General Mobile GM 23 SE incelemesi

Bugünlerde telefon alacak herkesin korkusu yüksek fiyatlar haliyle. Yüksek enflasyon nedeniyle hem işimizi görecek hem de fiyatıyla bizim bütçemizi sarsmayacak bir telefon bulmak pek de kolay değil. General Mobile’ın yeni telefonlarından GM 23 SE işte bu noktada karşımıza çıkıyor. Fiyatı sadece 3799 TL. Yani asgari ücretin yarısından da az bir fiyata satılan telefondan söz ediyoruz. Peki GM 23 SE kimlere göre? Bu düşük fiyata rağmen telefonun performansı nasıl? Gelin özelliklerini yakından tanıyalım.

 

General Mobile her yıl olduğu gibi GM serisi telefonlarına yeni modeller eklemeye devam ediyor. Daha önce giriş seviyesi modellerden biri olan GM 23’ü yine bu kanalda izlemiş ve yorumlarımı sizlerle paylaşmıştım. Şimdi GM 23’ten fiyat olarak daha uygun bir model karşımıza geldi. GM 23 SE, telefon almak için minimum bütçe ayıranlara hitap ediyor. Bu fiyata piyasada eli yüzü düzgün pek bir şey bulamayacağınızı da söylemem gerek. O yüzden GM 23 SE’yi kurcalarken fiyatını da dikkate alarak deneyimledim.

Öncelikle tasarımını gerçekten beğendiğimi söylemek istiyorum. GM 23’ten de güzel geldi hatta öyle söyleyeyim. Arka yüzdeki çizgiler bence hoş durmuş ve Buz Mavisi renkli kasasıyla bütünleşip ayrı bir estetik hava katmış. Şu telefonu gören birinin premium seviyedeki bir telefonla tasarım tarafında fark görmesi gerçekten zor. Bu da markanın tasarımda işini iyi yaptığını gösteriyor.

Buz Mavisi dışında telefonun aynı zamanda Ay Grisi renkli bir renk seçeneği daha var. Ama açıkçası bu renk çok daha güzel geldi bana. Rengi dışında bir başka önemli nokta da 190 gram ağırlığa sahip olması. 200 gramın altında olan bir telefon kullanıcı için daha ergonomik oluyor. Daha hafif, tek elle de rahat tutuş sağlayan telefonlar rakiplerinden her zaman avantajlı olur.

Portlara ve tuşlara kısaca bakalım. Ses açma/kısma ve güç tuşları telefonun sağ yüzünde yer alıyor. GM 23’te olduğu gibi bu güç tuşu aynı zamanda parmak izi sensörü olarak iş görüyor. Bu seviyede bir telefonda bile parmak izi sensörünü görmek güzel. Telefonun alt yüzünde 3.5 mm kulaklık yuvası, speaker ve Type-C girişi var. SIM kart yuvası da sol bölümde.

Telefonun arka yüzünde çift kamera kurulumu görüyoruz. Kameranın kaç MP olduğu genelde bu bölümde yazılı olarak belirtilir ama bu telefonda bunu göremedim. Kamera kısmına ayrıca geleceğimiz için şimdilik bu kısmın üzerinde durmuyorum.

6.52 inç büyüklüğünde HD+ bir ekran var ve 1600×720 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran yenileme hızı noktasında özel bir iddiası yok ve 60 Hz tazeleme hızı sunuyor. GM 23’te 90 Hz’i gördüğümüzden biraz başta tuhaf gelmedi desem yalan olur. Ekran yenileme hızı önemli bir kriter, çünkü telefonu kullanırken yaşadığınız akışkan hissiyat önemli. 60 Hz yenileme hızı ise kullanımda pek tat vermiyor, ama bunu söylesem de fiyatına bakınca çok da eleştirilecek bir durum yok ortada.

Ekranda Gece ışığı özelliği mevcut, karanlıkta okuma yaparken telefonu kullanırken bu modu kullanabilirsiniz, böylece göz yorgunluğuzu azaltmanız mümkün.

İşlemci tarafında MediaTek Helio G37 işlemci tercih edilmiş ve bu işlemciye HyperEngine teknolojisi destek veriyor. 2,3 GHz hızında olan bu 8 çekirdekli işlemci, beraberinde 4 GB fiziksel RAM’le geliyor. Ancak Ayarlar > Sistem yolunu izleyerek Artırılabilir RAM özelliğini kullanma şansınız var. 2 GB’lık sanal RAM takviyesi sonrası performansı kısmi olarak artırabiliyorsunuz. RAM’i artırmak önemli. Çünkü bazı zamanlar birden fazla uygulama çalıştırırken telefonunuzun gücü yeterli gelmeyebilir, işte bu durumları azaltmak adına sanal da olsa RAM takviyesi yapabilmek önemli. Ancak çok büyük bir performans artışı da elbette beklemeyin.

