General Mobile ERA 30 ve ERA 50 adında iki telefon modelini aynı anda satışa sundu. İki model de birbirine yakın özelliklere sahip olsa da ayrıldığı noktalar elbette var. O yüzden bu telefonları ayrı ayrı incelemektense ikisini aynı videoda anlatmak istedim.
General Mobile uzun bir süredir sessizliğini koruyordu. En son GM 24 serisi ile birlikte Phoenix ismindeki telefonunu görmüştük. Şimdi ise sıra yeni ERA serisinde. Bu seri, 10 bin liranın altındaki fiyatlarıyla bütçe dostu modellerden oluşuyor ve giriş segmentinde telefon arayanlar için bir seçenek sunuyor.
Önce ERA 30’dan konuşalım isterseniz. Yaklaşık 196 gram ağırlığında ve nispeten ince yapıda bir telefon kullanıyoruz. İki farklı renkte satılan bu modelden biri bu videoda gördüğünüz Kozmik Siyah rengi, diğeri ise Yıldız Beyazı. Beyazdan ziyade biraz daha gümüşe yakın bir renk olduğunu söyleyebiliriz.
Telefonun sağ kısmına baktığımızda ses açma/kısma ve güç tuşlarını görüyoruz. Telefonun sol kısmında SIM tepsisi yer alırken, alt kısmında ise 3.5 mm kulaklık yuvası, mikrofon, USB Type-C portu ve hoparlör mevcut. ERA 30, damla çentik tasarımlı bir ekrana sahip. 6.6 inç büyüklüğünde IPS HD+ ekran kullanıyor ve 720×1600 çözünürlük sağlıyor. Ekran çerçeveleri bir hayli belirgin, ama buna şaşırmamak lazım, ERA 30, 50’nin de altında giriş seviyesi bir model sonuçta.
Ekranla ilgili bir başka dikkat çeken özellik de 90 Hz yenileme hızı sunması. Artık bu seviyede telefonlarda 60 Hz’e mahkum değiliz ve 90 Hz’in bu seviye telefonlarda yaygın olarak görmeye başladık. 90 Hz sayesinde 60 Hz’e kıyasla 1,5 kat daha ekranı hızlı bir telefon kullanmış oluyoruz.
Geldik performans kısmına. Bu seviye bir telefon için elbette işlemciden çok fazla beklentiniz olmamalı. ERA 30’da MediaTek’in Helio G36 işlemcisi var. Bu işlemci, daha çok günlük rutin işlerinizi temel seviyede yapabileceğiniz bir performans sağlıyor. Yüksek grafikli oyunlar ya da zorlu diğer uygulamalar söz konusu olduğunda bu model beklentileri karşılamıyor. Ama Facebook, Instagram, WhatsApp gibi uygulamaları kullanırken, maillerinizi okurken, web’de gezinirken size rahatça da eşlik edebilir.
@ozturkselim General Mobile ERA 30 satışa çıktı | 60 saniyede anlatıyorum #tech #tiktok #trend #viral İŞBİRLİĞİ
ERA 30’un renkleri haricinde tek bir modeli var. 128 GB dahili hafıza ve 4 GB RAM ile geliyor. RAM tarafında ayrıca 4 GB sanal RAM artışı da yapabiliyorsunuz. Performans tarafında bir artış sağlamasa da bu sanal RAM artışı sayesinde birden fazla uygulama kullanırken ve uygulamaları geri çağırırken daha hızlı bir yanıt alabiliyorsunuz. Ayrıca 128 GB’lık dahili hafızaya microSD kart desteği ile 256 GB’a kadar takviye yapabilmek de mümkün.
Yazılım tarafına geldiğimizde ERA 30’da Android 14 yani en güncel Android yazılımının yüklü olduğunu görüyoruz.
Telefonun arka yüzünde üçlü kamera kurulumunu görüyoruz. ERA 30’da f/1.8 diyagram açıklığına sahip 50 MP yapay zeka destekli ana kamera ile birlikte 0,08 MP derinlik sensörü ve f/2.4 diyafram açıklığında 2 MP makro kamera mevcut. Bu ana kameranın OV50D sensörünü kullandığını da söyleyeyim. Telefonun ön yüzünde ise 8 MP kamera var.
Son olarak batarya kısmına bakalım. ERA 30 5000 mAh kapasiteli bataryadan enerjisini alıyor. Telefonun kutusundan çıkan 18W şarj adaptörü ile şarj edebilirsiniz. İşlemcisi, ekranı ve bataryasını bir araya getirdiğimizde ERA 30’un iki günü bulan bir batarya ömrüne sahip olduğunu söylemek mümkün.
