Anthropic, Claude’u eğitmek için kullanılan veriler nedeniyle bir kez daha telif hakkı davasıyla karşı karşıya. Ancak bu kez yapay zeka şirketinin karşısında müzik endüstrisi var.
Sony Music ve Warner Music’in müzik yayıncılığı birimleri, Anthropic’in telif hakkıyla korunan şarkıları Claude yapay zeka modellerini eğitmek için yasa dışı şekilde kullandığını öne sürerek California’da şirkete dava açtı.
Reuters’a göre dava, telif hakkıyla korunan yaklaşık 20 bin müzik eserini kapsıyor. Anthropic CEO’su Dario Amodei ve şirketin kurucu ortağı Benjamin Mann de davalılar arasında yer alıyor.
Yayıncılar, Anthropic’in The Beatles, Taylor Swift ve Michael Jackson gibi sanatçılara ait şarkı sözlerini ve notaları izin almadan elde ettiğini iddia ediyor. Bunların bir bölümünün indirme yoluyla elde edildiği ve daha sonra Claude modellerinin eğitiminde kullanıldığı öne sürülüyor.
Davada ayrıca Claude’un, kendisine uygun komutlar verildiğinde telif hakkıyla korunan şarkı sözlerini yeniden üretebildiği ve bu eserleri, şarkı yazarlarının oluşturduğu içeriklerle rekabet edebilecek yeni şarkı sözleri üretmek için kullanabildiği iddia ediliyor.
Tahmin edilebileceği üzere davanın potansiyel olarak en maliyetli kısmını talep edilen tazminatlar oluşturuyor. Sony ve Warner, kasıtlı olarak ihlal edildiği tespit edilen her bir telif hakkı için 150 bin dolar talep ederken, Anthropic’in söz konusu eserleri kullanmaya devam etmesini engelleyecek bir mahkeme kararı da istiyor.
Bu, Anthropic’in müzik alanında telif hakkı anlaşmazlığıyla karşı karşıya kaldığı ilk olay da değil. Universal Music Group ve diğer yayıncılar, Claude’u eğitmek için şarkı sözlerinin kullanıldığı iddiasıyla 2023 yılında şirkete dava açmıştı.
Ancak yeni dava, Anthropic’in kitap yazarlarıyla yaşadığı ayrı telif hakkı mücadelesinde yaşananlar nedeniyle şirket açısından özellikle sıkıntılı bir döneme denk geliyor.
Anthropic’in eğitim verilerini yasa dışı yollarla elde etmekle suçlandığı ilk olay da bu değil. Geçen yıl ABD’li bir federal yargıç, Anthropic’in yapay zeka modellerini eğitmek amacıyla telif hakkıyla korunan kitapları kullanmasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında olduğuna hükmetti. Bu karar, telif hakkıyla korunan materyallerle bir model eğitmenin dönüştürücü nitelikte kabul edilebileceğine işaret etmesi nedeniyle yapay zeka şirketleri açısından önemli bir kazanım oldu.
Ancak kararda oldukça önemli bir ayrıntı vardı.
Yargıç ayrıca Anthropic’in, daha sonra yapay zeka eğitiminde kullanmayı planladığı gerekçesiyle milyonlarca korsan kitabı şirketin “merkezi kütüphane” olarak adlandırdığı bir arşivde tutma hakkına sahip olmadığına hükmetti. Temelde, telif hakkıyla korunan materyaller kullanılarak bir yapay zeka modelinin eğitilmesi ile söz konusu materyallerin yasa dışı yollarla elde edilmesi iki ayrı mesele olarak değerlendirildi.
Müzik yayıncılarının bu davada dikkat çektiği nokta da tam olarak bu. Yayıncılar, söz konusu veri setlerinin telif hakkıyla korunan şarkı sözleri ve notaları da içerdiğini iddia ediyor. Anthropic’in yazarlarla yürüttüğü hukuki mücadele sırasında ortaya çıkarılan kanıtlar şimdi başka bir telif hakkı sahibi grup tarafından şirkete karşı kullanılıyor.
Anthropic sonunda yazarların açtığı toplu davayı sonuçlandırmak için 1,5 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Uzlaşma, telif hakkıyla korunan yaklaşık 500 bin kitabı kapsarken, eser başına yaklaşık 3 bin dolarlık bir ödemeye karşılık geldi.



