün otomobiller birilerini ezerken martıya tehlike demek pek akıl karı değil.

Geçmiş Makaleler

iPhone 16 Pro’nun ekranındaki parlaklık oranı daha yüksek olacak

Teknoloji devi Apple yeni iPhone serisi için son hazırlıklarını yaparken iPhone 16 Pro'ya ilişkin yeni…

2 gün önce

OpenAI Google’a rakip gelişmiş arama motoru geliştirdi

Yapay zekanın öncüsü olarak görülen OpenAI, Google'a rakip olacak yeni nesil arama motoru için son…

2 gün önce

Tesla işten çıkarmalar sonrası şarj istasyonuna 500 milyon dolar yatıracak

İşten çıkarmaların ardından Elon Musk, Tesla'nın şarj ağı için 500 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi.…

2 gün önce

Huawei Türkiye’de akıllı telefon arenasında yeniden zirveyi hedefliyor

HUAWEI, Türkiye'deki mobil teknoloji serisine en son eklenen ürünleri ile akıllı telefon sektörüne dinamik bir…

2 gün önce

MediaMarkt CEO’su Hulusi Acar: Kazandığımızı Türkiye’ye yatırmaya devam edeceğiz

MediaMarkt 2024 yılı stratejisini ve yatırım planlarını açıkladı. MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar, “MediaMarkt Türkiye…

3 gün önce

iPhone 17 serisi nasıl olacak? İşte muhtemel özellikleri

Apple'ın 2025'te duyuracağı yeni iPhone 17 serisi telefonları hangi özelliklerle gelecek? iPhone 16 almak yerine…

3 gün önce