Bu hızlı adımlarla Facebook verilerinizin gizliliğini ve güvenliğini sağlayın

Sosyal medya platformu teknik olarak herhangi bir ihlal olmadığını söylese de, Facebook şimdiye kadarki en kötü veri sızıntısı skandallarından biri tarafından vuruldu. Veri analizi firması Cambridge Analytica ve bağlı davranış araştırma şirketi Strategic Communication Laboratories, Facebook’un web sitesini akademik araştırmacı Aleksandr Kogan’ın yardımıyla yaklaşık 50 milyon FB kullanıcısının kişisel Facebook bilgilerini elde etmek için kötüye kullandığı iddia edildi.

Ama asıl soru, şirketin bunu nasıl yaptığı? Verileri nasıl elde etti? Cevap, Facebook’ta yaptığınız tüm o sevimli hayvan testleri ve rastgele kişilik testleri. Evet, şirketin Facebook’a koyduğu kişisel ayrıntıları elde etmesi için silahı oynayan bu API kullanan üçüncü taraf uygulamalar.
Veriler thisisyourdigitallife adlı bir uygulama aracılığıyla toplandı. Fb’deki diğer herhangi bir uygulama gibi, kurulum sırasında belirli Facebook ayrıntılarına erişim izni istedi. Uygulama geliştiricisi Aleksandr Kogan, yalnızca kullanıcının ayrıntılarını değil, aynı zamanda uygulamayı yükleyen herkesle arkadaş olan kişilerin verilerini de sifonladı. Bu ayrıntılar, Trump’ın seçimi kazanmasına yardımcı olan algoritma oluşturmak için kullanıldı.

Bütün bunlar korkutucu geliyor. Bu skandal, kişisel bilgilerimizin Facebook’ta güvende olmadığını hatırlatıyor. Ayrıntılar, pek de iyi olmayan başka nedenlerle kolayca kötüye kullanılabilir. Ee ne yapıyorsun? Facebook hesabınızı silmek bir seçenektir, ancak bunu herkes yapamaz. Birçoğu Facebook’u bağlantıda kalmak veya en azından eski arkadaşlarıyla iletişim halinde kalmak için kullanıyor. Facebook ile veri paylaşımınızı sınırlandırmak için bazı hızlı ve kolay adımlar vardır. Bunlar, Facebook’ta paylaşılan kişisel bilgilerinizin daha güvenli olmasını sağlayacaktır. Bir göz at:

1. Üçüncü taraf uygulamalara veda edin: Önce bunu yapın! Evet, boş zamanlarında Facebook’ta rastgele sınavlardan ve testlerden hoşlanan Facebook kullanıcılarından biriyseniz, bu sizin için. Şunu yapmayı kes. API kullanan bu üçüncü taraf uygulamaları, sonuç vermek için bazı kişisel Facebook bilgilerinize erişmek ister.

Farkında olmadan tüm kişisel bilgilerinizi Facebook’a vermekten kaçınmak için Facebook sayfanızdaki Uygulamalar bölümüne gidin. En üstte şu ana kadar kullandığınız tüm uygulamaların bir listesini göreceksiniz. Sayfanızdaki Uygulamalar, Web Siteleri ve Eklentiler seçeneğini bulmak için aşağı kaydırın, düzenle’yi tıklayın ve tüm üçüncü taraf uygulamalarını kapatın. Goibibo ve Bookmyshow gibi uygulamalara izin verdiyseniz, tüm uygulama listesini gözden geçirmeli ve kaldırmak için her bir uygulamayı tek tek seçmelisiniz.

2. Konum hizmetlerinizi kapatın: Konum verileri, diğer birçok kişisel verinize ulaşmanın en kolay yollarından biridir. Kapatmak veya Facebook erişimini sınırlamak için Hesap Ayarları> Konum’a gidin> Facebook erişimini kapatın.

3. Gönderi paylaşım ayarlarınızı sınırlayın: Bu, Facebook’ta ASAP’ta düzeltmeniz gereken bir sonraki önemli şeydir. Ayarlar> Gizlilik’e gidin> ‘Gelecekteki yayınlarınızı kimler görebilir?’ Seçeneğini değiştirin. “sadece arkadaşlar” a. Ayrıca geçmiş gönderilerinizi yalnızca arkadaşlarınızla sınırlayabilirsiniz. Bu, tüm geçmiş Facebook gönderilerinizi yalnızca arkadaşlarınızla sınırlayacaktır.

4. Etiketlemeleri inceleyin ve sınırlayın: Gizlilik altında, “Zaman Çizelgesi ve Etiketleme” seçeneğini bulacaksınız. Bu, zaman çizelgenize kimlerin gönderi yapabileceğini kontrol eder. Seçeneği yalnızca ben ve arkadaşlarımla sınırlayın. Ayrıca, zaman çizelgenizde görünür olmadan önce, etiketlendiğiniz gönderilerinize ve gönderilerinize kişilerin eklediği etiketleri inceleme ayarlarını etkinleştirdiğinizden emin olun.

5. Facebook Yüz tanımaya hayır deyin: Evet, bu tür ayarlar Facebook’ta da mevcuttur. Gizlilik altındaki ayarlar kümesinin ortasında gizlenmiş, Yüz tanıma okuyan bir seçenek bulacaksınız. Üstüne tıkla. “Bir fotoğrafta veya videoda olup olmadığınızı anlamak için sistemimiz bunu profil resminizle ve etiketlendiğiniz fotoğraf ve videolarla karşılaştırır. Bu, diğer fotoğraflarda ve videolarda ne zaman olduğunuzu bilmemizi sağlar, böylece daha iyi şeyler oluşturabiliriz deneyimler, “Facebook’un verdiği mesaj bu. Doğrudan “Facebook’un sizi fotoğraflarda ve videolarda tanıyabilmesini ister misiniz?” ve Hayır’ı seçin.

6. Kişisel bilgilerinizi kaldırın veya sınırlayın: Son işlem Hakkımda bölümünüzü düzenlemektir. Bu, Facebook ile veri paylaşımınızı sınırlandırmak içindir. Bunun için sayfanın sağ köşesinde verilen soru işareti simgesine tıklayın. Gizlilik kontrolü’nü seçin. Tüm verilerinizi buradan silebilir veya gizleyebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.