MSI Summit 13 AI+ Evo inceleme

Bildiğiniz laptopları unutun. Bugüne kadar gördüğüm en uzun batarya ömrüne sahip laptop elimde. 22 saatlik batarya ömründen söz ediyorum. Bir laptopta böylesi uzun bir batarya ömrü hiç gördünüz mü? Ben görmedim açıkçası. Tam şarj ediyorsunuz ve ortalama bir kullanımda 22 saat boyunca prize ihtiyacınız olmuyor. Özellikle de laptopunu yanından ayırmak istemeyenler için müthiş bir şey, ince, hafif, güçlü ve uzun batarya ömrü ile tam da profesyonellere ve iş hayatında laptopunu yanından ayırmayanlara göre bir laptop. Evet MSI Summit 13 AI+ Evo’dan bahsediyorum. Tüm bu saydığım noktaları detaylıca anlatacağım size. O halde sözü daha fazla uzatmadan gelin, MSI’ın bu profesyonellere yönelik bu çözümüne yakından bakalım. Hadi başlıyoruz! – DEVAMI …


Yaklaşık üç haftadır bu laptopla yatıp kalkıyorum desem yeridir. Toplantılara beraber gidiyoruz, kafede beraberiz, evde beraberiz, işte ofiste beraberiz. Herhalde uyurken bir tek uzak duruyorumdur kendisinden. Tüm bunları MSI’ın bu laptopuyla yapabilmek çok keyifli ve verimli. Daha kutusundan çıkardığım ilk anda zaten tasarımıyla beni etkisine aldı. Çok şık bir laptop yapmışlar. Tasarımındaki ana hatları, kullanılan malzeme cihazın premium kalitesini ilk bakışta hissettiriyor.

Merak edenler için modelin tam adını da paylaşayım: MSI Summit 13 AI+ A2VM. Anlatırken Summit 13 şeklinde yazacağım.

Şimdi bu müthiş laptopa geri dönelim. Tasarımı bildiğimiz MSI ürünlerinden biraz farklı. Genelde MSI’dan bahsediyorsak güçlü oyuncu çözümleri, laptopları akla geliyor. Ama MSI sadece oyunculara hitap eden bir marka değil ve aslında uzun bir süredir iş ve profesyonel dünyaya hitap eden çok güzel ürünler çıkarıyor. Summit serisi de aslında buna güzel bir örnek. MSI Summit 13, aslında iş dünyasına yönelik geliştirilen ve yapay zekanın gücünü arkasına alan son teknolojiyi kullanan bir laptop. Tasarımıyla, işlemcisiyle, ekranıyla ve uzun mu uzun batarya ömrüyle beraber takım tamamlanıyor ve ortaya uzun yıllar kullanıcısına ayak uydurabilecek bir notebook çıkıyor.

Laptopu çevreleyen bakır hat hoş bir hava katmış. MSI logosu dahil tasarım gayet sade ve minimal. Göz yoracak bir şey yok, ne gerekiyorsa o var, ama sonuçta sürekli yanımızda olacağı için şık görünmesi de elbette önemli. MSI da bunu ihmal etmemiş ve tasarım noktasında ince dokunuşlar yapmış. Kullanılan magnezyum alaşım kasa oldukça sağlam ve kalitel duruyor, renkleri de bu şık tasarımı destekliyor.

Ekranın hemen üzerinde ufak bir çıkıntı görüyoruz. Bu çıkıntı laptopun ekranını daha rahat açmamız için özel olarak tasarlanmış. Kapak zaten iyi bir menteşe sistemini kullanıyor ve tek elle ekranı rahatlıkla kaldırıp açabiliyorsunuz.

