LED hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Sürdürülebilir tasarımı destekleyen, daha dayanıklı olan ve diğer pek çok lambadan daha az enerji kullanan LED’ler hakkında yanlış bilinen şehir efsanelerine, Türkiye’deki LED dönüşümünün öncüsü Philips açıklık getiriyor.

Konuyla ilgili konuşan Philips Aydınlatma Pazarlama Direktörü Özge Süzen: “LED aydınlatma diğer pek çok aydınlatma ürününe göre birçok avantaja sahip; daha az enerji kullanıyor, uzun ömürlü, çevreye daha duyarlı ve sağlığa zararsız. Aydınlatmada son gelinen bu noktada tüketicilerin bu ve bunun gibi özelliklerden habersiz olduğunu ve bu teknolojiyle ilgili pek çok doğru sanılan ama aslında yanlış bilgiye sahip olduğunu fark ettik. Bu sebeple hem aydınlatmanın dünyadaki lideri ve Türkiye’de LED dönüşümünün öncüsü Philips olarak, aydınlatmada doğru bilinen yanlışları gün yüzüne çıkartmak ve kullanabileceğimiz en iyi teknoloji olan LED konusunda bir farkındalık ve bilinç yaratmak istedik.” dedi.

Günümüzde LED aydınlatma çözümleri giderek popüler olan bir konu olmasına rağmen pek çok kişinin bu konu hakkında yanlış bilgilere sahip olmasından yola çıkan Philips, LED hakkında yanlış bilinen gerçekleri şöyle sıralıyor:

led

Efsane1: LED lambaların enerji tüketimi normal lambalara göre biraz daha düşüktür.

Cevap: Hem doğru, hem yanlış. LED lambalar, normal ampullere kıyasla biraz değil, bir hayli az enerji tüketir. Çünkü LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar. Bir evdeki tüm ampulleri LED lamba ile değiştirerek ay sonunda gelen elektrik faturasından %30’a varan tasarruf sağlamak mümkündür. Aynı zamanda LED lambalar A+ veya A++ enerji sınıfı etiketine sahiptir. Yani, bir LED lamba, satın alındığı andan itibaren elektrik faturasını azaltmaya ve dolayısıyla para biriktirmeye yardımcı olur.

Efsane 2: LED lambaların parlaklığı, sahip olduğu watt’a göre değişir.

Cevap: Hayır. Birçok kişi bir ampulün watt gücü (W) ne kadar yüksek ise, o ampulün daha parlak olacağını düşünür. Fakat watt gücü bir ampulün sadece ne kadar güç tükettiğini anlatır. Bir ampulün parlaklığı aslında lümen (lm) cinsinden ölçülür. Şeffaf ampullerin daha parlak ışık vermesi için içlerindeki telin ısınması gerekir; fakat LED lambalarda böyle bir gereklilik yoktur. LED lambalar, çok daha düşük bir watt tüketerek klasik bir ampulle aynı parlaklığı (lümen cinsinden) sağlar. Örneğin 60 watt’lık bir şeffaf ampul 10 watt’lık bir şeffaf ampule göre daha parlaktır ancak, 9 watt’lık LED lambadan daha az parlaklığa sahiptir.

2 adet lambanın hangisinin daha parlak olduğunu anlamak için watt değil lümen değerine bakılmalıdır. Lümen değeri daha büyük olan lamba daha her zaman daha parlak yanacaktır.

Efsane 3: LED lambalar sağlığa zararlıdır: Kansorejen etkisi vardır ve radyasyon yayar.

Cevap: Hayır, sanılanın aksine LED lambalar sağlığa zararlı değildir. LED lambaların içi çevre dostu teknoloji ile donatılmıştır. Tüm Avrupa yönetmeliklerine uygundur, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilirler, çevreye zararları bulunmaz. Bir LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir. LED lambalar kırpışmalara ve titreşimlere sebep olmaz.

Efsane 4: LED lambaların ömrü, diğer lambalar kadardır.

