Kripto paraların volatilitesi ve güvenlik endişeleri yatırımcıyı korkutuyor

Kaspersky, kripto para birimindeki kullanıcı eğilimlerini araştırdı ve sonuçlar Türkiye’deki kripto para kullanıcılarının neredeyse yarısının (%48) volatilite nedeniyle para kaybetmekten korktuğunu ve artık bu sebeple kripto para kullanmadığını ortaya çıkarttı. Ek olarak, yanıt verenlerin %17’si ise halihazırda para kaybetmiş ve artık yatırım yapmayı bırakmış durumda.

2022 yılında piyasalarda yaşanan daralma, devam eden kötü niyetli saldırılarla birleştiğinde bir likidite krizine yol açtı ve birçok kripto para sahibinin yatırımlarına devam etme konusunda kararsız hissetmesine neden oldu. Bu tip zorluklar, dijital para birimi sahiplerini sadece korkutmakla kalmıyor, bazılarının yatırım yapmaktan kaçınmasına ve hatta sektörü tamamen terk etmesine de neden oluyor. Bunun gibi eğilimler, Kaspersky’nin en son anketinde bazı kripto para birimi meraklılarının dijital para birimlerini kullanmayı bırakmasına neden olduğunu ortaya çıkarttı.

Volatilite, kripto para biriminin daha geniş bir tabanda benimsenmesinin önündeki en büyük engel. Haliyle, Türkiye’de ankete yanıt verenlerin %48’i paralarını kaybetme riskini almak istemedikleri için kripto para kullanmaktan korktuklarını söylüyor. Ne yazık ki, ankete katılanların yüzde 17’si para birimi değerlerindeki düşüş nedeniyle kayıp yaşamış bile. Üstelik, kripto paranın volatilitesi nedeniyle para kaybetme endişesi, kripto sahibi olmayanları da kapsıyor. Kripto para sahibi olmayanların yüzde 61 gibi büyük bir oranı, paralarını riske atmaktan endişe duydukları için kripto para birimini kullanmayı reddettiklerini söylüyor.

Kabulün önündeki diğer engeller arasında kriptoyu destekleyen maddi varlıkların bulunmaması (katılımcıların %18’i) ve bir siber saldırı sırasında kişisel verilerin ifşa edilmesi riski (katılımcıların %10’u) yer alıyor. Bu bulgular, istikrar ve güvenliğin, kripto para biriminin daha geniş bir şekilde benimsenmesi için kilit konular olduğunu gösteriyor. Üstelik, Türkiye’de ankete yanıt verenlerin %9’u, kripto para birimine hiçbir koşulda güvenmiyor.

Kullanıcı varsayımlarına bakıldığında, Türkiye’den yanıt verenlerin çoğu (%37) kripto para birimlerinden beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını belirtirken, %40’ı memnun veya beklentilerinin üzerine çıkmış durumda.

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi’nden Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Marc Rivero, konuyla alakalı olarak; “Şu anda kripto para birimi endüstrisinin karşı karşıya olduğu zorluklara rağmen, hala muazzam bir potansiyele sahip olan, nispeten yeni ve yenilikçi bir alan olduğunu hatırlamak çok önemli. Gelişmekte olan herhangi bir teknolojide olduğu gibi, bunda da aksilikler veya acı çekenler olacak ancak kriptodan uzun vadeli beklentiler hala parlak. Kripto para meraklıları, güvenliğe öncelik vererek para veya kişisel bilgilerini kaybetme riskini en aza indirebilir ve bunlara bağlı tehditlere karşı koruma sağlayabilir.” yorumunu yaptı.

Kripto para birimini güvenli bir şekilde kullanmanın faydalarını en üst düzeye çıkarmak için Kaspersky uzmanları şunları da önermektedir:

  • Güçlü ve benzersiz parolalar kullanın: Kripto hesaplarınızın her biri için güçlü ve benzersiz parolalar oluşturmak, parola kırma ve kaba kuvvet (brüte force) saldırılarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Kimlik avı saldırılarından korunun: Kimlik avı saldırıları, oturum açma kimlik bilgilerinizi veya kişisel bilgilerinizi karşıya iletmeniz için sizi kandırmaya yönelik girişimlerdir. Şüpheli e-postalara veya bağlantılara karşı dikkatli olun ve oturum açma bilgilerinizi girmeden önce her zaman URL’yi iki kez kontrol edin.
  • Özel anahtarlarınızı paylaşmayın: Özel anahtarlarınız kripto para cüzdanınıza giriş yapmanızı sağlar. Onları gizli tutun ve asla kimseyle paylaşmayın.
  • Kendinizi eğitin: Kripto paralarınızı güvende tutabilmek için en son siber tehditler ve en yararlı uygulamalar hakkında bilgi sahibi olun. Kendinizi korumak konusunda ne kadar çok şey bilirseniz, siber saldırıları önlemek için o kadar donanımlı olursunuz. Ayrıca, çalışanlarınız için farkındalık eğitimi seçerken müfredatın kripto para birimi güvenliği hakkında bilgiler içerdiğinden emin olun.
  • Güvenlik çözümlerini kullanın: Randımanlı bir güvenlik çözümü kullanmak, cihazlarınızı çeşitli tehdit türlerinden koruyacaktır. Kaspersky’nin portföyü, bilinen ve bilinmeyen tüm kripto para birimi dolandırıcılığının yanı sıra, bilgisayarınızın işlem gücünün kripto para birimi madenciliği için yetkisiz kullanımını da önler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.