MSI Summit 13’ün en çarpıcı özelliği en başta söylediğim gibi batarya performansı. İşim gereği pek çok laptop kullandım ve batarya ömründe 22 saati bulanı göreni inanın hiç görmedim. Batarya ömrü önemli, hem de çok önemli. Siz bir marka olarak iş dünyasına, kurumsal hayata bir çözüm sunuyorsanız batarya ömrünü olabildiğince uzun tutmanız gerek. çünkü sürekli hareket halindesiniz ve priz başına sizi mahkum etmeyen bir laptop elbette önemli. Bu laptopu kullanırken şarj etmeyi unutup evden çıktığım da oldu. Ama beni yine yarı yolda bırakmadı ve işlerimi halledebildim.

1,5 cm kalınlığında ve yaklaşık 1,3 kg ağırlığında. Gayet ince bir tasarımı var. Ağırlığına gelince… Dünyanın en hafif laptopu değil, zaten MSI’ın da böyle bir iddiası yok, ancak sunduğu güçlü performans ve beraberinde uzun batarya ömrü, bu ağırlığın ikinci, hatta üçüncü plana düşmesini sağlıyor. Bu kompakt tasarımı sayesinde laptop çantanızda yer kaplamıyor ve zaten uzun pil ömrü olduğu için şarj adaptörünü de yanınıza almasanız olur, nasılsa 22 saat pil ömrü var. Bunu yapınca zaten çantanız iyice hafifliyor. Yanınıza mouse almasanız o bile dert değil. Sadece touchpad ile değil, dokunmatik ekranı sayesinde cihazı esnek bir şekilde kullanabiliyoruz.

Şimdi bakıyorsunuz, ince, hafif bir laptop. Acaba böylesi bir laptop gerçekten dayanıklı bir yapıda mı? Bu zarif hali sizi şaşırtmasın, çünkü MSI bu laptopa askeri sınıf dayanıklılık sertifikası sağlamış, yani ufak tefek kazalar söz konusu olduğunda korkmayın, öyle çıtkırıldım bir laptop değil.

Touchpad gayet büyükçe bir yapıda ve kullanım olarak size geniş bir alan bırakıyor. Çoklu dokunma kısa yollarını da destekliyor. Laptopumuz küçük olmasına karşın klavye tuşlarının büyüklüğü dikkat çekici. Klavye tuşları arkadan aydınlatmalı ve yumuşak dokunuşlarla tuşlama yapabilmek çok iyi. Uzun saatler çalışırken sizi yormayan bir yapı var. Klavyede aynı zamanda Copilot butonu da görüyoruz, ki adında AI geçen bir laptop kullanıyorsanız bunu görmek hiç şaşırtıcı değil elbette. Copilot tuşuna bastığımızda Copilot’a hızlıca erişebilirsiniz.

Yapay zekanın gücünden MSI Center yazılımı üzerinden de yararlanabiliyoruz. Burada Uç Performans, Dengeli, Silent ve Süper Pil Ömrü seçenekleri arasında seçim yapabiliyoruz ve ihtiyacımıza göre kullanıcı senaryosunu buradan değiştirebilmek mümkün. Ancak bu işi yapay zekaya artık devredebiliyoruz ve MSI AI Engine sayesinde çeşitli ayarlarla uğraşmak zorunda kalmadan zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi MSI Summit 13 AI+ Evo gerçek bir yapay zekalı bilgisayar ve bunu sözde değil, özde pek çok kullanım senaryosunda bize gösteriyor.

Parmak izi sensörü klavyenin hemen altında ve her defasında tek tek şifre girme derdinden bizi kurtarıyor. Aynı zamanda parmak izi sensörü dışında yüz tanıma teknolojisinden de yararlanabilirsiniz.