Sanal RAM, fiziksel RAM gibi bir donanım değil. ROM alanından ayrılan bir bölümün kullanılması ile RAM’e destek olan ve son yıllarda telefonlarda sıkça görmeye başladığımız bir özellik. Şu yanılgıya düşülmemesi gerekiyor. Bir telefon 4 GB RAM’le geliyor ve 2 GB da sanal RAM eklemesi alabiliyorsa bu telefonun RAM’i 6 GB olmaz. Biz bunu 4 + 2 GB RAM şeklinde ifade ederiz. Çünkü birisi elma, diğeri armut misali birbirinin ölçütü değil tam olarak. Sanal RAM fiziksel RAM’e göre çok daha arkadan gelir ve performans noktasında birebir aynı olamazlar.

GM 23 SE ile çektiğim görüntüleri yakından incelemek için tıklayın

Bu ince ve hafif gövdeye General Mobile bir de 5000 mAh kapasiteli pil dahil etmiş, iyi de etmiş. Telefonun içindeki donanımlar fazla güç tüketmediğinden GM 23 SE’nin batarya ömrünün bir günü çok rahat çıkardığını, ikinci gün bile rahatça kullanabileceğinizi söyleyebilirim. Ancak kullanım senaryonuza göre de bu durum elbette değişir. Sürekli oyun oynayan, video izleyen, fotoğraf ve video çeken bir kullanıcı ile telefonuyla daha az işi olanları aynı kefeye koyamayız. Ama ortalama olarak fikir vermek açısından batarya ömrü noktasında GM 23 SE’nin iyi iş çıkardığını söyleyebilirim. Ayrıca batarya ömrünü artırmak için Pil ayarlarına girerek Pil tasarruf modunu da aktif hale getirebiliyoruz, bu da pil ömründe daha fazla artış anlamına geliyor.

GM 23 SE, arka yüzünde çift kamera ile geliyor. Ana kamera 32 MP Süper Piksel Modu ile birlikte kaliteli çekimler yapabiliyor. Bu çözünürlükte çekim yapabilmek için kamerayı açtığınızda 32 MP kısmına gelip çekim yapmanız yeterli. Çözünürlük ne kadar yüksekse çektiğiniz fotoğraflardaki detaylar da o kadar belirgin olur, görüntüdeki gürültü de azalır. GM 23 SE, bulunduğu segment itibariyle 32 MP Süper Piksel Modu ile gelmesi bence iyi ve ihtiyacı karşılayabiliyor.

Ana kameraya eşlik eden derinlik sensörü ile birlikte arka planı bulanıklaştırıp profili öne çıkaran portre çekimler yapabiliyorsunuz. Kamera ayarlarında bulunan Profesyonel Mod’u da tercih edebilirsiniz. Çekimlerinize ince ayar yapmak adına faydalı bir özellik. Bu mod üzerinden ISO, enstantane hızı, beyaz dengesi ve diyafram gibi ayarları manuel olarak değiştirebiliyorsunuz. Bu sayede, farklı ışık koşullarına uygun ayarlamalar yaparak çektiğiniz fotoğrafın kalitesini artırabilirsiniz. Ön kamerayı da atlamayalım: Yüz güzelleştirme efekti de sunan bu selfie kamera ile 5 MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabiliyorsunuz.

Bu fotoğrafları yakından incelemek isterseniz videomun açıklama kısmındaki bağlantı adresine tıklayabilirsiniz. Tüm bu saydığım özellikler bu şık tasarımla buluşmuş ve 3799 TL’den kullanıcısına ulaşıyor. Peki bu fiyatı vermeye değer mi? Şimdi 8-10 bin TL ve üstü fiyatlı bir telefonu kullanan için GM 23 SE anlamsız görünebilir. Ancak videomun başında da belirttiğim gibi bu telefon asgari ücretin yarısının da altında bir fiyatla satılıyor ve sunduğu özellikler bence yeterli. Zaten bir telefondan bu saydıkarımın ötesinde bir performans bekliyorsanız seçenek çok, ama fiyatların da epey yukarı çıktığını sanırım söylemeye gerek yok. GM 23 SE’yi aldığınızda ekran korumasının olmadığını gördüm, ilk iş bu korumayı taktırmak şart. Kutu içeriği zaten iyi, kulaklık, şarj adaptörü ve kablosu ve hatta telefon kılıfı dahil gerekli her şey var. Yani fiyatı düşük tutarken kutu içeriğinden ödün verilmemiş, bence bu da iyi bir şey.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.