Google’dan İHA projesi: Project Wing!

Google’ın sürücüsüz otomobillere yönelik ilgisi birkaç yıldır teknoloji dünyasının en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ancak şirketin üzerinde çalıştığı otonom taşıt projeleri sürücüsüz otomobille sınırlı değil. BBC ve The Atlantic Google X ekibinin iki yıldır üzerinde çalıştığı ve Project Wing olarak anılan insansız hava araçlarıyla dağıtım projesini ortaya çıkardı. Söz konusu sistem, Amazon’un geçtiğimiz yılın sonunda duyurduğu Prime Air servisiyle ciddi benzerlikler taşıyor.

Google hava araçlarının ürün teslimatında kullanılabileceğini belirtse de, projenin temel amacı olarak felaketlerden sonraki kurtarma faaliyetleri gösteriliyor. BBC’ye konuşan Google X ekibinden Astro Teller, insansız hava araçlarından sadece birkaç tanesinin bile acil durumlarda pek çok kişiye hizmet sağlayabileceğini dile getirdi.

Temel hedef oldukça insani olsa da, Google’dan The Atlantic’e yapılan açıklamada hava araçlarının, tıpkı Amazon’un planladığı gibi, ürün dağıtımında da kullanılabileceği ifade edildi. Halihazırda düzinelerce Google çalışanının bu projede görev aldığı belirtilirken, bu küçük uçan araçlarla ürün teslimatı yapılması için projedeki çalışan sayısının artırılması bekleniyor.

Dört adet elektrikli pervane barındıran hava aracı 1.5 metre kanat genişliğine ve 8.6 kilogramın altında ağırlığa sahip ve bir piste ihtiyaç duymadan havalanabiliyor. BBC’ye göre hava aracının ve taşıdığı yükün ağırlığı en çok 9.97 kilogram olabiliyor. Bu da söz konusu araçların bir oyun konsolunun teslimatında kullanılmasının pek mümkün olmadığı anlamına geliyor. Bilgisayarı kuyruk bölümünde konumlanan aracın güç ünitesi ön kısımda bulunuyor. GPS, kamera ve vericilere ek olarak ivme ölçer ve jiroskoplardan oluşan eylemsizlik ölçüm sensörü hava aracının kendisini konumlandırmasına yardımcı oluyor.

Projenin gelişim sürecinde insanların paketlerini almak için pervanelere doğru hamle yaptığını gözlemleyen Google, yaşanabilecek yaralanmaların önüne geçmek adına özel bir sistem geliştirdi. Google bünyesindeki mühendislerden biri tarafından geliştirilen sistemde olta ipi ve “yumurta” olarak adlandırılan özel bir tutacak kullanılıyor.

Hava araçlarının hem bilgisayarlar hem de insanlar tarafından kontrol edilebileceği bir sistem tasarlayan Google, insanların hava araçlarının hareketini izlemesine ve kontrolünü ele almasına izin veriyor. Bu iznin özellikle paketin sıkıştığı durumlarda faydalı olacacağı ifade ediliyor. Şirket, tıpkı sürücüsüz otomobillerde olduğu gibi, hava araçlarında da otonom yazılımları insani etkileşimlerle geliştirmesi amaçlanıyor.

Google projenin yönetimi için Astro Teller’a ek olarak MIT’den Nick Roy’u da bünyesine kattı. Project Wing’in ABD’de testinde çeşitli sıkıntılar yaşayan Google, testlerin önemli kısmını Avusturalya’da yürütüyor. Avusturalya’nın Project Wing konusunda ABD’ye kıyasla daha “ilerlemeci” fikirlere sahip olduğu ifade ediliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.