
Sanjay Mehrotra, sektörün uzun süre düşük fiyatlarla satış yapmak zorunda kaldığını, bunun da şirketlerin üretim kapasitesini artıracak yatırımları finanse edememesine yol açtığını söyledi.
Son dönemde yeni bir akıllı telefon ya da bilgisayar satın almayı planlayanlar, fiyatların geçmişe kıyasla belirgin şekilde yükseldiğini fark etmiş olabilir. Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar, küresel bellek ve RAM sıkıntısı nedeniyle giderek daha pahalı hâle geliyor. Çoğu kişi bunun temel nedenini yapay zekâ şirketlerinden gelen yoğun talep olarak görse de Micron CEO’su Sanjay Mehrotra, son birkaç yılda bazı müşterilerin uyguladığı düşük fiyat baskısının da krizde önemli rol oynadığını söyledi.
CNBC’ye konuşan Mehrotra, bazı müşterilerin son yıllarda bellek fiyatlarının düşürülmesi yönünde yoğun baskı yaptığını, bunun da bellek üreticilerinin gelirlerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Buna bağlı olarak şirketler zarar etti ve yeni üretim kapasitesine yatırım yapabilecek finansal gücü bulamadı.
“Belirli müşteriler sektörümüzde fiyatları ciddi şekilde aşağı çekti. 2023 yılında fiyatlarımız önceki seviyesinin üçte birine kadar geriledi.” diyen Mehrotra, yaşanan fiyat baskısının sektör üzerinde büyük hasar bıraktığını belirtti.
Mehrotra ayrıca bellek sıkıntısının 2027 yılına ve sonrasına kadar sürebileceğini söyledi. Buna gerekçe olarak yeni üretim tesislerinin inşasının yıllar almasını ve yeni nesil bellek teknolojilerinin üretiminin çok daha karmaşık hâle gelmesini gösterdi. Micron, bu süreçte Idaho eyaletinin Boise kenti ile New York eyaletinin Syracuse kentinde kurulacak yeni bellek üretim tesisleri de dâhil olmak üzere üretim ve Ar-Ge yatırımlarına 200 milyar dolara kadar kaynak ayırmayı planlıyor.
Micron Baş Ticaret Sorumlusu Sumit Sadana da geçen hafta The Wall Street Journal’a verdiği röportajda benzer değerlendirmelerde bulundu. Sadana, bazı müşterilerin o dönemde yaşanan koşullardan faydalanarak daha düşük fiyat talep ettiğini söyledi.
“Fiyat konusunda aşırı agresif davranan birkaç müşteriye bunun yapıcı bir yaklaşım olmadığını söyledik. 2023 yılında çok düşük fiyatlar ve son derece zayıf kâr marjları nedeniyle sektör genelindeki birçok yatırım durduruldu.” ifadelerini kullandı.
Bellek üreticilerinin üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlarını azaltması, aynı dönemde yapay zekâ şirketlerinden veri merkezleri için gelen bellek çipi talebinin hızla yükselmesiyle aynı döneme denk geldi. Arz ile talep arasındaki dengenin bozulması ise bugün tüketicilerin karşı karşıya olduğu akıllı telefon ve bilgisayar fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
Geçtiğimiz hafta Apple, CEO Tim Cook’un fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu açıklamasının ardından Mac ve iPad modellerinin fiyatlarını 200 dolara kadar artırmıştı. iPhone modelleri henüz bu artıştan etkilenmedi. Ancak eylül ayında tanıtılması beklenen iPhone 18 serisinin de zamlı fiyatlarla satışa sunulacağı öngörülüyor.

İlk yorum yapan olun