
Merhaba herkese. Yepyeni bir inceleme videosuyla karşınızdayım. Bu kez konuğum Casper’ın yeni akıllı telefon modeli VIA X30 Plus olacak. Daha önce izleyenleriniz hatırlayacaktır, VIA F30 Plus modelini yine bu ekranlarda karşınıza getirmiş ve özelliklerini konuşmuştuk. Şimdi Casper çıtayı biraz daha yukarı çekerek bulunduğu segmenti hareketlendireceğe benziyor. O halde sözü çok uzatmadan VIA X30 Plus’ın öne çıkan özelliklerine yakından bakalım ve deneyimlerimi sizlerle paylaşayım.
Telefon pazarında yerli markaları daha sık görmek açıkçası hoşuma gidiyor. Hem rekabet artıyor hem de çok daha uygun fiyatla gelişmiş özelliklere sahip telefonları kullanabiliyoruz. Casper dediğimde aklınıza zaten muhtemelen Nirvana, Excalibur gibi artık kendi marka adıyla yarışan alt markalar aklınıza gelmiştir. Ama elbette Casper’da bundan fazlası var. Şirketin iddialı olduğu ürünleri arasında aynı zamanda akıllı telefonlar da var.
İlk çıkan modellerden bu yana Casper kullanıcıların önerilerini ve eleştirilerini göz önünde bulundurmuş ve yeni modeller raflardaki yerini aldıkça da aslında Casper’ın çıtayı daha da yükseğe çektiğine şahit oluyoruz.
VIA X30 Plus da bu çalışmaların son meyvesi. Giriş/orta segmentte kendini konumlandıran telefon, rekabet içinde olduğu diğer telefonlarla karşılaştırıldığında bazı önemli avantajlar getiriyor. Bunların hepsine tek tek değineceğim, ama önce isterseniz tasarımından konuşarak başlayalım.
VIA X30 Plus iki farklı renk seçeneğine sahip: Biri platin gümüş diğeri de platin antrasit. Her iki renkte birbirine yakın tonlara sahip ve hoş görünüyor. Ama renginin de ötesinde arka yüzeydeki ışığın yansımaları bence güzel duruyor. Işığı aldığı açıya göre ışığı şık bir şekilde yansıtıyor ve telefona farklı bir hava katıyor.
Ön kamera sol üst köşede konumlandırılmış. Arka yüzde de üçlü kamera kurulumu mevcut. Sağ kısımda ses açma/kapama butonları ile birlikte parmak izin sensörü olarak da kullanabildiğimiz güç tuşu bulunuyor. SIM kart yuvası, Type-C girişi ve hoparlör ızgarası da alt kısımda.
Telefonu kullanmaya başladığınızda ilk fark ettiğiniz şey cihazın ooldukça ince ve avuca tam oturan bir tasarıma sahip olması. Bu da ergonomik bir kullanım sağlıyor, haliyle uzun süreli kullanım rahatsızlık yaratmıyor.
IPS paneli ile birlikte 6.5 inç büyüklüğünde bir ekranımız var. İdeal büyüklükte diyebilirim. 2400×1080 piksel ekran çözünürlüğü sağlayan ekran, bir yandan da 20:9 ekran gövde oranına sahip. Ekran parlaklık seviyesi söz konusu olduğunda da 550 NIT seviyesi görülüyor. Bu seviye önemli, çünkü arkadaş ışığın geldiği anlarda telefonun ekranını görememek gerçekten can sıkıcı ve parlaklığı sonuna kadar açsak bile telefonu rahat kullanamayabilyoruz. Ancak VIA X30 Plus’ın sağladığı 550 NIT seviyesi bu sorunu kullanıcısına yaşatmıyor.
Ekranla ilgili bir başka önemli nokta da 90 Hz yenileme hızını sağlıyor olması. Telefonun kurulumunu yaptığımda ilk olarak 60 Hz ile çalıştığını fark ettim. 90 Hz olarak ayarı güncelleyince akıcılığı hemen fark ediyorsunuz. Menüde dolaşırken, oyun oynarken veya bir uygulamayı kullanırken iyileştirilmiş bir kullanıcı deneyimi elde ediyorsunuz.
İşlemci noktasında MediaTek G99 tercih edilmiş. 6 nm sürecinde üretilen 2.2 GHz hızındaki bu 8 çekirdekli işlemcinin sağladığı iki önemli avantaj var: MediaTek HyperEngine 2.0 Lite teknolojisi sayesinde performans tarafında bulunduğu segmentte iyi iş çıkarıyor, kullanıcıların ihtiyacını karşılıyor. CPU, GPU ve bellek daha akıllı ve dinamik bir şekilde yönetiliyor. Diğer yandan da daha az güç tüketiyor, bu da haliyle batarya ömrü için iyi bir şey.
İşlemciden bahsetmişken performansı belirleyen bir başka önemli donanım bileşeni olan RAM’e geçelim. VIA X30 Plus 8 + 8 GB RAM’le geliyor. 8 GB fiziksel RAM’e ayrıca 8 GB sanal RAM eşlik ediyor. Bu sayede telefon çok daha hızlı bir şekilde çalışıyor. Mesela birden fazla uyglamayı kullanırken telefonunuz darboğaza girmiyor ve iş yükü bu telefona ağır gelmiyor. Bu da telefonun uzun yıllar yüksek performanstan ödün vermemesini sağlıyor.
