YouTube içerik üreticilerine yapay zeka deepfake araçlarını duyurdu

YouTube, düşük kaliteli “AI slop” içeriklerle mücadele sözü verirken, içerik üreticilerinin kendi yapay zeka deepfake’lerini oluşturmasına imkan tanıyan yeni araçlar duyurdu. Şirket, kalite standartları ile üretici özgürlüğü arasında denge arıyor. – DEVAMI …


YouTube, bir yandan düşük kaliteli yapay zeka içeriklerine karşı sert önlemler alacağını taahhüt ederken, diğer yandan içerik üreticilerinin kendilerinin deepfake’lerini üretmesine olanak tanıyacak yapay zeka araçlarını tanıttı.

YouTube Blog’unda yayımlanan yıllık mektubunda Üst Yöneticisi Neal Mohan, YouTube’un tekrar eden, tıklama tuzağı niteliğindeki ve spam içeriklerin yanı sıra “AI slop” olarak adlandırılan düşük kaliteli yapay zeka içerikleriyle mücadele edeceğini söyledi. Mohan, şirketin istenmeyen içerikleri tespit etmek için halihazırda güçlü sistemlere sahip olduğunu ve yıl boyunca bu sistemlerin üzerine inşa etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Mohan, bir dönem alışılmadık kabul edilen ancak bugün yaygın şekilde benimsenmiş olan ASMR ve oyun videolarını örnek olarak gösterdi. Bu karşılaştırma, şirketin katı şekilde tanımlanmış kurallara sahip olmayabileceğine ve içerik denetimine büyük olasılıkla vaka bazında yaklaşacağına işaret ediyor.

Aynı zamanda YouTube, içerik üreticileri için yapay zeka araçlarını genişletme planlarını da duyurdu. Bu kapsamda, üreticilerin kendi yapay zeka tarafından oluşturulmuş benzerliklerini kullanarak Shorts videoları hazırlamalarına olanak tanıyan bir özellik de yer alıyor.

Şirket, bu deepfake aracının geçen ekim ayında tanıtılan benzerlik tespit sistemiyle birlikte nasıl çalışacağını ise açıklamadı. Yetkisiz deepfake olarak işaretlenmemesi için, bu iki sistemin birbiriyle uyumlu olması gerekecek.

YouTube ayrıca, aralık ayında günde 1 milyondan fazla kanalın şirketin yapay zeka içerik üretim araçlarını kullandığını açıkladı. Şirketin planları arasında, içerik üreticilerinin “basit bir metin istemiyle oyunlar üretmesine” olanak tanımak ve 2026 yılında “müzikle denemeler yapmalarını” sağlamak da bulunuyor.

Yeni yapay zeka araçları duyururken aynı anda daha yüksek kalite standartlarını savunan şirketler artık sıkça görülüyor. Satya Nadella, yapay zekanın bir balona dönüşmemesinin tek yolunun kullanıcılara gerçek hayatta değer sunması olduğunu düşünüyor.

Ancak yakından bakıldığında tablo daha karmaşık görünüyor. “AI slop” tartışması halen tüm hararetiyle sürerken, çoğu şirket ibre daha net bir yöne kayana ve kamuoyu neyin meşru içerik, neyin “AI slop” olarak kabul edileceği konusunda uzlaşana kadar bir denge kurmaya çalışıyor.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.