Google’dan Plüton’a özel doodle

Google, Plüton gezegeninin bugün Doodle yaptı. Dünyaca ünlü arama motoru ve teknoloji devi Google; özel günlerde hazırladığı Doodle koleksiyonuna bir yenisini ekledi. Bugün Google’a açan herkes bu soruyu soruyor; Plüton, neden Doodle yapıldı? – DEVAMI …


Google, Plüton‘a özel Doodle tasarladı. NASA‘nın uzay aracı New Horizons’un, Plüton’un yüzeyine yapacağı bugüne kadarki en yakın uçuşun anlam ve önemi için doodle hazırladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı New Horizons (Yeni Ufuklar), Plüton gezegeninin yüzeyine yapacağı bugüne kadarki en yakın uçuşunu gerçekleştirecek. New Horizons, Plüton’dan yakın çekimler geçen ilk uzay aracı olacak.

14-07-2015 09-09-19

New Horizons, bugün 1930 yılındaki keşfinden bu yana gizemini koruyan Plüton ile ilgili bugüne kadarki en detaylı görüntülerini geçecek. NASA’dan yapılan açıklamada, New Horizons’un bugün gezegenin yüzeyine çok yaklaşacağını ve net bir şekilde görüntüler gönderebilecek kadar yaklaşacağını duyuruldu. Güneş sisteminde en dışta yer alan Plüton’un yörüngesine geçtiğimiz hafta giren New Horizons’un, çekimler için Plüton’a 12 bin 500 kilometre yaklaşacağı ifade edildi.

plüton

Plüton’un daha önceki görüntüleri Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmişti. New Horizons, ise Plüton’u fotoğraflayabilmek için çıktığı macerasına 19 Ocak 2006’da Florida’daki Cape Canaveral uzay üssünden başlamıştı.

1990-2006 yılları arasında yeterli kaynak ayırma konusunda yaşanan muhalefetler nedeniyle 4 farklı Plüton projesi gerçekleştirilememişti. Güneş sisteminin “cüce gezegeni” Plüton hakkında bilinenler hala çok sınırlı. 9 yıl önce uzaya gönderilen New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracı, bugün Plüton’a en yakın mesafeye ulaşarak gezegeni fotoğraflayacak. Uzay aracının göndermeye başlayacağı veriler, bu gezegenin şu ana kadarki en net görüntüleri olacak.

PLÜTON’UN KEŞFİ

1840 yılındada klasik mekaniğin yayılmaya başlamasıyla birlikte Urbain Le Verrier isimli Fransız matematikçi Uranüs’ün yörüngesinde analizler yaptı.

Pluto

Fransız matematikçi bu dönemde henüz saptanmamış bir gezegen olan Neptün‘ün konumu tahmin etti. 19. yüzyıldan sonra yapılan gözlemlerde, Uranüs’ün yörüngeleri üzerindeki kuramlar, Neptün’ün ayrı bir gezegen olarak kabul edilmesi konusunu tartışmaya açtı. 1894’de, varlıklı bir Bostonlı olan Percival Lowell, Lowell Gözlemevi’ni kurdu, Lowell’in 1894’te Flagstaff, Arizona’da başladığı astronomik arayışlar sonucunda, Neptün’ün gözlenmesi imkânlı hale geldi ve Neptün Lowell tarafından “X Gezegeni” olarak düşünüldü. Ancak yeni bir X gezegeninin (bilinmeyen gezegen) varlığından daha şüphe ediliyordu. 1909’da, Lowell ve William H. Pickering böyle bir gezegen için çeşitli gök koordinatları önerdi. Lowell’in 1916’daki ölümüne dek yapılan çalışmalardan bir sonuç alınamadı. 19 Mart 1915’te, Lowell Gözlemevi’nde Plüton’un iki fotoğrafının çekilmesine rağmen, bu yeni cisim fark edilemedi.

Lowell’in ardından, Constance Lowell’in Percival’le on yıl süren miras mücadelesi nedeniyle, milyon dolarlık gözlemevi işleyemez duruma geldi. Bu nedenle X Gezegeni 1929’a kadar aranamadı.Bu tarihten sonra Vesto Melvin Slipher, Clyde Tombaugh‘a Plüton’u saptama görevini verdi. Kansas’tan gelen Tombaugh, Lowell Gözlemevi’nde Slipher’in yaptığı çizimlerden etkilendi.

Tombaugh iki hafta arayla çekilmiş fotoğraf çiftlerinde sistematik imajlama yoluyla, fotoğrafları karşılaştırarak, herhangi bir nesne değişikliği olup olmadığını araştırıyordu.

plüton

18 Şubat 1930’da Tombaugh, aynı yılın Ocak 23 ve 29’unda çektiği iki imaj arasında önemli bir görüntü devinimi olduğunu fark etti. 21 Ocak’ta çekilen çözünürlüğü iyi olmayan bir fotoğraf da bu yeni cismi onaylıyordu.[15] Daha sonra yapılan dikkatli gözlemler de bu yeni cismi onayladı ve 13 Mart 1930’da Harvard Kolej Gözlemevi Plüton’un saptandığını duyurdu.

İSMİNİ VEREN ÖĞRENCİYE 5 POUND ÖDÜL

Plüton adı o dönemde on bir yaşında Oxford’da öğrenci olan Venetia Burney tarafından ortaya atıldı. Gökbilimin yanı sıra klasik mitolojiyle de ilgilenen Venetia, Plüton’un karanlık ve soğuk bir gök cismi olduğunu düşündüğü için klasik mitolojide yer altı dünyasının tanrısı olarak kabul edilen “Plüton” adını önerdi.

Bu fikir Oxford Üniversitesi‘nde eski bir kütüphaneci olan dedesi Falconer Madan ile yaptığı bir sohbet sırasında aklına gelmişti. Madan bu düşünceyi, Professor Herbert Hall Turner’e aktardı. Turner de bu düşünceyi ABD’deki meslektaşlarına aktardı.

Cisim resmî olarak 24 Mart 1930’da kabul edildi. Lowell Gözlemevi’nin her üyesine üç isimden oluşan küçük bir liste sunuldu ve bu listeden bir ismi seçmeleri istendi. İsim adayları Minerva (başka bir astroitin ismi olarak kabul edildi), Cronus (döneminde pek sevilmeyen bir astronom olan Thomas Jefferson Jackson See tarafından önerildiği için değer yitirdi) ve Plüton’du. Plüton oy birliğiyle seçildi Bu ad 1 Mayıs 1930’da duyuruldu. Bu duyurunun üzerine dedesi Madan, Venetia’ya 5 paund ödül verdi.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.