Bağlantı teknolojileri tarafında WiFi 5 ve Bluetooth 5.0 teknolojilerini görüyoruz. Ayrıca NFC desteğinin olması da bence önemli.
ERA 30’un fiyatı 7599 TL olarak belirlenmiş yani 10 bin liranın da oldukça altında olan giriş segmenti bir telefon.
Şimdi de ERA 30’un bir üst modeli olan ERA 50’ye geçelim. İlk bakışta ERA 30’a göre daha büyük bir telefon olduğu söylenebilir. Yaklaşık 200 gram ağırlığında, yani ERA 30 ile ağırlıkları birbirine oldukça yakın. ERA 30 ile tasarım tarafında oldukça benzer bir yapıdalar. Ancak ERA 50’nin kamera kurulumunda belirgin bir çıkıntı var. En dikkat değer tasarım farkı da bu aslında. Tuşların yeri ve dizilimi ERA 30 ile aynı, ancak SIM tepsinin hemen altında özel bir tuş daha var. Bu dinamik butona pek çok farklı işlevi atayabiliyorsunuz. Bu tuşa basarak ekran görüntüsü alabilir, fener ışığını açabilir ya da ses kaydını başlatabilirsiniz.
ERA 50, üç farklı renkte geliyor. Bu videoda gördüğünüz Ayışığı Beyazı rengi dışında markanın Muhteşem Siyah ve Yeşil Zarafet ismini verdiği renkli modelleri de satışta.
ERA 30 ile kıyaslandığında ERA 50’deki dikkat çeken farklılıklardan biri ekranda kendini gösteriyor. Bu kez damla çentik tasarım yerine delik ekran formunu görüyoruz. 6.78 inç büyüklüğünde IPS FHD+ ekran kullanıyor ve 1080×2400 piksel çözünürlük sağlıyor. ERA 30 gibi bu modelde de 90 Hz yenileme hızı var.
@ozturkselim General Mobile ERA 50 satışta | 60 saniyede anlatıyorum #tech #tiktok #trend #viral İŞBİRLİĞİ
İşlemci tarafında MediaTek Helio G88’i görüyoruz. G36’ya göre performansta sınırlı bir artış görüyoruz ancak ERA 30 için dediklerim bu model için de geçerli. Yani zorlu oyun ve uygulamalar bu telefona göre değil. Günlük rutin uygulamalarınızdan temel seviyede performans alabilirsiniz.
Telefon 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafızayla geliyor. İstersen 6 GB Genişletilmiş RAM özelliği ile sanal RAM takviyesi yapabiliyoruz. microSD kart desteği ile birlikte toplam hafızayı 1 TB’a kadar artırabilmeniz de mümkün.
ERA 30’da olduğu gibi bu model de Android 14 yüklü olarak kutusundan çıkıyor.
Telefonun kamera kurulumu ERA 30 ile benzer yapıda. Telefonun 50 MP ana kamerası var ve bu kameraya 2 MP makro ve 0,08 MP derinlik sensörü eşlik ediyor. Burada sadece sensör tarafında bir farklılık görüyoruz ve OV50C sensörü tercih edilmiş.
Ayrıca Süper Piksel özelliği sayesinde ana kamerayla 108 MP çözünürlüğünde de görüntü yakalayabilirsiniz. Bu özellik çektiği fotoğrafları biraz daha sıkıştırıp 50 MP’lik bir kameradan 108 MP’lik bir fotoğraf ortaya çıkarabiliyor. Ön kamera ise ERA 30’a göre daha iyi ve 32 MP çözünürlüğünde görüntü alabiliyor.
Ses tarafından özellikle bahsetmek istiyorum. Çünkü bu modelde stereo hoparlör mevcut. Hoparlör hem telefonun alt kısmında hem üst kısmında bulunuyor. Yani ses çıkışı telefonun ahizesinden gelmiyor.
5000 mAh kapasiteli bataryası var, bu noktada ERA 30 ile bir farkı yok. Ancak ERA 50’yi 33W hızlı şarj desteği sayesinde daha hızlı şarj edebilmek mümkün. Rakam vermek gerekirse yaklaşık 22 dakikalık bir sürede telefonun bataryasını yüzde 0’dan 50’ya şarj edebilirsiniz.
Telefon 128 ve 256 GB’lık iki model halinde satışta. 128’lik olan 9599 TL, 256’lık olan ise 9999 TL’den raflardaki yerini almış durumda.
İlk yorum yapan olun