Bu laptop tek formda kullanılmıyor. İkisi bir arada diyebileceğimiz bir çözüm kullanıyoruz. İster normal laptop formunda kullanın, isterseniz ekranı tersine katlayın ve bir tablet olarak kullanın. Ekran zaten dokunmatik olduğundan tablet kullanmaktan farksız hale geliyor. Hatta MSI Summit 13 yalnız da gelmiyor, beraberinde MSI Pen 2 adında özel bir kalem de geliyor. Ekranı tablet formuna çevirerek kalemle çizimler yapabilirsiniz. Kalem manyetik olarak laptopun sol kenarına yapışıyor ve o kısımda herhangi bir port yok. Oldukça sağlam bir şekilde yapışıyor ve laptopu elinizde taşırken kalemi ayırmanıza gerek yok, düşmesi çok ama çok zor. Bu manyetik yapı üzerinden kalemimiz şarj olmuyor. Bu nedenle kalemi şarj etmek için üzerindeki USB Type-C yuvasını kullanarak şarj etmeniz gerekiyor.

MSI Pen 2 ile ilgili ufak bir ekleme daha yapayım. Kalemin ucunu da değişebiliyoruz. Kalemin uçlarının bulunduğu minik bir paket var ve farklı incelikteki uçlar da elimizin altında.

Şimdi de ekrana yakından bakalım. 13.3 inç’lik bir ekranımız var ve IPS panel kullanıyor. Aynı zamanda 16:10 en boy oranına sahip. Böylece dikey olarak ekrana daha fazla içerik sığabiliyor. Bu da haliyle verimliliği artırıyor. FHD çözünürlük desteği sunuyor, yani 1920×1200 piksel çözünürlükte çalışıyor. Şu bir gerçek ki daha yüksek çözünürlük sunan bu segmentte başka laptoplar var. Ancak MSI burada bataryaya yoğunlaştığı için daha çözünürlüğü düşük tutmayı tercih etmiş.

Ekranda renkler doygun, parlaklık ve keskinlik de yeterli. Ancak daha iyi kontrast ve keskinlik de olabilirmiş. MSI’ın OLED monitörlerini de düşünecek olursak bu laptopta bir OLED ekran görmeyi isterdim açıkçası.

MSI bu laptopu iş hayatına odaklı olarak geliştirdiği için bu yönde gizlilik noktasında da bir dizi özelliği kullanıcısına sunuyor.  Ses iyileştirmeleri ile birlikte FHD çözünürlüğünde görüntü alabilen webcam, online toplantılarınız için gayet yeterli bir kalite sunuyor. İhtiyaç duymadığınız anlarda fiziksel olarak webcam’ı ekranın üst kısmındaki noktadan kapatabiliyoruz. Bunu sadece yazılım üzerinden yapabildiğiniz laptoplar da var, ama yeterli değil. Bence fiziksel olması daha fazla güven veriyor. Aksi halde kullanıcılar üçüncü parti çözümlere başvurabiliyor ve  kameranın üzerine bant çekmeye varan eylemlere  kalkışabiliyor. Ki bunu yıllarca gördük. Çok pratik bir yöntemde MSI bunu çözüyor.

Ayrıca bu laptop kızılötesi özellikli bir kamera sistemine sahip. Yani laptopun ekranına bakıp bakmadığınızı kontrol ediyor ve kafanızı çevirdiğinizde ya da ekran başından ayrıldığınızda ekranı karartıp kapatabiliyor. Kendinizi iş yerinde hayal edin, bu özellik fazlasıyla faydalı olmaz mı sizce? Ekranı kilitlemeyi unutup bilgisayarın başından ayrılsanız da artık dert değil.

Şimdi de performansa odaklanalım. MSI Summit 13 Intel’in güncel nöral işlem birimi sayesinde yüksek işlem kapasitesine sahip 8 çekirdekli Core Ultra 7 258V işlemcisiyle geliyor. Bu işlemcinin çekirdekleri akıllı telefonlardan da aşina olduğumuz üzere performans ve tasarruf çekirdekleri olmak üzer iki gruba ayrılmış. Bu da şunu sağlıyor: Performansın gerekmediği durumlarda tasarruf odaklı çekirdekler ipleri eline alıyor ve bilgisayarın daha uzun bir batarya ömrü sunmasına imkan veriyor. TSMC’nin yarı iletken teknolojisi kullanılarak üretilen bu mobil işlemci platformu hem yüksek performans hem de uzun batarya ömrü vadediyor. Ama daha da önemlisi şu: Laptop güce bağlı değilken de performansını koruyabiliyor. Daha önce uzun batarya ömrü iddiasında olan Windows’lu bilgisayarlarda kullanım deneyimi bilgisayarın güce bağlı olup olmamasına göre değişkenlik gösteriyordu. Bu yeni yonga seti işte bu nedenle oldukça önemli ve ezberleri bozuyor.