Sanal RAM’e ulaşmak için Ayarlar > Depolama > Hafıza Ayarlama yolunu takip ediyorsunuz. Bu bölüme girerek Sanal RAM’le ilgili ayarlara müdahale edebiliyorsunuz.
8 + 8 GB’lık RAM’e 256 GB’lık dahili hafıza eşlik ediyor. Depolama noktasında da yeterince büyük yerimiz var diyebiliriz. Ama bu da yetmez derseniz SD kart ile toplam hafızayı 512 GB’a kadar yükseltebiliyorsunuz.
Bu telefonun beğendiğim bir başka özelliği de NFC özelliğini desteklemesi. Bu seviyedeki pek çok telefonda eksik bulduğum bir özellik, Casper’ın bunu unutmamış olması bence önemli. NFC sayesinde 10 cm gibgi kısa bir mesafeden kimlik doğrulama, yazma, okuma, bağlantı kurma ve elbette ödeme gibi işlemleri kolayca yapabiliyorsunuz. Bu da bize hem rahatlık hem de zamandan tasarruf sağlıyor.
VIA X30 Plus’ın arka yüzünde üçlü kamera kurulumu var. 50 MP çözünürlüğünde görüntü alan ana kameraya 8 MP ultra geniş ve 2 MP bokeh kamera eşlik ediyor. Ön yüzde de 13 MP bir kamera mevcut.
50 MP’lik ana kamera işini iyi yapıyor. Yüksek çözünürlükte aldığı görüntülerde detaylar oldukça belirgin ve anı ölümsüzleştirirken detayların kaybolmaması kıymetli. Ultra geniş de geniş açıdan fotoğraf çekmek istediğimizde imdadımıza yetişiyor ve işini iyi yapıyor. Fotoğraflarınıza derinlik katmak ve portre fotoğraflarınıza sihirli dokunuş yapmak için de bokeh kamera size yardımcı oluyor.
Hava karardığında da yakaladığı görüntüleri beğendim. Loş ortamlarda gece modunu kullanarak yapacağınız çekimlerde VIA X30 Plus sizi hayal kırıklığına uğratmıyor. Selfie kameramız da hem açı hem de ışık ve netlik olarak beklentileri karşılayacak düzeyde.
Gece modu dışında yavaş çekim, hızlı çekim, panaroma gibi farklı fotoğraf modlarını kullanabileceğiniz gibi Pro ayarı üzerinden de fotoğraf çekimleriniz için ince ayarlara ulaşabiliyorsunuz.
Gelelim batarya ömrüne. VIA X30 Plus, 4600 mAh kapasiteli bataryadan enerjisini alıyor. Bir gün süresince priz derdiniz olmuyor. Ama tabii ki bu dediğim kullanımınıza göre de değişebilecek bir şey. O yüzden ortalama üzerinden konuşacak olursak uzun bir batarya ömrü var diyebilirim. Ama sadece uzun batarya ömrü yetmez, hızlı şarj teknolojisi de önemli. Priz başında saatlerce telefonun şarj olmasını beklemek artık can sıkıcı. Casper, bu açıdan kullanıcıların seveceği bir şey yapmış ve 30W’lık hızlı şarj adaptörünü kutuya koymuş. Bu adaptörle telefonunuzu şarj ettiğinizde 30 dakikalık sürede 0’dan yüzde 60’a dolum yapabiliyorsunuz. Pili 0’dan yüzde 100’e şarj etmek için de 80 dakikalık bir süre yetiyor.
Casper’ın paylaştığı verilere göre VIA X30 Plus 17 gün standby süresi, 10 saat video izleme, 28 saat müzik dinleme ve 8 saat de YouTube’ta video izleyecek batarya ömrü vadediyor.
Android 12 işletim sistemi kurulu olarak gelen VIA X30 Plus, biyometrik güvenlik tarafında parmak izi sensörü ve yüz tanıma teknolojilerini kullanıyor.
Son olarak kutu içeriğinden bahsedeceğim. Çünkü kutu içeriklerini artık birçok marka zayıf bırakıyor. Mutlaka eksik bir şey var yani. Ya kulaklık yok, ya şarj adaptörü yok, ya telefon kılıfı ya da ekran koruması yok, ya da hiçbiri yok. VIA X30 Plus bu açıdan doyurucu bir kutu içeriğine sahip. Type-C girişini kullanan kulaklık, şarj adaptörü ve kablosu, ekran koruması ve telefon kılıfı ile birlikte size sonradan ek harcama yaptırmayacak şekilde ful paket bir telefon veriyor.
Sonuç itibariyle Casper VIA X30 Plus bulunduğu segmentin iddialı modellerinden biri ve kullanacağı telefonda şık tasarıma önem veren, teknolojiyi takip eden, kısacası öğrenci olsun profesyonel olsun herkese hitap eden bir telefon.
İlk yorum yapan olun