Apple’ın yeni çipleri: M1 Pro ve M1 Max

Apple bugün düzenlediği etkinlik ile birlikte yeni AirPods modellerini ve MacBook modellerini tanıttı. Birçok yeni ürünün tanıtıldığı etkinlikte MacBook Pro ile birlikte yeni çiplerde tanıtıldı. M1 Pro ve M1 Max isimli çipler rakiplerini toz yutturacak!

Apple bugün düzenlediği etkinlikte yeni çipleri M1 Pro ve M1 Max ile çıtayı oldukça yükseğe taşıyacak gibi duruyor. Dizüstü bilgisayarlarda Apple’ın üstünlüğü tartışılmaz bir gerçek. ARM tabanlı işlemciler sayesinde bu başarıyı elde eden Apple yeni çıkardığı çipler ile üstünlüğü devam ettirecek gibi duruyor. M1 Pro 200 GBps’ye kadar bellek bant genişliği ve 32 GB’a kadar birleşik bellek desteği ile gelirken M1 Max ise 400 GBps’ye bellek bant genişliği ve 64 GB’a kadar birleşik bellek desteği sunuyor.

Birçok dizüstü bilgisayarda bu durum 16 GB’a kadar destekleniyor. Yani diğer dizüstü bilgisayarlara göre Apple’ın yeni işlemcisi M1 Max, grafik yoğunluğunu ve iş akışını 4 kat daha hızlı halledebiliyor. Ayrıca birçok dizüstü bilgisayar tam potansiyeline şarja takılıyken ulaşabiliyor. Şarja takılı olmadıkları durumlarda güçleri yüzde 50 daha azalıyor. Ancak Apple’ın bu yeni işlemcilerini kullanan bilgisayarlarda böyle bir sorun bulunmuyor.

Yani her türlü M1 Pro ve M1 Max işlemciye kullanan bilgisayarlar, şarja takılı olup olmadığı fark etmeksizin aynı gücü kullanabiliyor. 5nm teknolojisi ile üretilen M1 Pro’nun 10 çekirdekli CPU’su bulunurken, M1 Max’de de 10 çekirdekli CPU tercih edilmiş. Ancak GPU tarafında işler değişiyor. M1 Pro’da GPU 16 çekirdek olurken, M1 Max’de GPU 32 çekirdeğe sahip. İki çipte de Neural Engine teknolojisi tercih edilmiş.

Bu teknoloji 16 çekirdekli ve saniyede 11 trilyon işlem yapabiliyor. İşlemcilerin aynı anda ekran desteği tarafında ise M1 Pro’da iki ekran desteklenirken M1 Max’de dört ekran destekleniyor. M1 Pro’da 33.7 milyar transistör bulunurken, M1 Max işlemcide ise 57 milyar transistör bulunuyor. İki çipte de Thunderbolt 4 teknolojisi bulunuyor. Aynı zamanda işlemciler sayesinde yerleşik olarak gelen kameranın da performansı iyileştirilmiş durumda. 1080P kalitede çeken kameranın görüntü kalitesi Neural Engine ile birlikte geliştirildi. M1 Max işlemcisi yeni tanıtılan 16 inç MacBook modellerinde kullanılacak. M1 Pro işlemcisi ise etkinlik kapsamında tanıtılan 16 inç ve 14 inç MacBook modellerinde bulunuyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.