Cevap: Hayır. LED lambaların kullanım ömrü 15 yıldan başlar. Sadece akşamları oturma odasında günde ortalama 3 saat kullanılan bir LED lamba, aralıksız 15 yıl boyunca bozulmadan ışık vermeye devam eder. Bu sayede sürekli ampulleri değiştirmek gerekliliği ortadan kalkar. Günde 3 saat ortalama kullanım ömrü olduğu varsayıldığında, 1 adet LED lamba, 2 adet tasarruflu, 4 adet halojen ve 10 adet şeffaf enkandesan lambaya eşit kullanım ömrüne sahiptir.

led

Efsane 5: LED lambalar ortam şartlarından çabuk etkilenip çabuk ısınırlar.

Cevap: Hayır. LED lambalar ortam şartlarına uyumludur. Çok sıcak veya çok soğuk zorlu ortam koşullarında ışık kalitesinden ödün vermezler. Ayrıca, LED lambalar ışık üretimi esnasında dışarıya da ısı vermezler. Yani, uzun süre yanmaktan olan bir LED lambaya çıplak elle dokunulduğunda el yakmaz Bu sebeple LED lamba, yaz veya kış vakti tüm mekânlarda kullanılabilir.

Efsane 6: LED lambalar tarafından yayılan ışık kalitesizdir.

Cevap: Hayır. Daha yeni satın aldığınız kırmızı renkli bir tişörtün eve döndüğünüzde aslında bordo renkli olduğunu hiç fark ettiniz mi? Bu renk değişiminin ana sebebi, tişörtü satın aldığınız mağazada kullanılan kalitesiz ışık kaynaklarıdır. Güneş en doğal ışıktır ve bu nedenle diğer ışık kaynakları için bir referans noktasıdır. Çünkü güneşin doğal ışığı renkleri gerçek ve capcanlı olarak gösterir. CRI kısaltmasıyla bilinen renksel geri verimi indeksi 0-100 ölçeği arasındadır ve ışık kaynaklarının rengi ne kadar doğru olarak yansıttığının gösterir. Doğal güneş ışığı 100 ‘lük renksel geri verim endeksine sahiptir LED lambalar indeksi ise güneşe yakındır; 80’in üzerindedir. Bu sebeple eve daha çok güneş ve canlılık getirilmek istendiğinde LED lambalar en iyi çözümdür.

Efsane 7: LED lambalar çok pahalıdır.

Cevap: Hayır. LED lambalar, diğer ampullere göre çok daha iyi bir yatırım aracıdır. LED lambaların 2 temel özelliği vardır; Düşük enerji tüketimi ve uzun kullanım ömrü. Bu 2 özellik sayesinde LED lamba satın almak, tasarruf ettirecek ve elektrik faturasını hızlıca düşürecektir.

Efsane 8: LED lambaların parlaklığı ayarlanamaz.

Cevap: Hayır. Aydınlatma çok kişiseldir, evin ambiyansını bir anda değiştirmeye yardımcı olur. Ampulleri kısıp loş bir ortam yaratılabilir, böylece gevşemek ve rahatlamış hissetmek mümkün olabilir. Böylesi bir ortam yaratmak içinse kısılabilir lambaya ihtiyaç vardır. Günümüzde kutusunun üzerinde kısılabilir (dim edilebilir) ibaresi bulunan LED lambaların parlaklığını istenildiği gibi değiştirmek mümkündür.. Hatta bazı özel Philips LED lambaların sadece parlaklığı değil, ışık rengi de ayarlanabilmektedir.

Sonuç olarak, LED lambalar yüksek enerji tasarrufu sağlayarak ev ekonomisine büyük katkıda bulunur. Çevreye duyarlıdır, sürdürülebilir bir geleceği destekler. Günümüzde LED lambaya olan talep arttıkça, maliyetler de düşmektedir. Örneğin Philips LED lambalar, 9,90TL’den başlayan tavsiye satış fiyatlarıyla yetkili bayiler, yapı ve gıda marketler ve e –ticaret sitelerinden kolayca temin edilebilir.

Banyonuza köpek balığı girerse

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.