Prizdeyken ve prize bağlı değilken yaptığım farklı farklı testler de bunu doğruladı ve her iki kullanım senaryosunda da benzer performans sonuçları aldığımı söyleyebilirim.

Summit 13 daha çok bir iş laptopu olsa da içinde yer alan Intel ARC 140V GPU başarılı bir grafik performansı sunuyor. Üstelik tüm bunları yaparken x86 mimarisini de terk etmiyor. Böylece favori uygulamalarınızı herhangi bir emülatöre ihtiyaç duymaksızın çalıştırabilirsiniz.

Laptop’umuz 70 watt saatlik bir batarya kapasitesine sahip. Bu sayede 22 saati bulan bir batarya ömrüne sahip. Ama zaten buraya kadar anlattıklarımda bir şeye dikkat etmişsinizdir: Donanımlar yüksek performans gösteriyor ama bunu yaparken bataryaya yük bindirmiyor ve hepsi bir araya gelince de bu uzun ömürlü bataryaya sahip oluyoruz.

Laptopumuzu şarj etmek oldukça kolay ve 67W hızlı şarjı destekliyor. Ayrıca Power Delivery destekli adaptörleri de kullanarak bu şarj hızını elde edebilirsiniz. Bu da örneğin işe giderken ya da seyahate çıkarken telefona ayrı laptopa ayrı şarj adaptörü almamıza gerek bırakmıyor ve yanınızdaki tüm cihazları tek bir adaptörle şarj etme kolaylığını elde ediyorsunuz.

Bağlantı teknolojilerini de atlamayalım, MSI bu noktaya da ayrı bir önem vermiş. WiFi 7 ve Bluetooth 5.4 bağlantı teknolojileri ile geliyor. Bu da en güncel bağlantı ara birimlerini kullanarak en kararlı ve hızlı bağlantıları kurabilmemizi sağlıyor. Bu laptopu ileriye dönük yıllarca kullanacağımızı düşünürsek böylesi yeni teknolojilerin desteklenmesi son derece önemli.

Bağlantılardan bahsediyoruz madem, cihaz üzerindeki portlara yakından bakalım. Cihazın sol kısmında iki adet Thunderbolt ve Display Port destekli USB-C destekli girişe ek olarak bir de USB 3.2 Gen1 yuvası da mevcut. Bu iki USB-C girişini şarj için kullanabilmek mümkün. Sağ kısımda ise 8K çözünürlüğünde 60 Hz ya da 4K çözünürlüğünde 120 Hz’e kadar görüntü aktarım desteği sunan HDMI 2.1 girişi var ve yanında da Combo kulaklık girişi mevcut.

MSI oyuncu çözümleriyle olduğu kadar profesyonellere, içerik üreticilerine ve iş dünyasına yönelik böyle kullanışlı ürünler de sunuyor. MSI Sumit 13 AI+ Evo da buna çok güzel bir örnek. Eğer siz de bir laptopta incelik, hafiflik, uzun batarya ömrü, güçlü işlemci ve gerçek bir yapay zeka desteği arıyorsanız bu laptop tam da size göre. Ben bir süredir kullanıyorum ve genel olarak memnun kaldığımı söyleyebilirim. Her şeyini geçtim, bataryası bile bu laptopu almak için güçlü bir neden bence.

Detaylı bilgi ve güncel fiyat için tıklayın.

 

Sponsorlu İçerik


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.